Zimi na teren idemo veoma retko ali ponekad se toliko zaželimo zvezdanog neba da se ta požuda neda ohladiti ni sa velikim minusom u Celzijusima. I tako nas šestotro smo jučer po veoma hladnom ali vedrom vremenu krenuli put Rudina u susret sa zvezdama. Ja sam bio u kolima sa Iskrom koja ima i termometar za merenje spoljašnje temerature. Krenuli smo iz Skoplja sa -4C sa na Rudine stigli sa -16C.

Sa sobom smo nosili samo moju 16icu i Ethos 13mm okular. Za onako na brzaka gledanje bilo je savim dovoljno. Na teleskop sam postavio i moj najnovi gadžet tj mali termometar koji meri temperaturu  koliko da nas podseća od vreme na vreme. Najnižu temperaturu što je pokazao je bilo je -18C.

Na našu standardnu lokaciju nismo otišli zbog snega pa smo teleskop postavili skoro nasred puta ali smo ga ogradili kolima. Prvi objekat u okularu je bio M38 u Kočijašu koji se video i golim okom kao i M36. Potom smo skrenuli do jednoroga i M46 koji u sebi ima i malu planetarnu maglinu koja se odlično videla sa rupom u sredini. Pa onda u rogu Bika smo gledali M1 koji nikada lepše nisam video. To mi je uvek bila neka bleda flekica ali sada je to bio dobar objekat sa vrlo karaktrističnim obrisima.

Onda je na red došao njegovo veličastvo Orion nebula ili poznata i kao M42. Tu se već nazirala i plavkasto zelena boja oko trapezijuma a na rubovima jedva da se da osetiti i ljubičasto crvena boja. M42 nestaje u okular pa se moraš malo prošetati po njoj. Tu smo onda ostali u Orion da bacimo pogled na Flejm nebulu i na M78.

Zatim sam promenio deo neba i skoknuli do M82 i M81 i to baš tim redom. M82 je jedan od onih objekata prema kojim a nikad niste ravnodušni. To je lepa Cigara sa detaljima na površini koji se bez problema vide. Kako je padala temperatura tako smo spisak objekata veoma skratili tako da smo na brzinu odgledali M50 i Dabl klaster i završili smo sa M35 u Bliznacima. Pošto je tio bilo skoro u zenitu Iskra sa svojih metar i žilet to nije mogla da sustigne pa smo u nedostatku merdevina morali da podmetenemo ledja J.

Niska temperatura je brzo iscrpela sve baterije na fotaparatima i na mom telradu kao i na našem početnom entuzijazmu pa smo se brže bolje skupili i bež’ dom’. Kad se bar malo otopli eto nas opet. Do tada pozdrav iz Skoplja.

 

Kliknite na fotografije

IMG_1293
IMG_1295
IMG_4456 IMG_1300
IMG_4441
IMG_4445
IMG_4450
IMG_4451
IMG_4453
IMG_4454
IMG_1298 IMG_4457
Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka