Da liće gašenje svetla za "Dan Zemlje" stvarno značajnije uštedeti električnu energiju na našoj planeti? Sigurno neće ako to uradi par pojedinaca, ali zamisli da to stvarno uradi svako domaćinstvo na setu na jedan sat.

sidnej480

"Dan Zemlje" ipak pre predstavlja puđenje svesti nego želju za stvarnom uštedom. Sve je započelo 2007. godine u Australiji, kada je - pod pokroviteljstvom australijske podružnice "Udruženja za zaštitu divljine" - više od 2 miliona Sidnejaca jednovremeno isključilo svetlo u svojim domovima i firmama, šaljući time poruku vladi o svojoj zabrinutosti vezanoj za klimatske promene na Zemlji. Ideja se munjevito proširila planetom; postala je godišnji događaj koji se održava svake poslednje subote u martu.

Ove godine se očekuje da će preko milijarde ljudi u preko 4.000 svetskih gradova učestvovati u tom događaju (nisam nigde video da će makar neki grad u Srbiji da se pridruži ovom apelu. Da li je čudno što me to ne iznenađuje?)

Svetske atrakcije poput Ajfelovog tornja, mosta Golden Gejta, Empajer Stejt Bildinga i Bosforskog mosta biće u mraku. Super je što može svako da učestvuje. Samo isključi svetlo večeras između 8:30 i 9:30 po lokalnom vremenu i pokaži svoj stav prema globalnom otopljavanju i očuvanju energije.

"Vi ste na Zemlji. Za to nema leka."  (Semjuel Beke)

Linkovi

Sat za našu planetu

1 Sudjelujte u globalnom projektu zaštite noćnog neba Marino Tumpić 472
2 Karta svjetlosnog onečišćenja Boris Štromar 347
3 Nova LP brošura Boris Štromar 653
4 Liječnici argumentirano protiv svjetlosnog zagadenja Marino Tumpić 588
5 LASTOVO - Europski park zvjezdanog neba? Korado Korlević 671
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Baš lepo,priuštim!!!!!lp sax 3 dana ranije
 • Miloš Bošković said More
  Ekipa Zvezdobrojci, Vladimir Vlaisavljević. 4 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E moj Marino.......i kod nas imamo... 4 dana ranije

Foto...