kamera

 

Blade Runner 2049 poster 
By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=51893608   

Preko tri decenije se očekivao nastavak filma Blade Runner (1982) da bi konačno, eto još za života Harison Forda, on bio snimljen.

Kakav je film? Paaaa, ako treba reći nešto ukratko: nije to loš film. Neke slike u njemu su zaista fine. I sve ostalo u njemu je baš tako: nije loše, ali nije baš ni da će vas ošamutiti kvalitetom. On je ipak ispod nivoa onog iz 1982. Naravno, fanovi su ovaj film već odgledali i oni jesu ushićeni. Samo oni bi bili zadovoljni i mnogo skromnijom realizacijom. Oni i svi ostali koje i dalje uzbuđuju leteći automobili i drugi rekviziti Sf-a. A kad smo kod auta da dodam interesantnu činjenicu. Iako je tehnologija automobila u budućnosti toliko uznapredovala da oni lete poput lastavice, još uvek nije rešen problem brisača šoferšajbni te napredni auti u budućnosti i dalje koriste ove brisače za današnji Punto, Pežo, Škodu i ostale. Da, kad smo kod toga, Pežo će se i u budućnosti proizvoditi. Kao i večna koka kola čija reklama dominira u jednoj sceni.


Nego da se vratimo filmu. Sve je u njemu ok, samo kao da je scenaristi presušio kontejner sa idejama. U filmu nema (bar ih ja nisam zapazio) zadivljujućih zapleta i razrešenja, nema ni posebno vrednih dijaloga a iskusan gledalac od početka naslućuje kraj (što samo po sebi ne mora ništa da znači). Sem toga izostao je očekivano velik finansijski uspeh ovog filma. On je koštao od 150 do 185 miliona dolara (zavisno od izvora podataka), a do sada se u blagajnu slilo nešto preko 250 miliona.

Ali, kažem, nije to loš film, posebno ako volite sf. Ako ne, nemojte ga ni gledati. Zvuk je fin (mada ispod nivoa prvog dela), vizuelni efekti sasvim korektni, gluma, kao i u svim američkim filmovima, profesionalna. Uostalom nominavan je za za Oskara u šest kategorija (dizjn, vizuelni efekti...)

Neću da vam spoilujem gledanje te o sadržaju ne govorim.

U svakom slučaju meni je drago što sam ovaj deo odgledao.

 Da i još nešto: na IMDB film je dobio ocenu 8,2 (od 10), Rotten Tomatoes 87%.

Blade Runner 2049

 

br scena

Scena iz filma

Film: Blade Runner 2049  SAD
Reditelj Denis Villeneuve
Glavni glumac Ryan Gosling
Traje  163 minuta
Cena 150 do 185 miliona dolara
Zaradio do sada Oko 250 miliona dolara
Premijera 3. oktobra 2017.

 

Još neki filmovi

Gledali smo film: "Marsovac"

Interstelar: poseta prvoj planeti

Još niste gledali "Gravity"?

Blade Runner

Oblivion - osvrt na film

Još u vezi ovog filma

Blade Runner

Blade Runner 2049

PET NAJUTICAJNIJIH S-F FILMOVA SVIH VREMENA

 Trejler

Komentari  
Aleksandar Zorkić
0 #2 Aleksandar Zorkić 08-02-2018 16:25
Wasko - taj deo o brisačima treba shvatiti kao duhovitu primedbu. Da, za sam film to zbilja nije bitno.

Voleo bih da neko napiše bolji i detaljnijii prikaz tog filma. Posebno da ga poredi sa ostalim, sličnim filmovima.
Wasko
+1 #1 Wasko 07-02-2018 14:56
Mislim da kritika u par navrata nije opravdana. Ne treba dozivljavati buducnost prikazanu u ovom filmu kao viziju one koja bi nas cekala. Zapravo se radi o alternativnom univerzumu gde i dalje postoje kompanije kao Atari, PanAm i drugi... a neke savremene ne, kao sto je Apple. To je inace isti zamisljeni filmski univerzum u kom je i Alien smesten, zato i ne cudi primer staromodnih brisaca na letecem automobilu. Setite se samo retro zakrivljenih CRT ekrana u USCSS Nostromo brodu. Zadrzati takvu autenticnost, koliko god nama danas izgledala retro i naivna u poredjenju sa surovim nerealnim hi-tech prikazima novih holivudskih SF filmova, je veoma hrabro i verno originalu i bar od mene dobija svaku pohvalu.
Dodaj komentar