Besplatne karte dostupne do 01. novembra

Mars InSight regionalexpress

Želite otići negdje daleko, ostaviti se briga i problema, laži i jada u kojima živimo sada je pravo vrijeme da to napravite.

Američka letjelica Mars InSight (Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) kreće ka Marsu u maju naredne godine, a na svoje odredište stići će šest mjeseci kasnije, krajem novembra 2018. Pored mnogobrojnih znanstvenih instrumenata Mars InSight na sebi nosi mikročip sa digitalnim zapisima imena i prezimena svih onih koji se uključe u kampanju „besplatnih karata”. Potrebno je kliknuti na link,  te upisati tražene podatke. Odmah nakon toga karta za let na Mars nalazi se na vašim ekranima, možete ju „skinuti”, a zatim po želji i isprintati kao dokument, dokaz da idete u bolji svijet.

Mars InSight demo

Ukoliko ste već ranije osigurali kartu u prvoj kampanji dijeljenja karata (Mars InSight trebao je poletjeti prije dvije godine, no zbog tehničkih problema oko opreme tada to nije bilo moguće) tu je i pretraživač po ranijim unosima podataka.

Vaše ime i prezime ova će letjelica sobom odnijeti na Marsovo tlo. Radi se o landeru, nepokretnoj geofizičkoj laboratoriji koja će se spustiti na planet a čiji je zadatak istraživanje „crvenog planeta” ispod površine kako bismo saznali više o procesima koji su doveli do stvaranja čvrstih, kamenitih planeta u Sunčevom sustavu, ali i sličnih koji orbitiraju oko drugih zvijezda.

Planirani datum lansiranja je 05. Maja, a slijetanja 26. novembra 2018. Lansiranje će se izvršiti sa vojnog lansirnog kompleksa Vandenberg u Kaliforniji raketom Atlas V 401. Mjesto slijetanja na Marsu je područje Elysium Planitia. Troškovnik misije iznosi nešto manje od 850 milijuna USD.

Mars121017
 Ilustracija iz programa SkySafari 5 Pro 

Na ranije navedenim internet stranicama nalaze se privlačni informativno-edukacijski materijali, odvojite li svega par minuta vremena saznati ćete puno toga o tom dalekom svijetu kojeg u narednim jutrima možemo vidjeti i golim okom iznad istočnog horizonta, nedaleko (pre)sjajne Venere (zvijezde Danice, Zornjače, Jutarnje zvijezde, kako ovaj planet nazivamo u „narodnom žargonu”).


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 2 dana ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 2 dana ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 3 dana ranije

Foto...