kalendar
AKL24
ASTRONOMSKI KAMP
 «Letenka 2024» 
od 11. do 14. jula. 

Letenka, Fruška gora
Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N
Jan89
 | Vesti Ko dolazi | Program | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU |

 03.07.2024. 

0307 1

- Nemojte se iznenaditi ako vidite da mediji najavljuju održavanje Astronomskog kampa "Letenka 2024". Prva takva objava bila je na sajtu Ministrstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije

- U ponedeljak, 1. jula, naš skup je po zakonu prijavljen policiji. Često nas patrola policiji obiđe pa je očekujemo i ove godine.

- Datum početka kampa se ubrzano približava, vodite računa o tome te se pripremite i spakujte na vreme.

0307 2

  02.07.2024.  

Pehari

Sasvim krakta vest:

STIGLI PEHARI I MEDALJEI! Oni čekaju pobednike!

 26.06.2024. 

2606Vesti 1

- Ove godine ponovo uvodimo pehare kao nagrade za osmatračko takmičenje. Vođa ekipe koja zauzme jedno od prva tri mesta dobiće pehar, a njegovi pomoćnici po jednu od medalja (zlatnu, srebrnu ili bronzanu).

Gospođa koja je primala narudžbinu za pehare i medalje obećala je vedro nebo za petak, 12. jula (kaže da tada ima jedan dečji rođendan i da vreme mora da bude lepo). 

- Akademik Knežević je javio da za sada nema nikakve neodložne obaveze 13. jula i da stoga planira da dođe u kamp. On će držati predavanje o asteroidima i odbrani od njih. Inače, akademik Knežević je jedan od najvećih stručnjaka za mala tela Sunčevog sistema – u svetu.

- Muhamed Muminović – kaže da je 99% sigurno da će doći (spremite pitanja za razgovor sa g. Muminovićem). 

- Dobili smo potvrdu da će u kamp doći i održati predavanje i dr Ivan Dulić (više o njemu u sekciji Predavanja).

- I dr Bogojević je potvrdio dolazak. Njega smo sreli na prezentaciji knjige Alhemija bombe koju je Slobodan Bubnjević imao na novosadskom PMF. Na pitanje da li njega i njegovu ekipu sa kojom dolazi treba da podsetimo za kamp, dr Bogojević je rekao: „Ma ne, ne treba da nas podsećate. Letenka je obavezna. Jedino što ja ne znam kog dana treba da dođemo“…. Hm, ipak ćemo ga podsetiti.

Ima dosta onih koji prvi put dolaze u kamp. Jedno obaveštenje za njih: DA, ponekad se dese problemi. Prošle godine na nekoliko sati je nestalo vode – na celoj Fruškoj gori. Potrošnja vode leti ume da bude enormna. U zadnje 24 godine vide je nestalo, koliko je meni poznato – dva puta. Ali ubrzo su stigle cisterne sa vodom dok vodovod nije proradio.

Letenka se zaprašuje protiv komaraca i krpelja. Ipak ponekad se desi da komaraca bude. Tada naš Koča uzme špric na leđa pa ručno zaprašuje kamp. U prirodi smo, ne očekujte hotelski smeštaj na Letenki. 

 

- Za kampere sa decenijskim iskustvom dolaska na Letenku: upravnik Tihomir odlazi u penziju. Očekujemo još ove godine da nas poseti, ali on već ima zamenu koga ćemo tek upoznati. 

2606Vesti 2

 15.06.2024. 

Caskanje 2

Malo ćaskanje o kampu

AZCL0114 350sakabd  SUDIJE na osmatračkom takmičenju biće Kaća Lazić i Miloš Gagić (slika desno). Njih dvoje su pobedili na ovogodišnjem Mesijeovom maratonu i tako stekli svečanu obavezu da cele godine, zaključno sa sledećim Mmaratonom sude i presuđuju.

sakabd  Nakon niza godina pobednici u osmatračkom takmičenju 2024. ponovo će biti nagrađeni peharima. Naravno, uslov za takmičenje je vedro vreme (i da nabavimo pehare).

sakabd  Možda će vam neko u kampu poturiti mikrofon i pitati vas nešto. Ne brinite, to je normalno. I dobronamerno. Ako je upitanju mikrofon, to verovatno Dušan Pavlović snima materijal za neku svoju emisiju. Ako je objektiv to je možda Jelena koja prikuplja izjave kampera o kampu. A možda je i neka TV u pitanju, dešava se. A sasvim je moguće i da Ljubiša Šujica pravi nov dokumentarac o kampu. Sve je to normalno.

sakabd  Kako stvari stoje u kampu ćemo imati baš puno (iako nikad previše) vrsnih osmatrača i odličnih poznavalaca nebeskih konstelacija i zemaljskih teleskopa. Ako bude vedro plan je da oni tokom noći šaraju laserima po nebu, ciljaju planete, galaksije, jata… objašnjavaju i odgovaraju na vaša pitanja. Ako niste vešti sa teleskopom – dobićete sve odgovore do kojih je moderna fizika došla, jer tu su sa vana teleskopdžije, osmatrači, astrofotografi i fizičari. Samo treba da pitate.

sakabd  A je l znate da prof. Dušan Mrđa već neko vreme piše knjigu o teleskopima, o njihovoj optici, vrstama, tipovima i fizici teleskopa uopšte? Da, da piše. 

sakabd  A i profesor Gajić planira, i to tako već nekoliko godina, da napiše leksikon astrobiologije! Ma sve mu je to u glavi i prstima, samo treba da sedne i sredi materijal koji mu se već nalazi u raznim prezentacijama.

sakabd  Tomislav Bandin se ponovio. Kaže daće sve od sebe da dođe u kamp i pokaže nam šta je kupio. 

Caskanje 1

  03.06.2024. 

3jun28755145436 a7062ede3c o

=>>   Svi učesnici i gosti kampa moraće da se prijave službi kampa (lako će se uočiti). Tu će dati svoje osnovne podatke itd. (sve je to potrebno iz bezbednosnih razloga), a svako će dobiti po jedan bedž koji će morati da nosi dok se u kampu nalazi.

Bedževi su već odštampani i evo ih:

bedzevi

Zašto dva bedža? To niko ne zna. Predrag Prentić, koji je štampao bedževe, kada ga pitate, kaže: „Pa neka. Treba“. I to je sve što ćete iz njega o bedževima izvući. Dakle, dobićete jedan od ta dva bedža.

=>>  Da, podsetimo, a to i piše u našem Pravilniku, tokom kampa biće brojnih snimanja tonskih i vizuelnih. Očekujemo i dolazak nekih TV ekipa. Ne snimcima će se sigurno naći i deca, posebno u delu koji je posvećen njima. Ti snimci će zatim biti objavljeni na našem sajtu, televiziji i na društvenim mrežama. Interes kampa je da se ti snimci distribuiraju i ukoliko neko ne želi da bude snimljen moraće sam da izbegava objektive kamera i mikrofone…

3jun50366442303 ee145d1d67 o

  27.05.2024. 

smolicevi

Da podsetimo:

Kotizacija ZA SVE DANA KAMPOVANJA:

- Odrasle osobe 1000,00 dinara 
- Porodica 1500,00 dinara
- Stranci: 10 evra
- Deca do 14 godina NIŠTA. 

U posebnom članku Koliko to košta objasnili smo zašto je kotizacija neophodna.

- ŠATORI

Biće nešto šatora za iznajmljivanje. 

Dakle, ako vam je potreban šator možete ga iznajmiti od Sr. Mitrovačkih izviđača. Za to pišite Miletu Koči Kočiću na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

satori

 23.05.2024.  

AKL2023Vesti 1

- Kako smo ranije javili novac dobijen od države nije dovoljan da pokrije troškove kampa, pogotovo ako dođe učesnika koliko je to zadnjih godina postalo uobičajeno (jasno je da broj učesnika zavisi od mnogih faktora, pa i od vremenskih prilika i neprilika). 

- O kotizaciji za ovu godinu pročitajte ovde

- Sve ostalo za sada ide svojim tokom i, ako se taj trend održi. imaćemo odličan kamp. 

- Očekujemo neke ekskluzivne goste i neka važna predavanja – ali o tome ćemo naknadno pisati. 

- Preduzimamo mere da realizacija predavanja bude bolja i da se poštuju termini predavanja (to je uvek problem jer početak nekih događaja zavisi od faktora na koje nemamo uticaj – recimo kada predavač ne dođe u zakazano vreme u kamp, kada se drastično promene vremenski uslovi itd. itd.)  

- Plan je da se neka predavanja snime video i tonski. Takođe, nastojaćemo da napravimo i knjigu apstrakata. Sve su to stare ideje, ali ideje koje do sada nije imao koda realizuje. Čini nam se da se sada stiču uslovi za to. 

AKL2023Vesti 2

 08.05.2024. 

8maj24 1

- Pre svega, za sad sve ide po planu.

- Prilikom posete Institutu za fiziku u Beogradu uručili smo domaćinima, direktoru Aleksandru Bogojeviću, njegovom zameniku Antunu Borošu, zatim saradnicima, Igoru Smoliću, Slobodanu Bubnjeviću i Mariji Đurić poziv da i ove godine posete naš kamp. 

IgorSmolic23- Da dodamo, Igor je prošle godine počeo trilogiju: izlaganje u tri dela o kometi C/2023 A3. Prošle godine je kometu najavio, ove treba da je dočeka, a sledeće da iznese rezultate osmatranja. Inače, Igor namerava da u kamp dovede i neke specijalne goste iz sveta astronomije, psihologije…. o čemu ćemo tek pisati.

- Slobodan je prošle godine predstavio svoju knjigu Alhemija bombe koja je upravo tih dana izlazila iz štampe. Njegovo predavanje o bombi imate ovde.bobmba

- Očekujemo da dođe i prof. Jelena Berić, sa biološkog fakulteta. Profesorica je  rukovodilac laboratorije za astrobiologiju u osnivanju, a ove godine treba da čujemo njen prvi izveštaj o realizaciji tog projekta. 

- Predsednik SANU, akademik Zoran Knežević – očekujemo ga i ove godine. Njegovo prošlogodišnje predavanje možete čuti ovde.

- Očekujemo još neke ekskluzivne goste – ali o tome kasnije. 

8maj24 2

  07.03.2024. 

AKL23DM700

- Početkom marta iz Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje stiglo je obaveštenje da će taj sekretarijat i ove godine materijalno pomoći održavanje Astronomskog kampa „Letenka“. Deo sredstava će obezbediti Prirodno matematički fakultet, što sve zajedno ipak neće biti dovoljno za pokrivanje svih troškova tako da razmišljamo o uvođenja kotizacije. Odluka o tome još nije donesena pošto postoji mogućnost da dodatna sredstva obezbedimo preko sponzora. U svakom slučaju, ako kotizacije i bude, ona neće biti visoka.

- U utorak, 5. marta, u 11 sati u Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta prof. Mrđa i Saša Zorkić, su bili na sastanku sa direktorom zavoda Danijel Župićem. Ukratko: sve je za sad u redu. Na raspolaganju će nam biti sve ono na šta smo zadnjih godina i navikli.

- Stižu i prve prijave za kamp. O tome u posebnoj sekciji.

  07.02.2024.  

DMrdja23AKL 23; Dušan Mrđa

Ima onih koji vole sve da isplaniraju, a naročito svoj godišnji odmor i zato oni pitaju: KADA ĆE KAMP?

Kamp zakazan! Baš, baš ako bude nešto važno, a što sada ne možemo da predvidimo, moguće je da dođe do nekih promenai, ali za sada stoji:

AKL 2024.
L E T E N K A
Fruška gora
11 (četvrtak) -  14 (nedelja) jul 2024.
 
Mesec će tih dana zalaziti za horizont:
 
AKL24Mesec
U 23:20    U 23:20      U 23:51     nije važno
 
Ali bar jedan sat ranije on već neće smetati jer će biti blizu krošnji drveća i uskoro će se sakriti iza njih.

 

Naravno, svaki put termin održavanja kampa je rezultat kompromisa, pa zato ne pitajte zašto kamp nije nekog drugog datuma.

DMrdjaAKL23AKL 23; Dušan Mrđa

 

Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Autobuski prevoz - nema!
English

  


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More

    Kineski pristup svemirskim... 20 sati ranije
  • Gala said More
    Zbog takvih kao g.Duca smo prestali... 2 dana ranije
  • mit01 said More
    Kakve :D divne fotografije, nebo,... 2 dana ranije
  • Kizza said More
    Zanimljivo otkriće. Nejasna je ta... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Stručnjaci trenutno procenjuju... 5 dana ranije

Foto...