AKL23kalendar

kamp

ASTRONOMSKI KAMP «Letenka 2023» 
od 13. do 16. jula. 

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


Kako da dođem do Letenke

 | Vesti | Ko dolaz | Program | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. | SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU |

 12.07.2023.  

GPd izvzduha1

Predsednik SANU i naš dragi prijatelj, akademik Zoran Knežević potvrdio dolazak u kamp. 

Dolazak su najavili i: 

Predrag Daničić - sa još nekim prijateljima

Dimitar Jakimov, Simona Đorović, Tereza Stefanović, Maša Havran -  iz Beograda

zatim:

Siniša i devojka

Predrag Vuković

I, ako nekog slučajno nismo preskočili to je sve za danas...

  10.07.2023. 

10.07aklIlustracije 2

Evo ko još dolazi:

Barbara Totarvaj + Luka +  jedno 5 ili 6 prijatelja, ne zna se tačno. U svakom slučajui Barbara je veteranka kampa.

Dekanica novosadskog PMF, prof. dr Milica Pavković Hrvojević, sa saradnicima

Mika Prekogačić iz Kragujevca. Ali Mika ne dolazi sam, već sa prijateljima (Pavlovići). Ukupno biće to dve porodice sa po dvoje dece.

Dimitar Jakimov - ali samo na kratko. Svejedno, dobrodošao je.

Anastazija Che - najavila dolazak sa dva mala momka (7 i 4 godina), ali njen mejl pokazuje znake neispravnosti pa smo izgubili kontakt. Videćemo.

Maša Živković i Ilija Obradović i Anđela Ranković. Baš nam je drago. 

 

 08.07.2023.  

SSistemJS

Dolaze još mnogi. Evo ko se najavio:

Slađana Škoda sa jednom odraslom i dve neodrasle osobe. Ispravka: ukupno troje velikih i dva dečaka!

Tijana i Predrag Savić + Dark Sojević, svi iz Kraljeva. Pa to je sjajno!

Milana Stojadinov. Ima želju da se ispriča sa Smolićem koga poznaje iz Petnice

Aleksandar Ješić. E sad Aleksandar dovodi jš njih četvoro, ali samo na jednu noć, što je objektivno vrlo malo (ali ipak bolje nego da ne dođu)

Nemanja Marsenić, ima nekih problema ali namerava da nam se pridruži. Ima teleskop!

Miodrag Radonić. Bio prošle godine pa evo doći će i ove. Možda će doći sa suprugom 

Nadežda Šuleško. Kaže: "We are a family with two kids 10 & 7 years old. We live in Novi Sad and we are excited to hear about Astro camp". Itd. Baš nam je drago.

Iz Prijedora dolazi ekipa AD Sirijus: Rajko Lekanić i Srđajn Jovanović. Obojica su veteranikampa, dragi prijatelji i saradnici.

Miša Bracić, iz Zrenjanina, ali ne zadugo (planira selidbu) veteran i promoter kampa, uvek nekog dovede. Ove godine dovodi familiju. Ima neke novinarske planove....

Aleksandra Kizur - najavila dolazak na dva dana

Nikola Kosanović - dolazi sa sojom pratnjom! Obećali su da će pomoći u kampu šta god treba!

E Mitići neće doći. Imaju nekih školskih obaveza, baš šteta. Filip postaje odličan astrofotograf i utoliko nam je više žao što ih nećemo videti. 😟

Hana Drmanović i Slobodan Atanasom - kažu, ako ih primamo. Pa naravno, dobrodošli!

Borivoj Trkulja sa dva svoja momka i prijateljem Larazon Pavkovom koji dovodi svog sina

 30.6.2023.  

AKL30jun 3

Potvrđeno: sa Instituta za fiziku u Zemunu, dolaze direktor dr Bogojević i zamenik direktora dr Antun Balaž. Oni nameravaju da dovedu  još nekog što bi bilo lepo! Dolazak dvojice naučnika doprineće visokom nivou razgovora na našoj tribini. Sem toga očekujemo i njihovo posebno obraćanje – o čemu ćemo se dogovarati narednih dana.

