vojvodina-evropa-baner-255

Evropa je najmanji od četiri Jupiterova velika satelita. Ostala tri su Io, Ganimed i Kalisto. Sva četiri otkrio je Galileo Galilej i o tome je izvestio javnost januara 1610. godine. Zato se oni zovu i Galilejevi sateliti. To otkriće spada u red najznačajnijih u istoriji jer je postalo snažan dokaz u prilog Koporenikovog heliocentričnog sistema. Time je ono ušlo u temelje na kojima počiva moderna nauka i čitava naučna misao. Naučni dokazi i naučna logika konačno su potisnuli hiljadu godina vladajuće dogme crkve.

Europe

Prečnik Evrope je 3121 kilometar i ona je neznatno manja od našeg Meseca (3474 km). Oko Jupitera kruži na srednjem rastojanj od 671,100 kilometara i od velikih satelita dolazi odmah posle Ioa.

Evropa spada u najzanimljivija tela Sunčevog sistema. Njena površina je ledena, sjajna i gotovo savršeno glatka, sa tek ponekim ožiljkom. Sve kratere koje naprave meteoriti brzo poravna led. Najviše planine na Evropi uzidižu se tek 40-tak metara od okoline.

voda_Evropa
Verovatna struktura Evrope.

A ispod tog leda nalaze se, kako se veruje, ogromne količine vode. Dubina okeana na Evropi možda doseže i 50 kilometara. Astrobiologe podatak o okeanu naročito privlači i oni ovaj satelit uvrštavaju u nekoliko najozbiljijih kandidata za postojanje vanzemaljskog života. Jednog dana će sigurno u tu vodu zaroniti neka zemaljska podmornica.

Astrobilozi se pozivaju na iskustvo sa Zemlje. U jezeru Vostok na Antarktiku ispod četiri kilometara debelih slojeva leda u potpunoj izloaciji milionima godina, postoji život. Istina to je život na mikronivou, ali biolozi u vodama Evrope i ne očekuju da pronađu nešto s perajima.

Zbog toga je Evropa važna za nauku. Ali za nas posmatrače amaterskim teleskopima Evropa je osmatrčki izazov. Sem toga, ona je i lepa. Videti tačkicu pored moćnog Jupitera izaziva uzdahe zadovoljstva. Ponekad, s dobrim teleskopom može da se vidi i tranzit Evrope preko Jupitera, pa i senka koju ona baca na planetu. Uočiti to pravi je doživljaj.

Jupiter smo svi gledali stotinama puta, sad je vreme da posmatramo Evropu!

(Iz članka: Izgubljeni u dvorištu)

EuropeEvropa je mezimica astronoma. Najviše zato što mnogi od njih tvrdoglavo veruju da ispod ledene kore Evrope postoje neke ribice. Dobro, ne baš ribice, ali nešto što pliva u vodi i za šta bi biolozi uglas viknuli: "Jeste, živo je!" Ah, astronomi su najokoreliji vernici. Evo skoro tri hiljade godina tragaju za vanzemaljcima i - ništa! Ali oni i dalje veruju da vanzemaljci postoje i da će ih pronaći. I kao u bunilu stalno ponavljaju jedno te isto: „Mora da postoje, mora! Naći ćemo ih jednog dana."


Evropa youtube_sm

Evropa, Jupiterov satelit

Detaljnije o Evropi

Galilejevi sateliti

O četiri Galilejeva satelita


Vostok - život pod ledom

vostok-crop

Gledano u procentima Antarktik je kontinent nauke. Od oko hiljadu ljudi koji na njemu žive manje - više stalno gotovo svi su naučnici .


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 1 dan ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka