Od danas (22. marta) pa do 04. aprila traje planetarna edukacijsko-opažačka akcija GLOBE at Night. Neprimjerena, neekološka noćna rasvjeta koja uzrokuje svjetlosno zagađenje degradirala je noćni krajolik diljem svijeta što implicira brojne probleme u ekologiji, astronomiji, prometu, ekosustavu pa i ljudskom zdravlju.

GAN2010_map_gantop

Karta svjetlosnog zagađenja nakon GLOBE at Night 2010 programa.

kliknite na kartu

GLOBE at Night je međunarodni projekt koji već šest godina kreće s početkom proljeća s dva osnovna cilja; razumijevanje problmatike i mjerenje kvalitete noćno neba. Uključiti se može svatko tko želi pridonjeti očuvanju noćnog neba. Na stranicama www.globeatnight.org dane su upute kako se uključiti, opažati a potom svoja zapažanja putem online obrasca dostaviti u GLOBE bazu podataka. Ove godine je izrađena i web aplikacija za pristup putem mobilnih telefona. Dosad je u ovoj velikoj akciji sakupljeno preko šesdeset tisuća mjerenja iz stotinjak zemalja svijeta. U suštini stvari radi se o tome da sudionici prepoznaju određeno zviježđe na nebu (Orion, Lav) te ocjene njegou vidljivost (broj zvijezda) prema priloženim ilustracijama na internet stranicama projekta. Uz to potrebno je još upisati podatke o vremenu opažanja, lokaciji, metereološkim prilikama te iste poslati u centar na daljnu obradu i implementaciju.

Voditelj projekta, Dr. Connie Walker iz National Optical Astronomy Observatory (SAD) kaže kako je cijeli projekt lao razumljiv a od učesnika traži svega desetak minuta za razumijevanje i uspješno sudjelovanje. Moto akcije "Manje svjetla za više zvijezda i Uštedimo energiju - spasimo noćno nebo“ mogao bi uz primjenu ekološke rasvjete samo u SAD donjeti uštede od nekoliko  milijardi USD godišnje!

Nakon zaršetka kampanje GLOBE at Night na njihovim će stranicama biti izrađena karta svjetlosnog zagađenja diljem svijeta s podacima o svakom opažanju i opažaču. Sve to pomoći će u prepoznavanju intenziteta svjetlosnog zagađenja ali i njegovom monitoringu tijekom godina. Više informacija o svjetlsnom zagađenju možete pronaći na www.lightpollution.org .

Sudjelujte i vi u ovoj globalnoj akciji zaštite noćnog krajobraza!


Svetlosno zagađenje - mala kolekcija primera


Komentari

 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
 • Miki said More
  Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
 • Baki said More
  “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...