Laseri i pučke fešte ne idu zajedno!

Svima su nam poznate situacije kad napravimo stotinu dobrih stvari, a predbacuje nam se za onu jednu ili dvije koje nisu bile na visini zadatka. Često je tu riječ o pravom tjeranju maka na konac ili kako bi na kavi rekli, pravom primjeru neprimjerenog zanovijetanja. Ipak, neke se stvari ne smiju raditi, gledano s moralnog, civilizacijskog, ekološkog, a ne manje važno ni sa zakonskog aspekta.

Nakon perioda policijskih punktova na seoskim prometnicama, okrljaštenih veselja i izmaknutih tugovanja, situacija kada nismo smjeli biti društvena bića (Ljudi) trenutno  živimo u vremenu kada nas (skoro pa opet) „traže“ da skinemo maske s lica pri ulasku u štićene institucije (banka, pošta..).

Možda smo se i previše opustili, te si dozvoljavamo izostanak čak i elementarnih, predpandemijskih, manira zdravstveno-higijenskog ponašanja u neposrednom kontaktu velikog broja međusobno nepoznatih ljudi. Sve je to život, na neke stvari možemo, na druge (kao ljudi) baš i ne možemo utjecati ili ih kontrolirati u svakom trenutku.

VO pancamE laser zminj 27082022

Da poentiramo naslov i podnaslov članka; Jedna od četiriju panoramskih kamera na Vidulini Observatory, koja radi monitoringa robot-teleskopa permanentno opaža nebo prema istoku, u noći s petka na subotu (26/27.08.2022.,prije ponoći) oglasila se „crvenim upozorenjem“ ! Detektiran je jaki laserski snop usmjeren vertikalno uvis iz smjera Žminja. Kako se u to vrijeme u Žminju održavao dio večernjeg programa nadaleko poznate Bartulje moguće se nesavjesni pojedinac ili grupa poigrala s postavljanjem laserskog snopa, što je zakonom zabranjeno.

zakon LP cl 11

U Republici Hrvatskoj; “.. zabranjeno je rabiti svjetlosne snopove bilo kakve vrste ili oblika usmjerene prema nebu..“, članak 11. stavak 5. točka 1. Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja.

Kazne za fizičke i pravne osobe su drakonske, s punim pravom. U slučaju prijave pilota aviona o ometajućim svjetlosnim snopovima (popularno; laseri) počinitelju/ima prijeti kazneni zakonski progon nimalo naivnog opisa kaznenog djela. 

Našim je čitateljima danas vjerojatno nepoznata činjenica kako je upravo na žminjskoj Bartulji prije dvadeset godina gotovo tisuću ljudi, uključujući tadašnjeg župana Ivana Jakovčića, nekoliko načelnika, dogradonačelnika, ljudi iz struke i drugih potpisalo prvu peticiju na ovim prostorima Europe kojom se krenulo u riješenje problematike zaštite noćnog neba odnosno reguliranje svjetlosnog zagađenja (onečišćenja)!

Dvadeset godina nakon tog pionirskog iskoraka trebali bi biti pametniji, zar ne?!

 

 


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  8 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S obzirom kako teško ide sletanje na... 11 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Do spoljne granice Ortovog oblaka ima... 16 sati ranije
 • Goran Stanković said More
  Greška u tekstu: prečnik Sunčevog... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogi astronomi tvrde da JVST ima... 1 dan ranije

Foto...