Buzz_home
Buzz se vratio na Zemlju, u pozadini raketoplan Discovery.

Nakon petnaest mjeseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji, tkz. „osmi putnik" se vratio na Zemlju raketoplanom Discovery sredinom rujna. Buzz Lightyear, astronaut-lutka nije tek puka igrarija za astronaute već dio smislenog programa edukacije djece i mladih na području prirodnih znanosti i svemirskih tehnologija. Tridesetak centimetara visoka figura u suradnji NASA i Disney's Youth Educational Series ima zadatak da mlađe naraštaje privoli na studiranje kritičnih područja u znanosti tehnici i matematici. Cijeli set edukacijskih materijala, od on-line igrica do školskih lekcija biti će pomoću računala uvršten u institucionalne i izvaninstitucionalne programe edukacije mladih. Početkom oktobra zakazana je premijera ovih materijala, od kojih će svi biti dostupni putem interneta za korištenje, igranje i učenje.

Buzz, „Osmi putnik" na taj način postaje važan partner i „udica" mladima da se priključe svemirskim istraživanjima. Treba spomenuti kako u zemljama koje žele visokoobrazovane kadrove, a posebice u NASA i ESA projektima nije moguće dobiti niti jednog jedinog centa financijskih sredstava ukoliko u znanstvenim projektima nije zastupljena edukacija!

Ne bi li se nad tom činjenicom trebali zamisliti i mi u Hrvatskoj?! Kod nas je naime još uvijek pravilo (uz časne izuzetke!) da znanstveni projekti dobiju potporu svojih „poslodavaca", no javnost o njima zapravo nema nikakove informacije. Što znanstvenici rade, čime se i kako bave kod nas je postala prava, nedodirljiva misterija! Nešto" čime se bave samo izabrani, a prava je istina da znanstveni rad zapravo počinje još dok se naša djeca nalaze u kolicima i krevetićima. Kada ćemo to razumjeti i dati djeci da se igraju znanosti, baš kao što i dolikuje znanstvenicima.Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...