Miloš Gagić, M13 - snimak napravljen u okviru projekta VoBaNISTA


M13

m13 700px

Veće verzije ove fotografije

 

M13, NGC 6205,

M13 je omiljen nebeski objekat astronoma osmatrača i redovna meta u letnjem periodu. To je kolosalno kuglasto (ili zbijeno) jato zvezda koje se može videti čak i golim okom ukoliko ga posmatrate kada je nebo vedro i prozračno, a u okolini nema svetala koje bi smetalo posmatranju. U dobrom okularu amaterskog teleskopa jato se vidi kao predivna skupina zvezdica. Jato sadrži oko 300 000 zvezda koje su spakovane u prostor prečnika svega 145 svetlosnih godina. Najsjajnije zvezde su crveni giganti, hiljadama puta sjajniji od našeg Sunca. Teško je zamisliti da, sem zvezda i nešto prašine, u toj skupini ima ičeg drugog. Gravitacione interakcije toliko zvezda sigurno je odavno počistila sve planete ako su ikada i nastale u tom prostoru.

M13 karta

Jato je otkrio Edmond Halej 1714. godine, a Šarl Mesije ga je uvrstio u svoj katalog 1. juna 1764. pod brojem 13. Sem M 13. Od nas je udaljeno oko 22 000 svetlosne godine i vidimo ga u sazvežđu Herkulesa. Po tom sazvežđu ponekad ga zovu Veliko kuglasto jato u Herkulu (Great Globular Cluster in Hercules), ili Herkulovo kuglasto jato (Hercules Globular Cluster). Njegova NGC oznaka je 6205. Magnituda jata iznosi 5,8 i po tome je na samoj granici vidljivosti za golo oko.

U blizini M 13 nalazi se galaksija NGC 6207 dvanaeste magnitude. Tu je i mala galaksija IC 4617.

Godine 1974. ka ovom jatu je upućena šifrovana poruka koja sadrži podatke o ljudskoj rasi, DNA, atomskim brojevima, položaju Zemlje itd. Poruka je upućena u želji da se uspostavi kontakt sa eventualnom vanzemaljskom civilizacijom. Međutim poruka nikada neće stići do ovog jata jer do njega joj je potrebno 25 000 godina kada će ono već zauzeti drugi položaj u svemiru.

Gore vidimo fotografiju M13 Miloša Gagića koju je on snimio u noći 25-26 maja tokom Druge konferencije Lightpoll 2019. na Andrevlju, Fruška gora. 

   

MGagic
Miloš Gagić

MILOŠ GAGIĆ Gagić je predsednik AD „Kosmos“ iz Novog Sada i vlasnik vrlo lepe i dobro uređene i opremljene opservatorije u Mladenovu. Više meseci proveo je na Vidojevici radeći sa teleskopima, kamerama i drugim instrumentima Astronomske stanice i tako savladao neke, amaterima teško dostupne, veštine. Zahvaljujući svemu tome, ali i velikoj upornosti, uspeo je zadnjih godina da se nametne kao vodeći astrofotograf na ovim našim prostorima.

 

M51 - Miloš Gagić, projekat VoBaNISTA
Još nekoliko fotografija M. Gagića: Maestralne fotografije Miloša Gagića - projekat VoBaNISTA

logo800x191

 interreg banner 710x183 srb 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži