20160408 092624 orig

AD Alfa je početkom jula ove godine bila u Srelcu. To je selo u opštini Babušnica, zabačeno i pomalo zaboravljeno.

Da se malo osvrnemo tom delu Srbije, gde je to, kakva je tu priroda, kakvo je okruženje. 

Screenshot 1

Selo Strelac se nalazi na pola puta između Babušnice i Zvonačke banje. Ko nije bio, možda bi to trebala da bude sledeća destinacija jer nudi dosta toga. Tamo je sve manje ljudi, a priroda bukvalno netaknuta. Selo presecaju par planinskih potoka i jedna rečica o kojoj ću malo kasnije da pričam, a u isto vreme selo ima problem sa pijaćom vodom. 

viber image 2022 10 02 22 41 08 563

Prema popisu iz 2002. godine, u selu je bilo je 392 stanovnika. Prema turskom popisu niške nahije iz 1516. godine, selo je imalo isto ime kao danas i imalo je 30 domaćinstava. Pošto se selo zvalo isto i za vreme vladavine Osmanlija na ovim prostorima, javlja se mogućnot da ime sela zapravo nema nikakve veze sa zodijačim znakom. Postoji jedna legenda i jedna realna pretpostavka kako je selo dobilo ime. Po legendi, na malom brdu Del, na mestu zvano Saljin kamik, Turčin Salja je pravio strele i po njemu je selo dobilo naziv Strelac. Druga je pak pretpostavka da je u podnožju brda Gradište bilo strelište još u doba Latina. Ono se nalazilo na levoj obali reke Valnisice u Livađu, nedaleko od izlaska iz Klisure. I danas se to mesto zove Bojno Selište. Latini su na Bojnom selištu imali i naselje.

377 1024x768

Kako je ovaj deo Srbije ceo zatalasan, svako selo ili varoš se nalazi na nekoj planini, tako se selo Strelac (ili „Strelc“,  bez slova „a“, kako izgovaraju Lužničani) nalazi na planini Talambas. Ona se nalazi između Suve planine i planine Ruj. Talambas i Suvu planinu razdvaja reka Lužnica u ataru sela Ljuberađa. Ceo taj sliv reka i planinskih bujičnih vodotokova tog kraja je za Niš i ceo niški kraj vrlo bitan jer se niški vodovod snabdeva vodom upravo sa ovih izvora. Od planine Ruj, Talambas je razdovojen dolinom i tokom Rakitske reke (koja je bila u centru velikih dešavanja oko zaštite vodotokova od izgradnje MHE). Talambas je šumovita planina sa bujnom vegetacijom i blagim padinama što je čini izuzetno lepom i pogodnom za planinarenje kako mladih, tako i starijih. Talambas se prostire u pravcu istok - zapad, od sela Preseka, do sela Svođe i Sastav reka (selo), i u pravcu sever - jug, od sela Rakita i Berin izvor, do sela Ljuberađa i Berduj. Najviši vrhovi Talambasa su Crni vrh (1 463 m), Gnoj (1 406 m), Prosečeni kamen (1 392 m), Berinska čuka (1 379 m) i Presečka čuka (1 306 m).

379 1024x768

943714 545672025471907 1811175534 n

strelac sl orig

Reka koja protiče kroz Strelac je Murgovica koja nastaje ušćem Studenske reke i reke Rajne. U samom Strelcu, Valniška reka se uliva u Murgovicu. Ukupna njena dužina je 16km i pripada crnomorskom slivu. Zanimljivost oko naziva reke je da je rekla dobila naziv po tome što je voda često mutna (kako bi lokalno stovništvo reklo „ima murgavu boju“). Razlog tome je taj što reka protiče kroz zemljište bogato glinom i crvenicom tako da posle i slabih kiša, voda poprimi boju zemljišta kroz koje prolazi.

Мурговица река Лужница општина Бабушница Милованка

Kvaj je predivan i ne bi smeo da ostane napušten. Jedan od razloga je i taj što je Osnovna škola “Dobrinka Bogdanović” koja se nalazi u Strelcu osnovana 1843. godine. Sada se škola može pohvaliti da ima internat sa kuhinjom koju pohađaju deca iz socijalno ugroženih porodica. Neretko u zimskim mesecima, pojedini nastavnici koji zakasne na poslednji autobus za Pirot ili Niš, ostanu u domu da prenoće jer su ovde zime dosta hladne sa dosta snega. Entuzijasti i zaljubljenici u prirodu su pokrenuli aktivnosti u ovoj školi i tokom letnjih meseci pa tako tu postoji Letnji naučni kamp koji je primeren deci osnovnih škola. 

kamp plakat 22 final orig

Program dečjeg kampa u Strelcu je multitematska koncepcija raznovrsnih vaspitno-obrazovnih aktivnosti, raspoređenih u pet do šest vezanih dana, kojima rukovode stručnjaci iz različitih oblasti. Teme su birane na osnovu upitnika za učenike i u skaldu sa mogućnostima i resursima. 

viber image 2022 10 02 22 41 07 651

a2 orig

viber image 2022 10 07 18 11 03 885

Dečji obrazovno-istraživački kamp u Strelcu bazirao se na sledećim odabranim temama vaspitno-obrazovnog rada:

  • -Astronomija
  • -Umetnosti
  • -Priroda i njene tajne
  • -Psihologija
  • -Kulinarstvo
  • -Sport i rekreacija

Ove godine dečiji Obrazovno-istraživački kamp je održan od 2-4-jula 2022. godine, a Astronomsko društvo „Alfa“ iz Niša je učestvovala na ovom kampu sa temom „O našem Sunčevom sistemu ili ko su komšije u našem kosmičkom sokaku“ koju je prezentovao prof. dr Dragan Gajić. Naravno tema se proširila pa je bilo reči i o Vojadžerima jesu li napustili Sunčev sistem, o udaljenim objektima u Sunčevom sistemu i tako dalje, kako već to biva kad se zaintrigira dečija mašta, a pitanja krenu sama od sebe. Na žalost posmatranje teleskopom nije realizovano jer vremenske prilike nisu dozvolile.

dsc 7877a

dsc 7878a

viber image 2022 10 07 18 11 02 545

Izvor: Istorijski arhiv Niš: „DETALjNI POPIS NAHIJE NIŠ IZ 1516. GODINE“, Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije, Wiki, http://decjikampstrelac.weebly.com/

 

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...