ASTRONOMSKI KAMP 
«Letenka 2019» 
od 11. do 14. jula.

Letenka, Fruška gora
Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N

 
>> >>  PROGRAM

prognozaSvi znamo da novim teleskopom ne možete izazvati kišu iako se to tako priča. To su praznoverice i bapske priče. Ne može čovek svojom gestom da menja vreme. Izuzetak je jedino Dušan Mrđa i to je dokazano više puta. Čim je on javio da će na Letenku doneti jedan od svojih teleskopa stigle su očajno loše vremenske prognoze. Deset dana unapred! Jedva je nekako Jelena Milutinović, naša draga prijateljica, uspela, kada sam joj se požalio na loše prognoze, da pomeri munje i gromove sa četvrtka na nedelju. Poslala je o tome sertifikat i tako nas spasla. Hvala ti, o, Jelena!

2019 07 11 18.43.19
Mrđa s refraktorom. Nije mu lako.

U četvrtak noć je bila bajna. Mesec, desetak dana star, šljaštio je do posle ponoći kada je zašao. Njegova svetlost jeste zasenila gomilu objekata na nebu, ali on sam bio je tako divan u okularu. Ja sam ga gledao kroz teleskop Ljubinko i ne mogu opisati koliko je ta slika bila dobra. Ljubinko (ili kraće LJ) je teleskop koji je pre dva meseca iz nekog razloga meni na poklon doneo Ljubinko Jovanović iz Kranja. To je izazvalo čitav niz neplaniranih posledica po mene. Sve do sada ja sam uspešno izbegavao da naučim neke teleskopske stvari i čekao da o njima napiše davno obećanu knjigu prof. Mrđa, ali nakon ovog poklona morao da započnem sa svojim obrazovanjem.

2019 07 13 15.20.59
B. Vujičič, Z. Knežević, G. Đurašević, M. Bogosavljević, D. Gajić, M. Gagić razgledaju LJ

Dobro, posle Meseca gledali smo Jupitera sa njegovom svitom satelita, pa Saturna sa Titanom, zatim emove itd. sve standardno, po redu. Iskusne teleskopdžije su se divile slikama u okularu, a amateri zanimljivim objektima na nebu.

Najava za dolazak na kamp bila je izvanredna, čak tolika da smo se malo pribojavali tolikog mnoštva sveta. A onda su neki u strahu od kiše počeli da otkazuju dolazak. E pa grdno su pogrešili. Bio je to po mnogo čemu odličan kamp, možda i najbolji. 

Pre svega, nebo je dva dana bilo odlično za posmatranje. Malo su šarali oblaci, ali nismo u Atakami, nego na Fruškoj gori. Svaki teleskopdžija zna da je u Vojvodini potpuno vedro nebo tokom cele noći gotovo nemoguće. Drugo, gosti kampa su bili sjajni. Čak i oni koji su prvi put došli, uklopili su se celom dušom u kamp. 

2019 07 13 13.06.43
Borče Milčeski, Sky watcher 450 i Radan Mitrović

Treće, teleskopi. Na Letenki uvek bude dobrih teleskopa. Radan je ovog puta doneo jedan (Sky watcher 450) koji je po veličini već na granici mogućeg za jedan pristojan amaterski teleskop. Mislim, ima teleskopa i od čitavog metra, ali to već ili nisu amaterski teleskopi ili su skromnog kvaliteta. Ovaj Radanov je optimalni maksimum što se veličine ogledala tiče. Razume se da daje odličnu sliku, gotovo kao teleskop Ljubinko.

Program

Čini se da se program svideo učesnicima. Šetali smo se maketom Sunčevog sistema i raspravljali o svakoj planeti i ponekom satelitu (maketu dugujemo Jozefu Šuštaru). Milan Bogosavljević, profesor u Abu Dabiju, govorio je o svom nedavnom susretu sa desetak astronauta od kojih je njih četvoro hodalo po Mesecu. Prof. Mrđa je pričao o gravitacionim talasima, zatim Zoran Knežević (dr, akademik itd.) o Milankoviću (sa nekim do sada nepoznatim detaljima), a direktor AOB Gojko Đurašević o AOB i Vidojevici (dakle što je to zanimljiv i duhovit čovek, osvojio je celu publiku). Pa je onda rečeni Šuštar govorio o svim letovima na Mesec, pa Srđan Penjivrag o budućim letovima (u, to je baš bilo zanimljivo), pa je onda nastupio prof. Dragan Gajić sa pričom o vodi, o misterijama i zabludama povodom spuštanja na Mesec, pa onda o još nečemu čega ovog momenta ne mogu da se setim jer bilo je toga toliko puno. Ppričali su još Kristina i Čeda Stankovići... i.... i.... e pa ne mogu da se setim, izvinjavam se.

A tokom tribine govorilo se o nuklearnoj energiji i opasnostima od udara iz svemira. Dakle, da li su nuklearke nužne ili ne, nećete znati ako niste bili u kampu.

Nestvarna slika

Prošao je ručak, ali niko nije ustajao od stola. Svima bilo prijatno u društvu. Napolju počela kiša pa su šatorska krila spuštena da ne kisnu gosti. A pričale se neke anegdote o starim profesorima, zatim o tome kako se gradila stanica na Vidojevici, komentarisale se najnovije vesti iz astronomije. Onda je nestalo struje i u šatoru je zavladao mrak, ali to niko nije primetio. Ni kad je ona posle 10 minuta došla niko nije reagovao i razgovor je tekao dalje. Najveći živi astronomi, akademik, direktor AOB, programski direktor Petnice, profesori niškog i novosadskog PMF, iskusni astrofotografi, stručnjaci za teleskope… u sred šume na Fruškoj gori, uz kišu u velikom šatoru kakvi se za svadbe iznajmljuju. 

Kome dugujemo zahvalnost

Kamp je finansirao projekat Vobanista, ali to nije sve. PMF je kao i do sada kupio sokove, kancelarijski materijal i tome slično, ali ni to nije sve. Pokrajinski zavod za sport se ponovo pokazao predusretljiv te je izašao u susret svim našim željama – koliko je to bilo moguće. Naravno, ni to nije sve. Ne bi kamp bio tako dobar da nije bilo izvrsnih gostiju. Već sam napomenuo, Letenka je u vreme kampa bila suva koncentracija, esencija, najvećih astronoma, i profesionalaca i amatera, astrofotografa, fizičara, pa čak i kuvara. Dakle, gulaš koji je za VIP goste spremio Jaroslav Grnja je bio vrhunskog kvaliteta.   

Pogađate već, ni to nije sve. Ne bi kamp bio toliko dobar, prijatan i uspešan da nije bilo tako dobre publike, tako dobrih kampera. Zbilja, i oni koji su prvi put u kamp došli sasvim su se uklopili u njega. Zadovoljstvo je imati takve učesnike.

Incidenti

Bilo je dva incidenta. Iako sam rekao da su učesnici bili divni, jedna grupa rukija je sebi dozvolila da na glas priča tokom noći i tako probudi one u kampu koji su spavali. E njih je posetio Ratko Miljkovac i rekao ima nešto o lepom ponašanju i onda je kamp utonuo u san. Drugi incident je bio kad je pala kiša. Kaže Šuštar da su kiša i vetar dramatično oštetile Sunčev sistem i poremetile redosled planeta – tako da će za dogodine morati da pravi novu maketu.

Eto to je otprilike sve najvažnije koliko se o kampu sada sećam.

 

KOLEKCIJA ALBUMA FOTOGRAFIJA SA AKL2019 


I ove godine AKL se održava pod pokroviteljstvom projekta VoBaNISTA. To znači da su sredstva za kamp obezbeđena i da neće biti nikakve kotizacije, da će biti obezbeđen besplatan prevoz od Novog Sada do Letenke i nazad (četvrtak i nedelja). 

Program? Standardan: posmatranja, predavanja, projekcije, takmičenja i puno priče za one koji to žele. Detalje o programu objavićemo u narednom periodu.

 
Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
 
 
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Prijavite svoj dolazak Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
 
English
 
 

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...