Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva je u protekla dva mjeseca, u saradnji sa EU-UNAWE (EU – Universe Awareness) organizovao Malu školu astronomije. UNAWE je podržan od strane UNESCO-a, Međunarodne astronomske unije (IAU) i Evropske unije, a sada je sastavni dio Strateškog plana IAU 2010-2020, koji se zove „Astronomija za svijet u razvoju“. To je ambiciozan plan koji ima za cilj koristiti astronomiju za poticanje obrazovanja i obuke u području astronomije i srodnih nauka širom svijeta, posebno u zemljama u razvoju.

Činjenica da svi dijelimo i koristimo planetu Zemlju je centralna značajka ove inicijative. Kao rezultat, dječija slika svijeta se širi, a kulturne granice se otvaraju. Iz našeg iskustva, djecu fasciniraju astronomski fenomeni i ne treba im puno da usmjere pažnju na materiju koju proučava. Osnovni cilj je da se otvorenom dječijem umu objasni Svemir, no jako je bitno da se oni ne izgube u prostoru i vremenu kakvog svemir predstavlja, nego da shvate kontekst i dobiju osnovne predstave o svijetu koji nas okružuje. Šta je šta u Svemiru? Gdje je šta u Svemiru? Kako prepoznajemo različite objekte?

MM1   MM2
     
mm3   mm4

 

Mala škola astronomije za djecu bila je podjeljena na osnovi starosne dobi na dvije grupe od 6-10 i 11-14 godina i održavala se u prostorijama AD Orion. Škola je trajala 8 sedmica sa ukupno 8 predavanja od po 2 časa. U ovo su uključena i posmatranja neba teleskopima. Učešće je uzelo tridesetoro djece podijeljene u dvije grupe. Voditelji Male škole astronomije su bili Semina Merdić, Ivana Kolorići, Ena Žunić i Džan Jašarević.

U subotu, 17. maja organizovana je mala svečanost i podijeljene su diplome učesnicima.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 1 sat ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...