Zbog nepravilnosti i oscilacija Zemljine rotacije dužina trajanja dana na planetu učestalo se mijenja. Riječ je o veoma malim, naoko potpuno nevidljivim promjenama no one ipak postoje i mjerljive su.

dodatna sekunda 2

Suvremena civilizacija izrazito je ovisna o točnom računanju vremena i kalendaru. Usporavanja odnosno ubrzavanja Zemljine rotacije prirodni su proces i ovise o nekoliko faktora; plimi i oseci, klimatskim promjenama, stanju atmosfere, pomjeranju tektonskih ploča, distribuciji mase u jezgru planeta.. Već stoljećima Zemljina rotacija usporava a samim time dani postaju duži. Jasno, neki su dani duži a neki kraći i to u vrijednostima od +4 ms do -1 ms dnevno. Globalno gledano, Zemlja usporava svoju rotaciju.

trajanje-zemljine-rotacije varijacija

Cijelokupna tehnika i sve što je povezano s njom mora pratiti te promjene. Laiku se čini kako jedna sekunda više ili manje ama baš ništa ne mijenja. Krene li vlak točno na vrijeme ili sekundu prije/poslje rijetko će tko primjetiti, mešetarima na burzi jedna sekunda može značiti dobitak ili gubitak popriličnih novčanih sredstava, u avionskom prometu jedna sekunda nije nimalo bezazlena..

Pogreška od jedne sekunde u satelitskoj navigaciji ravna je katastrofi. A satelitsku navigaciji svakodnevno koristi svatko od nas, bilo da je riječ o gps-u u automobilu ili usluzi lociranja prilikom postanja „LIKE" na facebooku. U junu ove godine dodati ćemo jednu sekundu u trajanju jednog dana. Time će se sustav mjerenja vremena uskladiti sa stvarnim vremenom.

O tome brine International Earth Rotation and Reference Systems Service. Zadnja takva „administrativna" sekunda dodana je u lipnju 2012. godine. I ne, nije prošlo bez problema. Nemali broj internetskih stranica tada se srušio, avionski promet Australije našao se u kolapsu.. Problem je nastao zbog nepripremljenosti programskih riješenja računala da prepoznaju dvije „iste" sekunde u nizu.

Prva dodatna sekunda u preciznom računanju vremena primjenjena je 1972. godine. Otada smo ubacili 25 sekundi. Kako god bilo, ovog ćemo ljeta sekundu duže uživati u ljetnim blagodatima. Sjetite se toga ako na vašim mobitelima vidite da je isti dvaput odbrojao istu sekundu!

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...