Naš je planet prepun čudesa koja suvremena znanost nemože najbolje objasniti. I dok za Egipatske piramide, Babilonske kule i slične imamo kakvo-takvo objašnjenje, to se baš i ne bi moglo reći za glavate kipove civilizacije s Uskršnjih otoka a o likovima u krajoliku južne amerike znamo ponajmanje. Tajanstvene civilizacije tog kontinenta ostavile su nam brojne zagonetke. Jedna od najvećih su i naizgled bezvezne „linije“ u Peruanskoj pustinji Nazca. Prođemo li tim mjestom kao pješaci ili vozači one su samo skup kaotičnih linija, no pogledamo li ih iz zraka ili svemira poprimaju sasvim drugačiju dimenziju.

nazca1
Radarske snimke iz svemira otkrivaju 2000 godina star „aerodrom“ na Zemlji

Njemački satelit TerraSAR-X svojim je moćnim radarom skenirao ovo područje. Tako dobijene fotografije, baš poput onih snimljenih iz aviona laiku bi veoma lako navele na pomisao kako je riječ o nekom međunarodnom aerodromu. I zaista skupovi ovih linija koje se protežu kilometrima unaokolo nalikuju upravo na to.

Tamnija površina pustinje Nazca ispresjecana je svijetlijim nakupinama materijala koje čine složenu konfiguraciju aerodromskih pista. Geolozi nemaju objašnjenje zašto je tome tako. Geografi su zbunjeni a povijesničari nam za objašnjenje daju tezu kako je tamošnja civilizacija u nekom svom ritualu gradila linije i održavala ih tijekom stotina i stotina godina. Riječ je o nekoliko lokaliteta na kojima su već davno uočeni više ili manje pravilni geometrijski oblici. Neki od njih nalikuju u na divivske crteže humanoidnih stvorenja a drugi su pak čisti geometrijski oblici.

TerraSAR-X će tijekom narednog vremena proučavati i ovo područe ne bi li se dobili odgovori na pitanja kako je došlo do stvaranja ovih struktura te kako se one održavaju. Utječu li vegetacija, padaline, geološki procesi i još štošta na „linije“ i na koji način te u kojem vremenu. Sve dok ne dobijemo odgovore na ova pitanja (a po svemu sudeći nećemo skoro) „linije“ u Nazaci biti će predmet špekulacija. U svakom slučaju ako tamošnji domoroci nisu znali letjeti ovi oblici bili su potpuni građevinski promašaj, jer jedino se iz zraka ili svemira vidi rezultat nečijeg napornog rada.

nazca2
Neki geometrijski likovi u južnoj americi vidljivo isključivo iz zraka

Na čitatelju je da se odluči jesu li ovo vrhunci lucidne kreativnosti starih naroda južne amerike ili se radi o „Danikenovskim“ pistama za bogove. Bilo kako bilo linije u Nazaci i znanstvenici nazivaju „najstarijim aerodromom na svijetu“, a kada nešto opstane preko 2000 godina onda svakako zaslužuje naše poštovanje i respekt.

Autor ovih redaka ponekada ima dojam kako smo saznali puno informacija o drugim svjetovima u svemiru ali prava iznenađenja i zagonetke kriju se na svakom koraku i ovdje na Zemlji.

nazca3
Aerodromske piste u Peruu stare najmanje 2000 godina?


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 19 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 20 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 21 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka