aklnajava

kalendarSeptembar  

ASTRONOMSKI KAMP 
«Letenka 2020» 
od 17. do 20. septembra. 

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N

Sve što treba da znate o kampu

<< 

Ko dolazi, koga očekujemo  | SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU


Ove godine Astronomski kamp „Letenka 2020“ održava se zato što ima onih redovnih učesnika kojima je stalo i to jako stalo da se vide sa svojim prijateljima iz drugih sredina i da sa njima pričaju i rade astronomiju. Zatim, održava se i zato da se ne prekine dve decenije duga tradicija. 

I u prvom i u drugom slučaju računali smo na mali broj učesnika što smo i pominjali u tekstovima o kampu. Neće doći naši prijatelji iz okolnih zemalja, neće mnogi i iz naše. Sem toga, kamp se ove godine održava u septembru kada su se godišnji odmori uglavnom već okončali pa će i po tom osnovu neki kamperi preskočiti ovo naše okupljanje.

Ali desilo se nešto čudno i neočekivano. Za učešće u kampu se prijavio velik broj učesnika. Računali smo na 15 ili 20 učesnika, a do sada se najavilo, pa blizu 100, ali dobro, videćemo.

Uglavnom zbog svega pomenutog sadržaj programa kampa moraće da pretrpi neke promene u odnosu na ranije kampove. Neće biti onoliko predavanja koliko je to običaj do sada bio. Pre svega ne znamo tačno koliko će predavača moći da dođu, a sigurno je da će ih doći manje (pre svega, neće sa nama biti oni iz drugih zemalja).

Ali da ne dužimo, evo za neupućene (veteranima je sve poznato) ugrubo kako bi kamp trebalo da izgleda.

ČETVRTAK

Učesnici počinju da se okupljaju u četvrtak po danu: postavljaju šatore i svoje astronomske instrumenta – ako ih imaju. Oni koji se poznaju od ranije – pozdravljaju se i tapšu po ramenima (zbog epidemije grljenje ćemo ostaviti za neki sledeći put). Ima onih koji će doći u ponoć, neki u petak, neki opet u subotu. Dolazite, dakle, kada vama to najviše odgovara. Mi preporučujemo da dođete u četvrtak.

Zvanično kamp se otvara u četvrtak u 20 sati (ili tu negde). To otvaranje nema strogu, oficijelnu formu. Uglavnom se pozdravimo i damo neke tehničke napomene. Posle – posmatranja ako bude vedro. I naravno, neformalne priče o nauci. 

U normalnim uslovima radi se i pre i posle podne, zatim uveče i noću. Ali ovog puta uslovi u kampu nisu normalni, bar ne uobičajeni i broj predavanja će biti manji. ALI, to nikada nije dovoljno naglasiti: u program kampa ulazi i to što nezavisno od predavanja priđete predavaču i pitate ono što vas interesuje. Ako vas interesuje nešto o teleskopima, priđite vlasniku i pitajte ga. Ili još bolje potražite nekog od organizatora i on će vas uputiti na onog koji će vam dati najpotpunije odgovore. Ko su organizatori? Pa prepoznaju se već po svom neformalnom i domaćinskom ponašanju. Ipak evo: prof. dr Dušan Mrđa, Miloš Gagić, Mile Kočić, Saša Zorkić…. Naćićete nas. 

PETAK

U petak ćemo ima nekoliko predavanja (koja - zavisi kada će koji predavač doći). Posle toga, ako bude vedro, imamo astronomska posmatranja nebeskih objekata. Dakle, priđete grupi i čekate da dođete na red. Ili, ako nema onih koji čekaju, samo pitate da li možete da posmatrate. Nekad nećete moći jer se npr. vrši snimanje, ali zato ima i drugih teleskopa.

SUBOTA

U subotu oko podne biće razgovor sa fizičarima (zavisno od toga ko će od njih tog dana doći), zatim ide zajedničko slikanje, a uveče opet neko predavanje i posmatranje.

NEDELJA

Podela priznanja i nagrada (ukoliko bude takmičenje u Mesijeovom maratonu).

Veliko pozdravljanje i K R A J

 

Raspored predavanja i razgovor odrediće se u samom kampu, a teme su:

5G mreža – korist ili opasnost? – Prof. dr Dušan Mrđa
Ilon Mask i njegove mega kompanije, Saša Zorkić
Astrofotografija – moderne tehnike, Miloš Gagić
Planetarne misije pred nama; prikupljanje uzoraka sa Marsa, šta planira Kina… Srđan Penjivrag
O raznim oblicima zračenja i njihovom detektovanju – prof. dr Dušan Mrđa
Nauka u medijima – Jelena Milutinović
Očekujemo i predavanja Aleksandre Dragović, AD „Novi Sad“
Dr Davida Kenževića , PMF NS, 
Doktorandkinje Jovane Knežević, PMF NS

Itd.

VAŽNO

Ponesite toplu odeću – noću je uvek hladno mada je još leto i, naravno, ponesite maske za zaštitu od virusa. Takođe, pridržavajte se mera zaštite koje budu tih dana važile.

U smislu navedenog dopunjen je i Pravilnik o ponašanju u kampu

 


Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Koliko to košta? NIŠTA
Autobuski prevoz NEĆE BITI ORGANIZOVAN
 
English
 
nevremeAstronomski kamp 2019. 
 
 

radanT

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 10 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...