datumiAKL

AKL21

ASTRONOMSKI KAMP «Letenka 2021» 

od 08. do 11. jula. 


Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


Ko dolazi, koga očekujemo | Program  | SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU


 

„Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) je najviša naučna i umetnička ustanova u Srbiji. Zvaničan dan osnivanja Akademije je 19. novembar 1841. godine“ – kaže na početku svog članka o SANU Vikipedija.

SANU

CC BY-SA 3.0, Веза

E sad, iako je SANU najviša naučna i umetnička ustanova u Srbiji, prosečan  čovek o njoj zna da postoji i… i to je to. Ako još nešto zna onda je to verovatno pogrešno i netačno. Da, zna i da je SANU nešto jako važno i značajno. Ali koji su ciljevi SANU, koji su njeni zadaci, kakva je njena struktura, koja odeljenja ima, koliko akademika broji – sve to je većini ljudi nepoznato. A od ovog neznanja još je gore pogrešno znanje o SANU, a ono je često vezano za aktuelnu politiku. Neki akademik nešto kaže, toga se (jer svaka izjava nekog akademika ima značajnu težinu) uhvate neki analitičari koji je protumače, novinari onda to objave, a političari iskoriste. Ali to što se na kraju dobije, nije SANU!

ZKnezevic
Zoran Knežević na Letenki

Dr Zoran Knežević je član SANU i njen generalni sekretar. Sa tom funkcijom on je možda i najpozvaniji da nas upozna sa ovom najvišom naučnom i umetničkom ustanovom u Srbiji i veliko nam je zadovoljstvo što se tog zadatka prihvatio. 

Svaki intelektualac i iole obrazovan čovek mora da poznaje bar osnove ove ustanove kao što mora da zna kako se koristi računar i Internet. I kao što mora da zna telefonske broje hitne pomoći, vatrogasne brigade i policije. Ili da piše. 

Zbog svega pomenutog verujemo da će svakom učesniku kampa predavanje o SANU biti korisno. Neke činjenice o njoj će nas sve sigurno iznenaditi. A ako imate neko pitanje o SANU naš kamp u subotu 10. o.m. će biti najbolje mesto, dobijete svoj odgovor.

 


JOŠ na programu:

Veštačka inteligencija: prirpemite se za tribinu kampa



Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. (neki članci treba da se ažuriraju, biće ustkoro). U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Autobuski prevoz - nema!
English
 
 
 

radanT

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... Pre 49 minuta
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 9 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...