Osamog dana mjeseca jula sa „Svemirske luke Herman Potočnik, Pula, nešto iza podneva, u bliski svemir lansirane su dvije bespilotne letjelice Astronomske udruge Vidulini, HISTRION 5 i HISTRION 6. U potpori njihove misije sudjelovala je i treća bespilotna letjelica – HISTRION 7.

HISTRION 7 foto iz zraka 130

HISTRION 6 74Ove misije realizirane su u sklopu Istarskog svemirskog programa – Prvog hrvatskog svemirskog programa koje provodi Astronomska udruga Vidulini sa svojim članovima, suradnicima, partnerima i pokroviteljima. Misija HISTRIONa 5 dijelomično je uspješna. Letjelica je uspješno lansirana, kontakt s njom izgubljen je nedugo po lansiranju, pronađen je njezin balon u predviđenom rejonu slijetanja no ne i sama sonda za kojom je i dalje u tijeku potraga. HISTRION 6 sa astrobiološkim, društveno-sociološkim i medicinskim eksperimentima te pratećom tehničkom podrškom u cijelosti je odradila sve planirane zadatke. Letjelica za potporu i ispitivanje „lakih tehnologija“ HISTRION 7 odradila je dio svojih zadataka i dala nam značajne i vrijedne povratne informacije.

Gledano u cijelosti sve tri letjelice odradile su uspješno veći ili manji dio planiranih aktivnosti (HISTRION 5 i HISTRION 7) odnosno u cijelosti ispunila očekivanja (HISTRION 6). Nakon evaluacije ovih misija slijedi priprema i lansiranje novih letjelica. Moguće je da HISTRION 8 i 9 u bliski svemir polete u jako bliskoj budućnosti sa mnoštvom noviteta iz tehničke domene.


Pogledajte još neke forotrgrafije sa ovog događaja


Astronomska udruga Vidulini dio je međunarodnog tima TEAM SYNERGY MOON koji je krajem prošle godine ušao u finale Googleova međunarodnog natjecanja Google Lunar XPrize, kao jedan od svega pet finalista novog doba svemirskih istraživanja, u ovom slučaju sa pogledom prema Mjesecu i dalje.

Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru

HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres

HISTRION - lansirnje

HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre

HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule

Srednjoškolski tim za HISTRIONe

Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir

Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.

Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION - slike


 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži