"Odakle nam dolazi ideja vremena i kakvi su njeni odnosi sa našim neposrednim iskustvom?
Svi filozofi odgovaraju: ono nam dolazi od promena."
 
- kaže Rene Dekart.

Vreme doživljavamo linearno, kao da teče u jednom smeru. Po nama svaki vremenski trenutak, kao vremenska tačka, svakog dana ide prema napred, od „prošlosti“ ka „budućnosti“ . Tako se vreme nama manifestuje, takvo je naše iskustvo vremena.

vreme

Ali šta ako su sadašnjost, prošlost i budućnost onako kako nam se prikazuju privid, mentalni trik, kao što nam je privid da se Sunce okreće oko Zemlje ili da je naša planeta ravna ploča, šta ako su oni stalno tu, stalno postoje, ako nema toka vremena?

Blok ("zaustavljeni"- prim. prevod) univerzum sadrži sve stvari i pojave koje su se ikada desile, ne postoji prošlost, sadašnjost i budućnost. Svi vremenski trenuci koji postoje su samo relativni jedni prema drugima unutar tri prostorne dimenzije i jedne vremenske dimenzije. Naš osećaj sadašnjosti samo odražava gde se u blok univerzumu nalazimo u datom trenutku. „Prošlost“ je samo delić univerzuma na ranijoj a „budućnost“ na kasnijoj lokaciji.

Vreme- trajanje stvari i pojava

Sve je već generisano, i stvari i pojave i procesi koji se dešavaju pred nama, mi imamo privid da se budući događaji generišu iz sadašnjih događaja, a da je nešto ostalo u prošlosti ili nestalo sa njom. Nije nestalo, mi smo samo izašli iz tih vremenskih tačaka u kojima se to dešava. Budućnost je samo ulazak u nove vremenske tačke kao u nove koordinate u kojima se dešava i javlja nešto drugo.

Sve je kao na filmskoj traci gde u određenom trenutku posmatramo određenu sekvencu a cela traka sadrži sve sekvence. Ako izmestimo naše oko iznad svega, iznad celog univerzuma videćemo sve što se u njemu dešava.

Čik Korea

"Gde sam te ranije znao"

Album: "Povratak u zauvek"

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 18 sati ranije
 • Liv said More
  ... 2 dana ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 3 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 3 dana ranije

Foto...