Nišville Jazz festival postoji još od 1981. godine i svake godine beleži rekorde u posećenosti i broju novih izvođača. Ovogodišnji Nišville se pored 10 dana vrhunskog džeza na 20 stejdževa i preko 1000 izvođača, može pohvaliti i time da je Astronomsko društvo "Alfa" iz Niša bilo zapaženo na festivalu.

20190808 215552a

Naime, "Alfa" je iznela svoje teleskope u Nišku tvrđavu u okviru stejdža Jazz and Books gde smo bili već od 19 sati. Pozicija i okolno osvetljenje nisu bili obećavajući, ali kako je vreme odmicalo, zainteresovanih ljubitelja džeza, bilo je sve više u našim redovima. Kako se radi o jednom vrlo kulturnom festivalu, tako su i posetioci bili vrlo smireni i kulturno su stajali u na desetine metara dugačke redove i strpljivo čekali svojih 10 sekundi vremena da bace pogled na Mesec, Jupiter ili Saturn. 

20190808 215448a

Ideja je bila da posmatranje traje do na primer 22 sata, ali posetilaca je bilo toliko mnogo da smo ostali skoro do 2 ujutru. 

Epilog je da je preko dva teleskopa za oko 6 sati prešlo oko 4.000 posetilaca. Oprema koja je korišćena: Mead GPS 250 i Skywatcher 150/750. Milan Milošević je kontrolisao Mead, dok je Čedomir Stanković bio na svom Skywatcher teleskopu.

20190808 215433a

ALBUM FOTOGRAFIJA SA OVOG DOGAĐAJA

 

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...