AKL23kalendar

kamp

ASTRONOMSKI KAMP
 «Letenka 2023» 
od 13. do 16. jula. 


Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


Kako da dođem do Letenke

 | Vesti Ko dolaz | Program | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. | SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU |

 

Precizan program kampa može da se napiše tek u samom kampu, jer nikad ne možemo biti potpuno sigurni da li će očekivani predavač stići na vreme. Dovoljno je da mu se pokvari auto pa da već kasni. Nekada predavač zbog drugih obaveza mora da pomeri svoj dolazak, a to onda izaziva niz posledica po termine održavanja ostalih programa. Zbog toga program koji sledi je grub i podložan promenama. 


 05.07.2023. 

Predavanje

 DOPUNA PROGRAMA 

Mesec170Dr Matija Ćuk - istraživač u SETI Institutu koji se bavi dinamikom u Sunčevom sistemu, održaće predavanje u subotu 15. jula, uveče:

Nastanak i evolucija orbite Meseca

Teorije nastanka Meseca kroz istoriju. Evolucija Mesečeve orbite i zašto je važna za pravilno shvatanje njegovog porekla. Prošlost sistema Zemlja - Mesec i istraživanje koje pokazuje kako je to Mesec nastao u Velikom sudaru.

Spremite pitanja.

 

ROMA7611

sakabd Evo o čemu će pričati Stanislav Milošević (Matematički fakultet BG):

Ostaci sudara galaksija kao tragovi za proučavanje dinamike i evolucije galaksija

U haloima velikih galaksija posmatrački su otkrivene strukture koje su nastale sudarima galaksija. Poredeći osobine ovih struktura sa rezultatima numeričkih simulacija, možemo da rekonsruišemo sudarni scenario, ali i zaključimo mnogo o osobinama i evoluciji samih galaksija u sudaru. Sudari su važni, ne samo za objašnjenje nastanka struktura u lokalnom univerzumu, već i nastanak velikih galaksija u okviru važeće kosmološke paradigme, gde ove galaksije nastaju sudarima manjih.

sakabd Imaćemo još jedno predavanje:

Igor Smolić (Institut za fiziku Zemun): o prognozi sjaja komete koja će možda dostići dnevnu vidljivost u oktobru sledeće godine.

 04.07.2023. 

Četvrtak, 13. jul 2023.

12 sati – podizanje kampa (veliki šator-učionica, veliki šator za obede, šator-prijavnica);

18 sati – postavljanje šatora i opreme učesnika, pozdravljanje, grljenje i slične manifestacije radosti što se vidi draga osoba. 

20 sati – Upoznavanje učesnika kampa sa tehničkim detaljima kampa (s ovom tačkom programa se obično kasni jedan sat)

21 sat – slobodno astronomsko posmatranje (ako bude vedro), projekcija naučno popularnih filmova, neformalni razgovori.

Petak, 14. jula 2023. 

ProgramSs

sakabd Ako vam neko tokom kampa priđe i pod nos podmetne mikrofon, ne uzbuđujte se, samo odgovorite na to što vas pita. To je najverovatnije Dušan Pavlović koji ima običaj da propituje ljude, snima njihove odgovore i onda od tog materijala pravi radio emisiju za svoj Radio Galaksiju. 

Imaćete prilike i vi njega da zapitkujete nakon što on bude održao predavanje Nauka u medijima (ili Nauka i mediji, tako nekako).

sakabd Da dodamo i ovo: možda ćete zapaziti da vas neko snima kamerom – pravite se da to ne primećujete. To će verovatno biti Jelena. Ako vas bude pitala nešto – odgovorite. Jelena Milutinović, novinarka iz BG, Al Jazeera, od tog materijala će napraviti videozapis.

5minuta
U okviru Pet minuta priče govorile su učenice gimnazije Sveti Sava iz Požege

sakabd PET MINUTA PRIČE. Prošle godine taj deo programa je bio baš dobar. Dakle, ako imate šta da kažete – predložite – pitate, javite se nekom od organizatora da vam obezbedi tih pet minuta između dva predavanja. Zapravo, niko neće meriti koliko dugo pričate. 

sakabd Ukoliko to nebo dozvoli imaćete prilike da posmatrate kroz teleskop. E sad, ako niste vični radu s teleskopom – nije problem, dobićete instant obuku, da steknete bar osnovno znanje. Za realizaciju tog dela programa zadužen je Čedomir Stanković Čeda iz AD Alfa, Niš. 

sakabd Sem ove obuke Čeda se prihvatio još jednog zadatka: da vas provede kroz najzanimljivije detalje noćnog neba

sakabd Osmatračko takmičenje. Ako budu solidni osmatrački uslovi – organizovaćemo. 

sakabd O aktuelnim planetarnim misijama pričaće predsednik Prirodnjačkog društva Gea iz Vršca Dragan Lazarević

sakabd Jozef Šuštar – već po tradiciji vodiće nas kroz maketu Sunčevog sistema, a to znači da se kreće na početku livade od Sunca i zatim ide pored svake planete do zadnje koja je na drugom kraju  poljane (inače sve u srazmeri). Usput ćemo da slušamo osnovne podatke o svakom telu, ali i o misijama koje su dato telo posetile. Pozvani su svi da iznesu neka svoja znanja o planetama tokom ove šetnje.

sakabd Postoji mogućnost da nam Šuštar ispriča nešto o radio astronomiji, ali to još nije sasvim sigurno.

sakabd Kristina Stanković već po tradiciji radi sa najmanjim astronomima i zajedno sa njima crta planete i crne rupe. Tek treba da utvrdimo hoće li Kristina pričati i nešto za velike astronome.

sakabd Kad smo kod dece, Jelena Milutinović, novinarka, šefica security servisa, reporterka itd. imaće poseban kviz-istraživački program. Kad stignete u kamp pošaljite svoju decu kod Jelene da se prijave za takmičenje.

sakabd Stanislav Milošević sa Matematičkog fakulteta u Beogradu – govoriće nešto, a šta to tek treba da nam javi Igor Smolić (eto već 10 dana čekamo). 

sakabd Prof. Dragan Gajić decenijski predavač u kampu (ova ili sledeća godina, proverićemo, biće njegov 15. kamp), inače predsednik AD Alfa iz Niša, univerzitetski profesor u penziji itd. govoriće o načinu komuniciranja sa vanzemaljskim civilizacijama i…. i imaće još jedno predavanje o lptastim munjama.

sakabd Čedomir Čeda Stanković, Niš / Budimpešta trebalo bi da govori o gnomonu, najstarijem astronomskom instrumentu, inače veoma moćnom u rukama sposobnog astronoma. Ovo predavanje, ako se budemo držali plana, treba da ima dva svoja dela: teorijski i praktični.

(Ovo predavanje je bilo najavljeno za prošlu godinu, ali do realizacije nije došlo zbog zauzetosti predavača.)

sakabd Čedomir treba da napravi film o kampu posmatran iz vazduha. Problem je što se naš dron proletos slupao i sad je na popravci, pa ako sve bude gotovo…. Itd. shvatate.

Subot, 15. jula 2023. 

sakabd Prof. Dušan Mrđa treba da saopšti o rezultatima IPA projekta ELECTRA, posebno o opremi koja iz tog programa treba uskoro da stigne u Novi Sad.

sakabd Niz istaknutih naučnika očekujemo u kampu. Volju da dođe pre neki dan je javio predsednik SANU dr Zoran Knežević. To znači da će ovaj naš naučnik sigurno doći – hmm, ukoliko ga nešto što sad ne može da se previdi, ne spreči

BombaAko sve bude kako planiramo sa akademikom Kneževićem ćemo se tek dogovoriti oko njegovog izlaganja u kampu.

sakabd Slobodan Bubnjević, fizičar, novinar, publicista itd. predstaviće svoju knjigu koja izlazi ovog leta: Alhemija bombe!

sakabd Možda najatraktivniji deo ovogodišnjeg programa biće Razgovor sa fizičarima, kako smo nazvali našu tribinu u kojoj učestvuju ne samo fizičari nego svi koji imaju šta da kažu na temu o kojoj se bude pričalo. Ova tema još nije precizno utvrđena, ali svakako će biti nešto iz nauke, njenim očekivanim dostignućima i slično. Dolazak u kamp su najavili dr Bogojević, direktor Instituta za fiziku iz Zemuna i zamenik direktora dr Antun Balaž, a radi se o našim najistaknutijim fizičarima. Pored njih u razgovoru će učestvovati i fizičari sa novosadskog PMF, pre svega prof. Dušan Mrđa, prof. Igor Savić… naravno, razgovoru će se sigurno priključiti i dr Zoran Knežević (ako dođe) koga smo gore već pomenuli, a o prof. Gajiću da i ne govorimo.

sakabd Oko 15 h veliko zajedničko slikanje svih učensika kampa

Letenka2023

sakabd Bratislav Ćurčić – verovatno najveći poznavalac astronomske opreme u čitavom regionu, govoriće na temu: Konstrukcija (semi)autonomne opservatorije u amaterskim uslovima (koju inače gradi na svom imanju u okolini Niša).

sakabd Milan Lazić, pod vedrim nebom (ako bude vedro) najuspešniji osmatrač u zemlji, govoriće o tome kako se na nebu, uz pomoć teleskopa i nebeskih karti, nalaze objekti. Šta je sve za taj zadatak potrebno znati, kako se planira traganje, kakve pripreme su potrebne itd. Najinteresantnije u ovom performansu biće to što će Milan pričati na poljani, pod noćnim nebom, uz teleskop. Naravno, ako bude oblačno onda će Milan morati da bude vrlo deskriptivan….

sakabd Dr Matija Ćuk, - istraživač u SETI Institutu koji se bavi dinamikom u Sunčevom sistemu  imaće ekskluzivnu temu u kampu – Nastanak Meseca, nova teorija… Zapravo evo već 10 dana čekamo da nam to dojavi Igor Smolić koji je i organizovao dolazak dr Ćuka.

Nedjelja 16. jun 2023. 

Spremanje za put, pozdravni govori, dodela nagrada i priznanja (ako bude takmičenja) – kraj.

 
 

Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Koliko to košta? Ne plaća se ništa
Autobuski prevoz - nema!
English

  


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 1 dan ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 5 dana ranije

Foto...