Dolaze dr Matija Ćuk - istraživač u SETI Institutu i bavi se dinamikom u Sunčevom sistemu i imaće ekskluzivnu temu o čemu ćemo već pisati. 

A dolazi i Stanislav Milošević, asistent na Katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Miona i Darko Jovanović javljaju da će im ovo biti sedmi astronomski kamp!

Željko i Emma, vole nauku, inače su iz Subotice. 

Natalija Ostojić i njen Janko Đurić, tek prikupljaju iskustvo u astronomskom kampovanju

Marko i Dušan Čavić – prvi put

Radan Mitrović veteran jedan od najpoznatijih naših kampera inače motorna snbaga Skopskog astronomskog društva. Dovodi 3 devojke. 

AKL30jun150 1Veliki minus dobio je Srđan Penjivrag je prvi put u životu neće doći u kamp! Strašno. I to samo zbog posla, kaže biće dve nedelje negde u Nemačkoj, Holadniji… tako negde. Veeeliki minus!!!

I još jedan Srđan otkazao dolazak. Srđan Rončević, prodekan PMF u Novom Sadu iako je već bio najavljen i to kao jedan od predavača. Biće, kaže, na putu.

 

AKL30jun 2

 25.6.2023. 

Kodolazi25 2

Stojanovići

Mila Stojanović 2017. (zna azbuku, ljušti krompir i krastavce i voljna da skuplja suvarske za potpalu)

Djurdjija Stojanović 2015. (prvak u pravljenju sendviča, inače ljubitelj zvezda i poezije, ne voli ljuto)

Marko Stojanović 2012. (nerado saopštavam da je u pubertetu, ali se nazire veliki potencijal korisnosti za zajednicu.)

Marijana Stojanović 1984. mama (pedijatar, psiholog, pedagog, arbitar, kuvarica, spremačica, taksista, sudija, advokat, dželat. Posedujem diplomu za Najbolju mamu na svetu - dostupno na zahtev.)

Dragan Stojanović 1982. Akademski slikar, karikaturista. (AKO  izbegne kandže modernog kapitalizma, pridružiće nam se)

Vasilj Milidrag (osnivač Telegram grupe Zvezdani putnik) & društvo. Veterani. Dolaze njih šest, sa šestoro dece, (ukupno 12)

Andrei Duma (10 godina), Ana i Ciprian - iz Beograda.

Kornelija i Milan Macerk 

Marko Mrdaković i Marko Djordjevic, 4 put za redom!!!

Aleksandar Sretenović + devojka

Jozef Šuštar, veteran, predavač, inovator. Zadnjih godina vodi kampere kroz maketu Sunčevog sistema. Dovodi dva dečaka

Saša Marčeta sa porodicom + još neko društvo, ukupno jedno 5 ili 6 njih, videćemo. Marčete su već domaćini u kampu.

Savići, dolaze u kompletu: Ivana, Tara, Nikola i Marko. Redovni su svi izuzev Nikole koji se rodio prošle godine pa nije stigo do sada da dođe. Marko je odličan osmatrač, pobednik u Mmaratonu, astrofotograf...

Dušan Pavloavić - veteran, urednik Radio Galaksije. Nemojte se iznenaditi ako vam u kampu poturi mikrofon i pita vas nešto za svoju emisiju.

Jesmo li već najavili prof. Gajića? Dobro, dakle profesor Dragan Gajić, redovan kamper više od 10 godine, astrofizičar, astrobiolog itd.univerzitetski profesor u penziji. Uvek održi nekoliko predavanja i rado učestvuje u svim razgovorima i tribinama kampa.

Ljubinko Jovanović. Od kad je pre desetak godina otkrio naš kamp redovan je učesnik. Iz Kranjske Gore je, astrofotograf. biciklista, pravi teleskope... pitajte ga sve što vas interesuje o astronomskim instrumentima.

Jure Stare ???? iz Ljubljane je i redovan učesnik kampa - ukoliko ga nešto u dolask ne spreči. Odličan je astrofotograf

Bratislav Ćurčić iz Niša - ako nije na nekom putu po svetu dolazi u kamp. Izvrstan poznavalac astronomske opreme, možda i najveći u ovom delu sveta. 

Kodolazi25 1

 23.6.2023. 

E sad smo se već malo pogubili jer ima više naših prijatelja, redovnih učesnika kampa koji kažu: „Da, normalno da ću doći, a povešću i neke drugare sa sobom.“ Ili „Planiramo da dovedemo pet, šest prijatelja“. A bilo je i ovakvih poruka: „Doći ću s desetak komšija i rođaka“. I na kraju, koliko će ljudi doći – to više niko precizno ne zna. A ima i slučajeva da se neko više puta javi, pa ga i mi ponovo stavimo na ovu stranicu, dakle dupliramo njegovo ime. No dobro, shvatate već da ove najave dolaska daju samo grubu predstavu o očekivanom broju učesnika kampa. 

Naravno, svesni smo da će i neko ko je najavio dolazak na kraju biti sprečen. 


Evo sad novih najava:

23junNajava 1
Akademik Knežavić tokom prošlogodišnjeg kampa

Akademik Zoran Knežević, naš najveći astronom, astronom ogromne reputacije u svetu, od nedavno predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, a za nas u kampu pre svega dragi prijatelj – javio je da će rado doći u kamp, ukoliko ne bude nekim obavezama sprečen. Inače, akademik Knežević je, to znaju redovni učesnici kampa, naš čest gost. 

23junNajava 2
S jednog od prošlih kampova: prof. Dragan Gajić, dr Antun Balaž, dr Dušan Mrđa, dr Aleksandar Bogojević i prof. Božidar Vujičić - sve ih očekujemo i ove godine

Kako čujemo dr Bogojević i dr Antun Balaž, dakle, direktor Instituta za fiziku iz Zemuna i njegov zamenik – planiraju da dođu i uključe se u program kampa. Radi se o istaknutim fizičarima koje je zadovoljstvo slušati. Nadamo se da ćemo ih u kampu videti i ove godine.

Iz istog instituta svoj dolazak je najavio i Slobodan Bubnjević koji planira i da održi jedno vrlo zanimljivo predavanje (o kojem ćemo već pisati na odgovarajućem mestu).

Igor Smolić sa istog Instituta, a koga smo već pominjali na ovoj stranici – dolazi i to sa porodicom, ali i sa nekoliko prijatelja. O njima ćemo kasnije, ali već sada ćemo pomenuti da ćemo od njih čuti neke izuzetno važne ali do sada nepoznate podatke o Mesecu. I o tome kasnije, na odgovarajućem mestu.

A i sam Igor će imati jednu od svojih veoma intrigantnih priča (od kojih smo jednu čuli prošle godine).

23junNajava 4
Biće i ove godine

Najavljujemo i dolazak knjižare!  Kao što redovni učesnici kampa znaju, čitavu deceniju knjižara Mala Velika Knjiga ima u kampu svoj štand sa odabranim naslovima iz sveta nauke i naučne fantastike. Na našu veliku žalost vlasnik knjižare i naš prijatelj Radmilo Mulić više nije sa nama i zato je dolazak knjižare bio neizvestan. Drago nam je što sada možemo da vas obavestimo da će i ove godine knjižara biti otvorena, istina samo u subotu. 

Nastaviće se….. ima još zanimljivih imena


Astronomski kamp se približava, da vidimo ko je do sada najavio svoje učešće u kampu i koga očekujemo čak i ako nije ništa najavio (neki stari kamperi kažu „šta da se javljamo kad znate da ćemo doći). 

 16.6.2023. 

Marko Đekić i ekipa Pendula 024 iz Subotice

Milićev Uroš, veteran u kampu, dolazi sa dva sina

Sanja: kaže "Nemam šator, nemam vreću za spavanje, nemam pribor za kampovanje, nemam auto, nemam predznanje, ali imam jaku želju da dođem, da naučim, da posmatram zvezde, da se družim". Nadamo se da će Sanja prevoz naći, a za ostalo nije velik problem pošto ćemo imati spavaonicu u naselju. A uostalom možda će Sanja nabaviti i šator.

Predrag Prentić - već smo ga najavili, ali on stalno povećava broj prijatelja s kojim dolazi. Dakle, Prentić + familija + 10 ili više prijatelja kampera...

Jedna Irina bi da dođe ali nema prevoz još iz Nša. Da dođe do Novog sad to i nije problem, ali od Novog Sada do Letenke jeste problem, pa ako neko ima slobodno mesto u kolima.....

Stankovići - u kompletu. Znači njih četvoro. Troje od njih, a možda i svi četvoro imaće svoj performans u kampu

Ceda2022
Čeda, popravlja teleskop.

Nadamo se dolasku nekih izuzetno značajnih gostiju, koji su izrazili dobru volju da dođu, ali ćemo ipak sačekati dodatnu potvrdu. 

 14.7.2023. 

Danas bolje da ne čitate vesti, jer sledi spisak onih koji neće doći u kamp:

Miloš Gagić! Zapravo, oni koji ga lično poznaju već znaju da će Miloš u vreme kampa biti negde u Evropi, a verovatno ni sam ne zna u kojoj zemlji tačno. Ponekad se javi iz Austrije, ponekad iz Mađarske, pa Nemačke…. Takav mu posao. Inače, redovan je učesnik i suorganizator brojnih naših osmatračkih akcija, a i član IPA plrojekta Vobanista i Electra itd.

Neće doći ni Milan Bogosavljević, profesor na Njujorškom univerzitetu u Abu Dabiju. Milan je jedan od osnivača AD „Alfa“ iz Niša, doktorirao je na Kaltehu, bio direktor OS Vudojevica, a u našem kampu je tokom prošlih godina održao niz zapaženih predavanja… U vreme ovogodišnjeg kampa ima obaveza u Abu Dabiju.

Neće doći ni dr Srđa Janković. Pazite ovako: Srđa Janković je bio u našem kampu pre… hm, pre recimo desetak godina i napravio više intervjua za svoju naučnu radio emisiju Solaris (emituje se na programu Radio Beograda 2. Dr Janković je postao šire poznat kao član Kriznog štaba tokom pandemije prošlih godina. Više puta je pokazao želju da dođe u kamp, ali je uvek do sada bio sprečen.

Srećom, ima dosta onih koji su najavili svoj dolazak, ali o tome sutra. 

AKLNN

 12.7.2023. 

Srđan Rončević, prof. na NS PMF, prodekan. Više puta je kratko boravio u kampu, ove godine očekujemo da ostane duže. Takođe očekujemo jedno njegovo interesantno predavanje iz oblasti hemije.

Predrag Prentić & familija – veterani

Tomas Nemeš, prof. FTN NS – veteran kampa, stručnjak za pravljenje teleskopa i druge astronomske opreme…

Rajkovići u kompletu sa Lazićima. Dakle:

Ana,
Hana,
Ranisav,
Milan i 
Kaća

Radi se o iskusnim kamperima i izvrsnim takmičarima, višestrukim pobednicima u astronomskom maratonu…

12sedmi 4

Petar Mali, dr NS PMF, tvorac (uz pomoć kolega) Pub kviza (potražite na stranima AM o tome). 

Igor Smolić – ne samo da namerava da dođe, nego sprema, kako je najavio, poseban program u kampu. 

Jan Smolić, istraživač, veteran

Stefan Pašić – raspitivao se za kamp još prošlog meseca pa ga očekujemo

Sunčica Božić – isto kao i Stefan, očekujemo je

Darko Popović i Sergej Ggutić prijavili dolazak, s tim što će morati da obezbede pismene potvrde roditelja da mogu u kamp (jer su maloletni). Inače, posebno nam je drago što ta generacija pokazuje interesovanje za kamp,

Ardeshir Reissi - Dehkordi -  veteran, bio četiri puta do sada, sviđa mu se kamp pa je najavio svoj dolazak i ove godine. 

12sedmi 3


Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Koliko to košta? Ne plaća se ništa
Autobuski prevoz - nema!
English
 

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 18 sati ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 21 sati ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 23 sati ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 1 dan ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...