Uf koliko dugo nije bilo ovako dobro. Lepo vreme, doba mladog Meseca pa još I Jupiter se igrao žmurke snjim. Skupili se nas 10k sa tri teleskopa I proveli jako lepo veche. Na Velikom dobsonu smo uzivali gledajuci mnoštvo objekata tokom noci. Na malom Orionu smo posmatrali ugavnom dvojne zvezde, a na Skoposu na CGEM montaži slikali Trifid I M16 u Strelcu.

Vreme je bilo jako prijatno pa smo posle paklene vrućine ovih dana imali prilike da se prirodno izladimo. Nekima je to bilo previše hladno pa su morali svremena na vreme da se greju u kolima.

Horizont odakle je izashao Mesec u pridružbi Jupitera je bio čist ali smo ipak sačekali da se malo podigne da bi slika bila bolja. Lepo su se postavla četri meseca na Jupiteru , ali neznam zašto da li zbog vrućine ovih dana nekako slika Jupitera nije bila ni izblizu onako dobra kao što zna da bude. Jedva das am pre same okultacije uočio pojase na Jupiteru a za druge detalje ni da ne pričam.

Slika same okultacije je bila prekrasna kroz oba telseskopa na kojima smo je posmatrali a moram priznati da je I sam pogled na nebo u tom momentu bio prelep i ako ste posmatrali golim okom.

Okultacija je završila pred zoru tako das mo se spakovali onako skoro po danu ali je meni možda nabolji pogled bio kada smo se vracali I kada smo na horizontu ugledali prve zrake Sunca I samo Sunce kako izlazi a na nebu se videla Venera I Mesec do koga je bio Jupiter. I sve to po danu.

Shta će vam bogovi kad imamo ovakvu lepotu.

IMG_4460crop

IMG_4638crop
IMG_6652
IMG_6672
IMG_6676
IMG_6702
IMG_6704
IMG_6768
 
Dve fotografije Jaroslava Grnje
Najava događaja
Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka