Američki Odysseus lander  u problemima (?) na Mjesecu

nova c na putu ka mjesecu

Danas, 23.02.2024., dvadeset i tri minute nakon ponoći (23:23 UT, 22.02.2024.) novi američki pokušaj slijetanja letjelice bez ljudske posade na Mjesečevo tlo završen je uspješnim aluniranjem u području kratera Malapert A, desetak stupnjeva (300km) od južnog Mjesečevog pola. Odmah po slijetanju pojavili su se problemi te zasad nije jasno o čemu se točno radi. Radio-komunikacija nakon slijetanja i pristigli podaci dolazili su na „kapaljku“ sporom radio-vezom. Najnovije informacije iz kontrolnog centra privatne tvrtke Intuitive Machines (koja je sagradila letjelicu) optimistične su; Odysseus lander je ispravno sletio, računalni sustavi su ponovno pokrenuti te se čini kako će sedmodnevna misija ovog, za amerikance prevažnog slijetanja na Mjesec,  iprak proteći poprilično uspješno.

Intuitive Machines dobila je 118 milijuna USD od NASAe u sklopu programa poticanja privatnih misija ka Mjesecu (Commercial Lunar Payload Services initiative) kako bi SAD osigurao nekoliko privatnih tvrtki u predstojećoj kolonizaciji Mjeseca. 

nova c plan slijetanja

Sama letjelica (koja na sebi nosi malu astronomsku opservatoriju, Mjesečev rover, cubesat lander uz još popriličan popis opreme i instrumenata) lansirana je SpaceX-ovom raketom Falcon 9 s raketodroma na Floridi 15.02.2024. u 07:05 po našem vremenu (UT+1). U Mjesečevu orbitu pristigla je 21.02.2024., odakle je noćas s orbite 92km oko Mjeseca izvršila uspješno slijetanje.

Raketni motori koje koristi Odysseus lander (VR900) izrađeni su dijelom pomoću 3D printera i laserskih strojeva za obradu materijala. Prema izjavama vodećih ljudi Intuitive Machines ovakav proces proizvodnje omogućava ima izradu jednog raketnog motora za samo pet radnih dana. Ovako nešto predstavlja pravu revoluciju u izradi raketnih motora. Sad, kada je u stvarnim uvjetima dokazana njihova pouzdanost to će omogućiti relativno jednostavne preinake dizajna u hodu a o benefitu niske proizvodne cijene da niti ne govorimo. U pozadini se „krije“ i smjesa raketnog goriva koju će za rad ovakvih motora u budućnosti biti moguće proizvoditi na Mjesecu od tamošnjih resursa.

Koncept ovih motora, ne odveć uspješno, testiran je od strane NASAe u projektu Morpheus (2010.-2014.) kada se tehnološki demonstrator srušio pri ispitivanjima na poligonu.

nova c simulacija nakon slijetanja

Odysseus lander pripada tipu Nova-C Mjesečevih landera. Masa na polijetanju iznosi 1.900kg. Sposoban je na Mjesec odnjeti 100kg korisnog tereta. Promjer s izvučenim nogama stajnog trapa iznosi puna dva metra, a visina od tla do najviše točke je tri metra. Fotonaponski paneli sposobni su proizvoditi 200W električne energije pri optimalnoj osvjetljenosti Sunčevim zrakama. Aktualna misija sljetjela je usred lokalnog, Mjesečevog, podneva te joj predstoji sedam Zemaljskih dana rada. Nova-C landeri nisu projektirani za preživljavanje lunarne noći (dan i noć na Mjesecu traju po petnajstak Zemaljskih dana). 

Još će dva Nova-C landera kao tehnološki demonstratori biti lansirani ka Mjesecu (krajem 2024., sredinom 2025.). Nakon 2025. ovisno o potrebama ka Mjesecu će kretati nove misije, posebnost projekta ogleda se i u mogućnosti skaliranja dimenzija i mogućnosti na više. Kad regolitna prašina bude uzburkana ljudskim hodom tamo će dolaziti nasljednici prvog uspješnog, mekog, slijetanja amerikanaca na Mjesec još od zadnje misije Apolla 17 u prosincu 1972. 

nova c u lunarnoj orbiti


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka