Kako su naši prijatelji, kako žive ovih dana. Šta rade, jesu li dobro...?


 6. maj 2020. 
 
6. maj 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 3.724.688 (umrli 260.938) 

 

Prof. dr Dejan Stojković, Univerzitet Bafalo, država Njujork

Stojkovic

Kaže:

"Ova sadašnja situacija može da uporedi sa faznim prelazima u materijalima kada se simetrija sistema potpuno menja i nove strukture zamenjuju stare.  Neki fazni prelazi su "prvog reda" kada se poredak menja naprasno i drastično, a neki su "drugog reda" kad se poredak menja glatko i postepeno. 

Ovaj fazni prelaz je očigledno prvog reda, ali ja pokušavam da ga posmatram mirno i objektivno, bez preterane identifikacije sa celim procesom. Nebrojeni fazni prelazi su se do sada desili i u našem Univerzumu, a i u našem društvu. Na kraju se uvek uspostavi nova ravnoteža koja traje izvesno vreme, sve dok nas neki novi fazni prelaz ne izbaci iz nje.

Za dinamiku faznog prelaza, kolektivne ekscitacije su mnogo odgovornije od individualnih. 

Zato i nije toliko bitno šta izolovani pojedinac radi u ovoj situaciji. Mnogo je bitnije šta taj isti pojedinac radi u masi, okružen drugim pojedincima. Vrlo često kolektivna ekscitacija poprima osobine koje niti jedan individualni predstavnik ne poseduje.  Pojedinac  nema neku posebnu kontrolu nad tim procesom. 

Zato se ja sve ovo vreme ponašam skoro onako kao i pre krize. Pokušavam da ne nasedam na masovnu histeriju, glasine i provokacije, sledim uputstva i sugestije vlasti i administracije, ali samo dotle dok ne počnu da se sukobljavaju sa zdravim razumom (a što se dešava češće nego što mislimo), i pokušavam da sam izvedem zaključke umesto da ih slepo prihvatim.

Predavanja na mom fakultetu su online, hrana i ostale elementarne potrepštine se naručju online, čak su i seminari i konferencije online. Ali u isto vreme izlazim svaki dan u šetnju.  Koristim svaki trenutak da upijem sunce, koje mi vrlo prija. Održavam kontakt sa svim ljudima kao i pre krize, i pripremam se na normalan nastavak aktivnosti kad sve ovo prođe. 

-----

Članci prof. Stojkovića u AM

Elektroslabe zvezde 

Zvezde su najvažniji astrofizički objekti u našem svemiru. Bez zvezda ne bi postojali uslovi za razvoj životnih oblika nalik našem.

Naša zvezda Sunce nas snabdeva svom potrebnom energijom. Svi izvori energije na planeti Zemlji, uključujući fosilna goriva (nafta, ugalj, gas), energije vetra, reka, plima i oseka su u biti samo konzervisana ili konvertovana enegija Sunca....

Black Max: U potrazi za mini crnim rupama u CERN-u 

Kvantana gravitacija je "Sveti Gral" teroisjke fizike. Ne postoji koncept koji je važniji a u isto vreme nedostupniji modernoj fizici. Uprkos stalnim naporima u poslednjih nekoliko decenija nismo uspeli da kvantujemo gravitaciju. Zbog toga postoji vrlo malo pouzdanih predikcija o tome šta se dešava na energijama gde klasična gravitacija prestaje da važi, tj. energijama većim od Planck-ove energije....

Mini crne rupe... - predavanje i prezentacija 

Video zapis predavanja prof. Stojkovića na Institutu za fiziku u Zemunu

SAK IV - tonski zapis 

U nedelju, 7. februara 2010. u jedan sat iza ponoći održana je prvorazredna Skype astronomska konferencija. Predavač se nalazio u SAD - prof. dr Dejan Stojković, specijalni gost je bio u Australiji - prof. dr Miroslav Filipović, a mi ostali na Balkanu....


 
5. maj 2020. 
5. maj 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 3.646.206 (umrli 255.486) 

 

Saša Marčeta, sa porodicom veteran AKL, Beograd

Marceta 1
Saša tokom predavanja na Leteknki u AKL sa ćerkom i časopisom Astronomski magazin

Saša priča:

"Uvek treba pozitivno iskoristiti date okolnosti. Uklonili smo negativne misli. Našoj maloj Maši je da budemo iskreni prijala izolacija, i u jednom momentu se uplašila da će brzo da se završi, ipak mala deca najviše cene porodično druženje. Svi smo oko nje non-stop.

Krajem aprila proslavili smo skromno Jovanu 17-ti rođendan i Ivoni 15-ti rođendan i Maša je svečano izjavila da sad možemo da počnemo da se radujemo njenom 5-tom rođendanu u julu. Pošto on pada u vreme ili posle kampa Letenka nadamo se da ćemo ga proslaviti u kampu ili kući posle kampa. 

Supruga Mira inače po prirodi veoma vredna ubacila je u petu brzinu da sredi sve što nije postigla od posla u prethodnoj godini. Toliko stvari za podeliti ili baciti. Pošto su Ivona i Jovan krajem 2019-te dobili svoje sobe i samim tim i ormare sad je bilo pravo uživanje presložiti stvari i rasteretiti naš stan. 

Osim što sam sputio kilažu za sad sa 116kg na 108kg iskoristio sam da sredim dvorište mada zbog raznih radova kući i na poslu mnogi od Vas bi se pitali ,,a šta si sredio"? jer trenutno to nije dvorište već liči na skladište...ali rešiće se. 

Sve u svemu terase, travnjak iza kuće, kuca Oki, maca Belka, hrčak i dve ptice. Televizija… iščekivanje vikendom na NovojS Olju Bećković, Ivana Ivanovića i Zorana Kesića koga u kući zovemo ,,smešni čika" čik pogodite ko ga je tako krstio.

U vreme pisanja ovih puno redova svi smo počeli sa radom sutra-prekosutra očekujemo i ukidanje vanrednog stanja, ali desiće se presedan da nećemo otići na slavu Đurđevdan kod naše najbliže rodbine porodice Majkić iz Futoga i ovim putem im čestitamo slavu kao i svim ostalim koji je u svojoj kući slave.

Marceta 2
Maša slavi rođendan na Letenki, 2017.

 

 28. april 2020. 
 
28. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 3.094.829 (umrli 215.461) 
 
Bratislav Ćurčić, astrofotograf, vrstan stručnjak za astronomske instrumente, Niš
 

Curcic
Bratisla, slika sa Letenke iz 2015.

Bratislav je decenijama živeo u Australiji a pre jedno dve godine vratio se u Niš. Sada u okolini Niša zida kuću i čeka da prođe pandemija. Zidanje kuće nije jednostavan zadatak, ali našao je dobre majstore i za sad je zadovoljan progresom.

Kada kuća bude gotova onda sledi zidanje opservatorije. Sada razrađuje plan za taj poduhvat. Traži pogodan materijal. Voleo bi, kaže, da konstrukcija bude od drveta, ali takvo koje bi bilo otporno na atmosferske izazove, nije uspeo da nađe. Verovatno će konstrukcija biti od metalnih rešetki. Njegova opservatorija neće imati kupolu već ravan krov koji će se pomerati kako bi se nad opservatorijom otvorilo nebo. Jednom ćemo ga izazvati da o prednosti takvog krova nad kupolom održi predavanje, pa sada zato neću ići u detalje njegove priče o tome preko telefona. U svakom slučaju instrummete za opservatoriju ima: teleskope, kontroler za otvaranje krova, kamere itd.

Dane tokom pandemije provodi u kući u Nišu. Ponekad posmatra nebo sa terase. Iz dvorišta ne može jer iz njega nema otvoren pogled na nebo. Ponekad izađe napolje po namirnice. Dobar deo vremena provodi razgovarajući sa prijateljima širom sveta i posećujući razne forume čiji je aktivan član. Uglavnom su to stručni forumi posvećeni astronomskim instrumentima.


25. april 2020.
25. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 2.546.527 (umrli 197.667) 
 
Milan Lazić i njegovi

Milan Kaca
Milan i Kaća

Milan je u naš astronomski kamp stigao jedne godine kao učenik osnovne škole. Došao je i pobedio u Mesijeovom maratonu. U kamp ga je doveo njegov u jak, Ranisav Rajković. I Ranisav je odličan posmatrač, takođe pobednik u maratonu. Kanije u kamp je došla i Milanova sestra Kaća – e ona je potencijalni pobednik, pobednik nekog narednog takmičenja. Sa njima dolazi i Ana, Ranisavova supruga. Ana se ne takmiči.

Ranisav
Ranisav i Ana

Milan ove izolacione dane provodi u kući. Izlazi kada mora i to uglavnom u nabavku i ponekad u komšiluk da se vidi s prijateljima. Inače je kod kuće, uči, sluša predavanja ima praksu. Kaća slično radi. A Ranisav je na selu. Tamo je instalirao teleskop pa posmatra interesantne nebeske objekte. Ponekad zove telefonom Milana i moli ga za sveže podatke o pojedinim objektima. Video je da kometa ATLAS plako bledi pa ga je interesovao razlog.
Inače su svi sasvim dobro. I čekaju oporavak planete. 


 
 21. april 2020. 
21. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 2.824.7282.824.728(umrli 175.812) 

 

Stojanovski Alan, Marija i Martin – kamperi veterani, Skoplje

Stojanovski 1

Naš život tokom pandemije sa dvogodišnjim mališanom u stanu je super intenzivan i zabavan. Gotovo je nemoguće da radite i pružite detetu pažnju koju ono traži ali nama to nekako uspeva. Tokom dana Martin obično radi u radnoj sobi, a ja sam improvizovala kancelariju u dnevnoj sobi kako bih bila blizu Alana tako da mogu da pazim na njega ali i da radim. Moj posao je 3D animacija – produkcija. Srećom jedan deo tog rada je gledanje crtanih filmova koje gledamo sa Alanom.

U ovom stanu živimo godinu dana i imamo puno planova za njegovo uređenje. Sada je na redu terasa. Martin je u akciji u slobodno vreme. 

Stojanovski 6

Oduvek smo bili gurmani i kuvanje hrane je naša ljubav. Tokom ove pandemije već razmišljamo o otvaranju restorana 😊))) Pizza ala Alan ^_^ 

Stojanovski 5

Nekoliko sezona se promenilo za oko 10 dana u karantinu, a i nekoliko frizura, da ne bude dosadno.

Stojanovski 4

Frizura pre i posle:

Stojanovski 3

Stojanovski 2

I naravno moja, potpuno prirodna frizura nije za deljenje! :)

Većinu svog slobodnog vremena provodimo na terasi ili radeći razne poslove u vezi s vrtićem u koji Alan ide.

Sedimo kod kuće, maksimalno poštujemo preporuke i ograničenja i nadamo se da će sav ovaj kaos što prie proći.

Pozdrav svima iz Skoplja, vidimo se na Letenki!


 
17. april 2020. 
15. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 2.216.228 (umrli 151.0064) 
 
 
Radmilo Mulić, vlasnik knjižare Mala velika knjiga, sa isturenim odelenjem na astronomskom kampu na Letenki
 
RadmiloMulic

 

Spada u starosnu kategoriju kojoj je propisana potpuna zabrana kretanja izvan stana tokom pandemije i on se toga drži. Izađe jedino jednom nedeljno po namirnice u vreme kada je to dozvoljeno. 

Međutim njegova knjižara „Mala velika knjiga“ radi svakog dana od 10 do 15 sati. Inače molimo posetioce, kaže Radmilo, da u knjižaru ne uđe više od njih pet. 

Radmilo je kući doneo 4-5 kutiju knjiga o kafi, uglavnom na našem i engleskom jeziku. On godinama izučava sve važno i interesantno o kafi, ima kolekciju od preko 1000 eksponata u vezi kafe, a sada mu je ova samoizolacija dobrodošla da se detaljnije i upornije posveti svojoj pasiji. O kafi piše petominutne sinpsise za radio emisije koje će realizovati kad ovo čudo od pandemije prođe. Radi se o radio emisiji sa radnim naslovom Evropski put kafe.

-A jesi li znao, priča mi, da je još u srednjem veku ovuda preko Balkana vodila ruta kojom su se kretali karavani sa tovarima kafe? Jedan od najvećih trgovačkih centara u Evropi tog vremena, u 13. veku, na tom putu bio je Futog. Kafa se donosila kamilama pa u Futogu postoji, istina neobeleženo, i groblje kamila. I pre 20-tak godine neka deca su tu našla velike kosti za koje su pretpostavila da su od mamuta, pa su ih i odnela na Tvrđavu u muzej, ali tamo su im rekli da su to kamilje kosti.

I tako je Radmilo pričao pola sada a meni je žao što mnogo od toga što je govorio nisam uspeo da zapamtim pa ga sada citiram samo po sećanju. 

Posle se razgovor preneo na astronomski kamp i pitanje kada će se on održati. Radmilo smatra da kamp neće biti ugrožen, ali ako se baš i desi da ne može da se održi na Letenki on nudi dvorište Sokolskog doma u Novom Sadu. Pa videćemo.

Radmilo
Radmilo ispred svoje improvizovane knjižare na Letenki, daje intervju jednoj televiziji.


 15. april 2020. 
15. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 2.047.731 (umrli 133.354) 
 
Dajana Bjelajac, doktorandkinja PMF, Novi Sad, osnivačica AD "Carpe Noctem", borkinja protiv svetlosnog zagađenja....
 
Bjelajac
 
Kaže: 
 
"U kući sam po ceo dan, ako negde izađem do to je do radnje, tako da poštujem pravila koja su propisana. A u stvari pre podne radim konsultacije sa studentima, a po podne se trudim da pišem svoj doktorat, pravim neki naučni rad, moram da savladam jedan novi program, radim na sajtu Carpen Noctema i tako."

Dajana namerava da u astronomskom kampu njeno društvo održi dva predavanja, jedno je o svetlosnom zagađenju drugo o turizmu – samo to je sada još uvek sve samo grubi plan jer se ne zna da li će kamp uopšte moći da se održi kada je zakazan. 

Sledeće nedelje biće Međunarodna nedelja tamnog neba te Carpn Noctem namerava da pravi neku vrstu kampanje odnosno da učestvujemo online u čitavom tom programu – ali o tome kad dođe vreme.

 

 14. april 2020. 
 
14. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 1.978.7693 (umrli 124.544) 

 

Aleksandar Vukićević, astrofotograf, Novi Sad

Vukicevic

Vreme provodim tako sto poštujem trenutne mere, radim od kuce, brinem o roditeljima 65+Sa porodicom i prijateljima komuniciram preko modernih tehnologija. Malo sam u RTS skoli, malo čitam, gledam stare filmove ponovo. Koristim situaciju da zavrsim neke ranije započete stvari.Obradjujem neke slike od ranije,Cekam da vidim sta ce biti sa letovanjem. 

Kod kuće sam, izlazim kad moram po namirnice, brinem se i o roditeljima koji imaju preko 65 godina te ne smeju da napuštaju stan. Sa porodicom i prijateljima komuniciram putem modernih tehnologija.

Malo sam u RTS školi, malo čitam, ponovo gledam stare filmove. Koristim situaciju da završim neke ranije započete poslove, obrađujem fotografije koje sam pre izolacije snimio.

Čekam da vidim šta će biti sa letovanjem. 

Najveci problem mi je sunce u vreme zabrane kretanja, ali to nekako resavam na terasi. Izazim kada god imam prilike i razloga.


 13. april 2020. 
 
13. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 1.897.373 (umrli 101.526: izlečeni 371.637)  

 

Mile Kočić, Koča, komandir Izviđačkog odreda, Sremska Mitorivica, zadužen za logistiku Astronmskog kampa

Kocic

- Uvek imam da radim nešto. Imam veliko dvorište i uvek u njemu nešto treba da radim. Meni karantin ne znači ništa.  

Poštuje mere izolacije, nabavio je namirnice za dve nedelje i sad preko dana nešto popravlja, a uveče iz dvorišta posmatra zvezdano nebo. 

- Teleskop mi je spreman, instaliran je u dvorištu i ovih noći je pravo uživanje biti napolju. Vedro je, atmosfera je mirna, a slika u okularu predivna. Tu su Plejade, tu je Venera, skoro svi M objekti, šta ćeš više. 

- Moja ulica, pa i celo naselje je mirno, tiho, ponekad prođu samo kola obuke za vozače. Uživam. Pre sam bio suviše aktivan, suviše sam radio iako sam u penziji. Ovo mi sad dobro dođe kao godišnji odmor. 

Koča smatra da će do leta popustiti mere izolacije i da ćemo se svi astronmski kamperi videti na Letenki. Jedino što će i dalje verovatno biti mere zabrane bliskog kontakta, kao što je grljenje i slično. Ali, kaže, ne brini, poneću ja sredstvo za dezinfekciju pa ćemo svakog pre pozdrava i grljenja da dezinfikujemo.


 10. april 2020. 
 
9. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 1.673.423 (umrli 107.569: izlečeni 2.821.149)  
 
 
Danica Drašković, astronomkinja, doktorand Sidnej, Australija

Danica
Detalj sa veće fotografije

Od kada sam se, početkom marta, vratila iz Australije, samoinicijativno sam u izolaciji prvenstveno zbog svog zdravstvenog stanja. Obzirom da sam onkološki pacijent i još uvek pod terapijom, najpamentnije je da izbegavam bliske kontakte sa ljudima. Vreme provodim u Novom Sadu, u stanu moje mame koja je takođe u rizičnoj grupi, tako da se nas dve dovijamo na najrazličitije načine kako da nam prođe vreme. 

Koristim priliku da završavam pisanje svoje doktorske teze, mada to ide malo sporije obzirom da su mi sve knjige i beleške koje sam poslala iz Australije trenutno zarobljene u Rumuniji, ali uvek ima nešto što može da se uradi. U slučaju da nekoga zanima, bavim se otkrivanjem i proučavanjem planetarnih maglina u Malom Magelanovom Oblaku u vidljivom delu spektra.

Zahvaljujući čudima tehnologije redovno se čujem/vidim sa prijateljima iz celog sveta putem Skajpa i Vajbera. Apsolutno SVI se pridržavaju preporuka o kućnoj izolaciji i socijalnom distanciranju, mada u drugim državama nema tako drastičnih mera kao što je policijski čas u Srbiji. Neki članovi moje porodice žive u Nemačkoj i Švedskoj, pa sam i sa njima u čestom kontaktu.

U “slobodno” vreme najviše volim da čitam i isprobavam nove recepte za kolače. Kako sam poslednjih deset godina provela skoro isključivo čitajući naučne radove (i mnogo fantastike) na engleskom, trenutno obnavljam svoj srpski vokabular i potsećam se sjajnih izdanja na maternjem jeziku. Zahvaljujući mojoj mami koja je sačuvala ama baš sve knjige iz moje lične biblioteke (koje nisam mogla da ponesem sa sobom u Sidnej) sa radošću ponovo uzimam u ruke moje omiljene autore: Artura Klarka, Stivena Hokinga, Hermana Hesea, a nađe se vremena i za neku “ozbiljniju” literaturu. Kao što reče Mejson Kouli, čitanje nam pruža priliku da odemo negde kada moramo da ostanemo tu gde jesmo.

MCELS RGB

MCELS (Magellanic Clouds Emission Line Survey) kompositna slika Malog Magelanovog Oblaka.
Autor: Danica Drašković (Veća slika)

 9. april 2020. 

9. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 1.536.979 (umrli 93.425: izlečeni 344.467)  

 

Milan Milošević, dr astrofizičar, asistent na PMF u Nišu, sekretar AD "Alfa"...

Milosevic 1

Od kad je u samoizloaciji konačno ima vremena da radi. Ranije mnogo vremena je gubio na raznim odlascima i dolascima, na predugim sastancima, zatim na putovanjima i tome slično. Naravno da sa nestrpljenjem očekuje kraj ove mučne pandemije, ali priznaje da mu ostanak u kući ne pada teško. Izađe napolje kada treba da kupi neke namirnice i zatim žuri u sobu gde priprema predavanja i testove za studente, piše članke svoj Svet nauke, uči, razgovara sa kolegama… Za sad, kaže, predavanja na daljinu, preko interneta idu sasvim dobro. Ne može to u potpunosti da zameni redovnu, klasičnu nastavu, ali fakultet se za sad dobro snašao i uklopio u ovu karantinsku situaciju. 

Njemu, kao vrsnom poznavaocu interneta i fenomenima vezanim za društvene mreže i IT sektor ovo vreme je došlo kao naručeno za izučavanje efikasnosti novih tehnologija. Možda toga nije svestan, ali uživa. Pisaće stručne radove, možda i neku knjigu o prednostima virtuelnog nad realnim životom.

Milosevic 2
Drži predavanje na PMF, Niš


 6. april 2020. 

6. april 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 1.324.907 (umrli 73.703: izlečeni 275.832)  

 

Danijel Reponj, astrofotograf, vlasnik zvjezdarnice Apollo, sajta Zvjezdarnica.com itd. Virovitica

Danijel

Trenutno sam na godišnjem odmoru. Odmaram se od ludnice zvane koronavirus, od ljudi i posla. Sunce je ovih dana imalo par sitnih pjegica pa sam se time bavio. Preko noći sam snimao komet C/2019 Y4 ATLAS, dok se moglo. Više nema smisla jer mjesečina prži toliko da mi skuri svaki snimak koji pokušam napraviti. 

Nisam propustio niti priliku snimati Venerin put kroz Plejade. Skupilo se dosta snimaka i materijala pa to sada čeka da ih obradim. A malo sam se oteo kontroli pa sam jedan dan snimao Veneru u pol bijelog dana. Onako, zato što mogu. 😊 Danas sam "provozao" svojeg drona Hubsan Zino iznad svoje zvjezdarnice Apollo i vrta. To mi je drugi hobi. Dan je bio prekrasan pa sam izveo Zina na letenje. Naravno, kako se držimo preporuke stručnjaka da se ne družimo s drugima, letio sam sam. 

Neki sam dan pokosio i travu, prvi puta ove godine i poravnavao krtičnjake po vrtu koje su krtice u međuvremenu napravile. Pokvario mi se i TV pa sam kupio novi. Nakačio sam ga na zid umjesto staroga ali mi se nije dalo slagati žice oko njega koje povezuju svu silu tehnike koja je na njega priključena pa to sada visi onako neuredno, no ne sekiram se previše. Kada dobijem volju, složit ću i to. 

Ima ona narodna mudrost - kada dobiješ volju nešto raditi, sjedni, odmori, proći će te. I zbilja, prošlo me. :-D

Slavko Stojanov, astrofotograf, prirodnjak, Novi Sad

SS 1

Kaže, on i njegova Zora su kod kuće i ćute. Izlaze samo po namirnice. Ali imaju lepo dvorište i tople dane provode u njemu. Zora hekla benkice i sličnu garderobu za unuke, on prelistava astronomske karte, čita knjigu o svetlosti koju je nedavno dobio, glanca svoju opremu.

Svako jutro napravi plan za taj dan i to mu je dnevno zaduženje. 

Njihovi sinovi žive u Švajcarskoj i tamo dele sudbinu ostalih Švajcaraca. Drugim rečima dobro im je u najmanju ruku. Rade puno i uspešno (izuzev kada je pandemija). 

Slavko se nada da ćemo se svi ljubitelji astronomije bar na leto, ako već ne bude moglo ranije, okupiti na Letenki (po mogućstvu još ove godine... )

Evo, kaže Slavko,  iz moje astro-foto arhive izvadio sam dve zanimljive fotografije.

SS 2

Prva je Mesečev halo iznad Tvrđave. Bili smo kod planetarijuma i krenuli ka restoranu Terasa, kad… ima tome dosta vremena

Ovo dole je montaža… strašno, ista kašičica, isti virus. 

 SS 3


 

<< 24. mart - 6. april 2020. 

<< prvi dani izolacije

Milan Lazić i njegovi

Milan je u naš astronomski kamp stigao jedne godine kao učenik osnovne škole. Došao je i pobedio u Mesijeovom maratonu. U kamp ga je doveo njegov u jak, Ranisav Rajković. I Ranisav je odličan posmatrač, takođe pobednik u maratonu. Kanije u kamp je došla i Milanova sestra Kaća – e ona je potencijalni pobednik, pobednik nekog narednog takmičenja. Sa njima dolazi i Ana, Ranisavova supruga. Ana se ne takmiči. 

Milan ove izolacione dane provodi u kući. Izlazi kada mora i to uglavnom u nabavku i ponekad u komšiluk da se vidi s prijateljima. Inače je kod kuće, uči, sluša predavanja ima praksu. Kaća slično radi. A Ranisav je na selu. Tamo je instalirao teleskop pa posmatra interesantne nebeske objekte. Ponekad zove telefonom Milana i moli ga za sveže podatke o pojedinim objektima. Video je da kometa ATLAS plako bledi pa ga je interesovao razlog.

Inače su svi sasvim dobro. I čekaju oporavak planete.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...