IMG_0127

Juče sam u 12:30 časova u prostorija kruševačke gimnazije održao predavanje na temu "Pomračenje Meseca 15.06.2011.". Tom prilikom posetioce sam upoznao sa samim Mesecom kao nebeskim telom, kako je ono nastalo, koje su njene fizičke karakteristike. Takođe je bilo reči i o sinhronoj rotaciji, sideričkom i sinodičkom periodu, o tome kako pormačenja nastaju i o vrstama pomračenja. Na kraju predavanja bilo je reči o totalnom pomračenju koje se juče odigralo, kao što i naziv predavanja kaže. Na kraju sam preko programa Stellarium prikazao simulaciju jučerašnjeg pomračenja i prikazao kako će se odigrati pomračenje. Na taj način nadam se da sam makar malo pomogao slušaocima da se pripreme za jučerašnje pomračenje. Iako je na predavanju bilo samo 4 slušaoca, predavanje je odlično prošlo.

Nakon toga pripremio sam opremu, spakovao u automobil i oko 19 časova uputio se na posmatračku lokaciju. Moja posmatračka lokacija nalazi se na 7 km od Kruševca, selo koje se zove Lukavac. Poziocija za posmatračku astronomiju je zaista odlična. Minimum svetlosnog zagađenja, udaljeno je od centra sela, brda zaklanjaju gradska svetla i nedozvoljavaju da svetlosno zagađenje iz grada "pojede" veliki deo noćnog neba.

Kada sam stigao raspakovao sam opremu, pripremio montažu i čekao da padne mrak da bih je useverio. Oblaci koji su dolazili sa istoka su ugrožavali noćašnje posmatranje, ali na svu sreću sve je prošlo u najboljem redu. Kada sam useverio montažu, postavio sam tubus i fotoaparat i krenuo sa fotografisanjem. Prve fotografije sam napravio neposredno pred maksimum pomračenja, jer su oblaci zaista odlično skrivali Mesec. Pre toga sam uspeo da napravim kraći video zapis kako Mesec izlazi sa istoka iz oblaka dok lagano ulazi u Zemljinu senku. Snimak je odličan.

Fotografije pomračenja su ispale odlične, a pošto je pomračenje trajalo zaista dugo (oko 1 sat i 45 minuta po mojim proračunima) iskoristio sam priliku da eksperimentišem sa fotoaparatom i njegovom ekspozicijom. Koristio sam svoj uobičajni digitalac BENQ DC C1035 i pravio fotografije sa ekspozicijama od 8 do 15 sekundi. Kada se totalno pomračenje završilo i Mesec polako počeo da prelazi u Zemljinu polusenku, smanjio sam raspon ekspozicije od 1 do 3,2 sekunde za fotografisanje. Fotografije sam pravio afokalnim putem i koristio sam ocular od 25mm.

IMG_0036 IMG_0064
IMG_0080 IMG_0090
IMG_0095 IMG_0103
IMG_0123 IMG_0124

Imao sam veliku želju da napravim fotografiju Saturna, ali drvo jabuke me je sprečilo u tome, tako da sam to ostavio za neki naredni odlazak na posmatranje.

Sve u svemu mogu da zaključim da je jučerašnje pomračenje bilo zaista odlično, da sam napravio dosta fotografija i jako sam zadovoljan postignutim, oprema koju sam nabavio od Teleskop centra (rehtastenzijski i deklinacijski motori) odlično radi i zadovoljan sam njome, ali mogu da konstantujem da su se moje veštine za posmatranje i fotografisanje znatno poboljšale od prethodnog odlaska na istu lokaciju :).


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka