Po završetku astronomskog kampa Letenka 2012, Ivana (moja supruga) i ja smo od Radana Mitrovića, predsednika Skopskog astronomskog društva, dobili poziv da učestvujemo na astronomskom kampu Lazaropole u Makedoniji. Kamp je održan od 10. do 13. avgusta - u vreme maksimuma aktivnosti meteorskog roja Perseida. Poziv smo sa radošću prihvatili i odmah skovali plan da nam to bude deo godišnjeg odmora.

Lazaropole se nalazi u nacionalnom parku Mavrovo na zapadu Makedonije, na nadmorskoj visini od 1300m. Na putu do tamo pratila nas je jaka kiša, a kad smo stigli dočekani smo prelepom dugom. Na kampu je učestvovalo oko dvadeset i petoro ljudi, a nekima od njih ovo je bio prvi susret sa astronomijom. Takođe bih primetio da je broj ženskih i muških učesnika kampa bio gotovo izjednačen (što je posebno obradovalo Ivanu).

5---Perseid-animirani

Perseid

(gif animacija)

Na posmatranja smo sa sobom nosili svima dobro poznatu "Godzilu" (dobson od 400mm) i dvogled 25x100 na paralelogramu. Bilo je tu još nešto opreme za posmatranje i astrofotografiju ali, što zbog vlage, što zbog sjajnih Perseida, ovim instrumentima nije poklanjano previše pažnje. A Perseidi su ove godine prema oceni učesnika kampa bili "sjajni i brzi". Bilo je onih sa negativnom magnitudom, a bilo je i serija od po 2 - 3 meteora. Prema evidenciji članova društva tokom maksimuma moglo se videti oko 50 meteora na sat. Verovatno bi se videlo i više da nije bilo vlage koja ne samo da je maglila okulare i objektive, već je i osetno smanjila graničnu magnitudu.

Na kraju posmatračkih večeri uživali smo u predstavama koje su nam priređivali Jupiter, Mesec i Venera, a zatim bismo odlazili na spavanje.

Preko dana smo se družili, igrali pikado, nadmetali se u raznim olimpijskim disciplinama, a prošetali smo i do obližnjeg vrha Sokolica. Astronomija ipak nije bila zapostavljena - posmatrali smo Sunce kroz Koronado (specijalni teleskop za ovu namenu), i kroz dvogled sa astrosolar folijom. Takođe je na meti dvogleda bio Mesec, pa čak i Venera koja se jako lepo videla u ovom instrumentu - u sred bela dana.

Pred sam polazak bili smo pošašćeni još jednim prelepim fenomenom - Sunčevim haloom.

Zvaničan foto izveštaj nalazi se na sajtu
Skopskog astronomskog društva.
1_-_Duga
2_-_Lazaropole 3_-_Na_terasi
4_-_Planete_na_zalasku 5---Perseid-animirani
6_-Startrails 7_-_Posmatranje_Sunca
8_-_Sunce_kroz_Koronado 9_-_Posmatranje_Venere
10_-_Venera_u_dvogledu 11_-_Susenje_i_pakovanje_opreme
12_-_Halo 13_-_Grupna

Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka