Naš prijatelj Bobo Štromar pre neki dan na zidine AM u Fejsbuku urezao poziv osmatračima da pomognu oko određivanja kvaliteta noćnog neba. To se radi, objašnjava Bobo u svom tekstu, na vrlo zanimljiv način - način koji prosto izaziva čoveka da izađe napolje i izvrši svoje merenje. U pitanju je, inače, međunarodni projekat (detalnije o tome: “Great World Wide Star Count”), koji za cilj ima da utvrdi kako i koliko lošom rasvetom uništavamo veličanstveniji dar prirode: pogled na zvezdano nebo. Naravno, od estetskih mnogo su važnije ekološke i ekonomske posledice loše rasvete, ali to se obično teže shvata, pa priča o pogrešnoj uličnoj rasveti najčešće počinje pozivom da se posmatraju zvezde.

Ali pre nego što objasnimo metod koji sugeriše Štromar, moram sa rezignacijom reći da sam sasvim skeptičan prema ideji da se kod nas osvetljavanje ulica dovede u red i uskladi sa razumom. Mi smo suviše siromašna zemlja da bismo štedeli. Štede bogati, siromašni rasipaju. Sem toga, mi nismo u stanju ni električna brojila da očitamo kako treba, a kamo li da uradimo nešto tako složeno kao što je planiranje pametne ulične rasvete širom zemlje.

Čini mi se da postoje samo dva načina da se kod nas o toj rasveti povede računa. Jedan je da Evropska unija donese propise o uvođenju ekološke rasvete, pa da se oni po sili zakona počnu primenjivati i kod nas.

Drugi je da neko od velikih biznismena i političara doživi ekološko prosvetljenje, što se može desiti kada taj uoči lepu mogućnost da poveća svoje prihode putem rekonstrukcije rasvete. U tom slučaju takav će onda da izgura propise po kome će se pokrenuti obimni poslovi širom zemlje oko novih sijalica i kandelabara. To će naravno puno da košta, ali narodu će lepo zvučati nova parola: ekološkom rasvetom u Evropu. Na stranu to što malo ko uopšte zna šta ta reč „ekološki“ znači.

A da dodam još i ovo. Pre desetak godina sam se raspitivao u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Vojvodine da li postoji neki njihova studija o štetom dejstvu od prekomernog i neadekvatnog osvetljavanja. Gospođa s kojom sam razgovarao bila je totalno sluđena mojim pitanjem. Uopšte nije shvatala o čemu govorim. Rekla je zbunjeno da imaju nešto o prozračnosti vode u rekama i potocima, pa ako hoću može to da mi nađe.

Daleko je pametno osvetljavanje ulica od nas. Ali to ne znači da se ne treba uključiti u ovu akciju na koju nas Bobo poziva. Naprotiv.

Postupak

Kaže Štromar ovako: „Sudjelovanje je vrlo jednostavno – pronađite na nebu zviježđe Labuda 1h nakon zalaska Sunca – nalazi se visoko u zenitu, sjajna zvijezda Deneb lako je vidljiva iz grada, a “kostur” Labuda prepoznatljiv je također kao asterizam "veliki križ”. Sa poveznice downloadajte uputstvau kojima ćete usporediti izgled vašeg neba sa kartom istog područja.“

Evo i pomoći:

trougao

Tri istaknute zvede, Deneb, Altair i Vega čine skup među osmatračima poznat pod imenom letnji trougao. On će vam pomoći da pronađete Labuda (ako vam je teško da ga uočite).  Imajte na umu da on zauzima poprilično parče neba.

Kada nađete Labuda onda možete uočiti jednu od sedam sledećih stanja neba:

m1

Mag 1: Vidi se samo Vega, ni jedna zvezda u Labudovom krstu se ne vidi.

m2

 Mag 2: U pomenutom krstu Labuda vidi se samo Deneb.

m3

 Mag 3: U krstu se vide četiri zvezde.

m4

 Mag 4: Vidite svih šest zvezda krsta

m5

 Mag 5: Vidite šest zvezdica koje su na crtežu oivičene crvenom elipsom

m6

 Mag 6: Vidite "S" u području označenom elipsom

m7

Mag 7: Ima toliko zvezda da ih ne možete izbrojati

Gotovo! Rezultat unesite putem web formulara.

Pazite samo, akcija traje do kraja oktobra.


Još tekstova na istu temu: SIJALICA
Pogledajete starije tekstove OVDE

 


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 8 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 8 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 4 dana ranije

Foto...