akllogoSm 

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


Kako da dođem do Letenke

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU |

 

ceda


Astronomski kamp na Letenki je kamp za popularizaciju nauke, pre svega astronomije. Kamp se organizuje od 2001. godine. Ove godine kamp organizuju astronomska društva „Novi Sad“ i „Lira“ oba iz Novog Sada i Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta. Kamp finansijski pomaže Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Prirodno matematički fakultet iz Novog Sada.

Kamp se organizuje u julu (sedmi mesec), po pravilu onog vikenda kada Mesec ne ometa (ili bar najmanje ometa) posmatranje.

Namera organizatora je da kamp (program, tuš, toalet, obezbeđenje, električa energija itd.) bude besplatan (napomena: svi gosti su dužni da za sebe obezbede šator i hranu). Međutim, ukoliko se pribavljena sredstva pokažu nedovoljna za celokupnu organizaciju kampa moguće je uvesti skromnu kotizaciju. 

Program kampa je vrlo raznovrsan i sastoji se od niza predavanja, radionica, demosntracija, prezentacija, tribina itd. Iako ima i stručnih predavanja, većinom su ona popularna i razumljiva za svakog sa srednješkolskim znanjem. Sem toga, teme predavanja su uvek zanimljive i aktuelne. Neki programi imaju takmičarski karakter (takmičenje u otkrivanju određenih nebeskih objekata, astronomski kviz itd.).

im3Mala radionica: crtež dece inspirisan kosmosom

Za najmlađe astronome pravi se poseban program (crtanje, traganje, takmičenje...)

Ne postoji obaveza da se prisustvuje ni jednom programu, ali računamo da ne biste došli da vas ništa ne interesuje. Neki programi su neprimetni iako se odvijaju. Recimo svako će dobiti potpune informacije o rukovanju teleskopom, o novostima iz sveta astronautike, astronomije itd. ako to zatraži, nezavisno od toga šta piše u zvaničnom programu kampa. To sve takođe spada u program iako se ne odvija u nekoj propoznatljivoj i vidljivoj formi. Sve zapravo zavisi od vas, učesnika kampa, od vaše inventivnosti i želje da nešto saznate ili da drugima prenesete svoje znanje. Zato, ako vas nešto interesuje, ne oklevajte da pitate. Pitajte pre predavanja, u toku predavanja, ili posle, u toku dana, noći, tj. kad god vidite zgodnu priliku. Pitajte!

Za koga je kamp? Za sve koji žele da saznaju, nauče ili da drugima prenesu svoje znanje (uglavnom su to studenti i srednješkolci, ali ima i čitavih porodica sa sasvim malom decom). To znanje je raznovrsno, od toga kako je nastao svemir i kako su napraljveni hemijski elementi pa do Zvezdanih staza i Ratova, tj. do naučne fantastike.

Odakle su kamperi? Sa svih strana, najviše iz Srbije, ali i iz svih bivših YU republika, a povremeno i iz drugh zemalja, pa čak i kontinenata.  Zadnjih godina kamp sve više dobija međunarodni karakter.

Potrebno je da najavite svoj dolazak kako bismo mogli ceo kamp bolje da organizujemo. Jedno je kada se kamp organizuje za 50, a sasvim dugo kada se organizuje za 250 ljudi. Javite se, dovoljno je samo da napišete da ćete doći (i koliko vas dolazi, ako dolazite s prijateljima). Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Ali kad stignete u kamp onda se vrši prava, zvanična, prijava. Tu će te dobiti identifikacionu karticu ili narukvicu ili bedž. Te oznake treba da nosite dogod ste u kampu

Kamp ima svoj Organizacioni i Programski odbor, te posebnu službu koja brine o svemu i da sve bude u redu (video bim, snimanje, fotografisanje, ozvučenje itd.).

Svi predavači su vrsni stučnjaci u svojoj oblasti. Među njima ima profesionalnih astronoma, profesora univerziteta, samograditelja telsekopa, književnika, iskusnih nebeskih posmatrača, studenata itd. itd.

Pratite vesti o kampu! Biće nekih novina koje će vas možda interesovati.

Sve što vas o kampu interesuje, pitajte !

im1

Ruka Čedomira Stankovića dok demonstrira kako zraci Sunca kroz okular teleskopa pale suvi list.

 

Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Koliko to košta? 
ODBORI AKL
Autobuski prevoz - nema!
English

 


Komentari

 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  5 sati ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 7 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 14 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Dao mi tekst misliti.....nisam ni... 14 sati ranije
 • danilo said More
  :D odlican tekst, vrijedi ama bas svaka :D 2 dana ranije

Foto...