„Čudni novi svetovi“ Zvezdanih staza (Star Trek: Strange New Worlds, ili kraće SNW) su ono što se i očekivalo: bajkovite, dečje naivne i iznad svega plemenite priče, svaka sa zrnom mudrosti i koje svakako treba odgledati.

Star Trek SNW logo.svg

Koji je ovo nastavak Staza znaju i shvataju samo vispreni gledaoci jer je do sada snimljeno više igranih i crtanih televizijskih serija i celovečernjih filmova i to mimo vremenskog reda, to jest bez hronološkog redosleda i u svemu tome lako je izgubiti se. Sama istorija priče i istorija snimanja zahteva celu enciklopediju (koja je i napisana i koja košta od 30 do 900 dolara zavisno od poveza i medija – a sigurno je ima i u formi web sitea). Ali za to studiranje zaista treba biti ogrezli fan serije.

Ja ću reći samo ono što mi je bilo na dohvat ruke: Čudni novi svetovi je najnovija TV serija Zvezdanih Staza, a koja govori o najstarijim događajima Staza. Po sadržaju ona prethodi svim ranijim celinama i opisuje događaje iz vremena pre nego što je James T. Kirk preuzeo kormilo čuvenog USS Enterprisea! Daju se opisi prve dve petogodišnje misije ovog naučno-vojnog i pre svega istraživačkog svemirskog broda. Ili da još više pojasnim: Enterprajz putuje svemirom, hrabro tamo gde ni jedan čovek nije kročio (To Boldly Go Where No Man Has Gone Before – postoje i druge varijacije ove čuvene rečenice). Kapetani tih misija su stekli globalnu popularnost i među fanovima vlada nesuglastica ko je bolji i veći: Kirk ili Pikard (Picard), ali sada imamo prilike da na delu vidimo najstarijeg, prvog kapetana slavnog broda Krstofera Pajka (Christopher Pike). Poznavaoci ST su sigurno oduševljeni što imaju prilike da vide i neke slavne likove iz njihovih mlađih dana, pa je tako tu Spok, Uhura i… i sami pogledajte seriju. 

Ona se sastoji iz dve sezone, prva ima 10 epizoda, a počela je 5. maja ove godine i završava se 7. jula (dakle, baš kada počinje naš kamp, što je vrlo ljubazno od producenta :). Druga, sezona će biti emitovanja 2023. godine i imaće takođe 10 epizoda. 

Naravno, ovde nećemo prepričavati radnju Staza što bi bilo zapravo nepristojno. 

Inače, serija je dobila izvrsnih 8,1/10 ocenu na IMDB i 98% na Rotten Tomatoes. 

Evo nekih trejlera

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 3 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 3 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 8 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 14 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...