soho_kometa_2000
Dvijetisućita kometa otkrivena pomoću sustava SOHO

Što poželjeti ili bolje rečeno kako čestitati novu godinu s svemirskom tematikom? Autor teksta premišljao se dugo vremena koju temu izabrati u zadnjih nekoliko desetaka sati 2010. godine. Izbor je slučajno, ali opravdano pao na otkriće 2000-te komete otkrivene 15 godina starom europsko-američkom letjelicom za izučavanje Sunca – SOHO.

Dana 26. decembra SOHO je na svojim instrumentima zapazio sitnu mrljicu nedaleko Sunca. Poljski astronom-amater Michal Kusiak student astronomije na Jagiellonian University u Krakowu posredstvom SOHO-va programa za javnost detektirao je ovu mrljicu i prijavio otkriće dvijetisućite komete za za što su zaslužni instrumenti na SOHO-u i astronomi uključeni u njihovu obradu. Kusiak je dosad otkrio preko 100 kometa, a prve još tijekom 2007.

Ipak SOHO je prvenstveno namijenjen izučavanju Sunca. U samom startu projekta nitko nije niti razmišljao o tome da će ova letjelica biti najbrojniji (su)otkrivač tisuća kometa, a taj se broj neprestano povećava.

Sunce očekuje maksimum aktivnosti. Astronomi ali i ne samo oni s zanimanjem iz „svih oružja“ spremaju se na događanja koja će se uskoro početi odvijati. O Sunčevoj aktivnosti ovisi i naša civilizacija. Velike i učestale pjege na fotosferi Sunca, solarne baklje, flare, izboji..svemirsko vrijeme, polarne svjetlosti, ispadi elektroenergetskih i telekomunikacijskih sustava..sve nam to sprema naša zvijezda u narednim mjesecima.

I zato, na kraju godine lijepe želje za naš planet upućujemo upravo s strane Sunca..

 


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 15 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 15 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...