Dvojica bivših administratora NASA-e, Jim Bridenstine i Charles Bolden su u nedelju (28. avgusta) opisali složen odnos sa glavnim partnerom Međunarodne svemirske stanice (MKS) 

Iako sadašnji zvaničnici Nase kažu da se odnosi sa Rusijom u vezi sa MKS-om nastavljaju kao i obično, mnoga kosmička partnerstva sa Rusijom su oslabila ili raskinuta tekućom ruskom vojnom operacijom u Ukrajini. Rusija je takođe nedavno preduzela kontroverzne svemirske akcije; na primer, sprovela je test protiv-satelitskih raketa u novembru 2021. koji je stvorio oblak krhotina koji je više puta ugrozio MKS.

Kriticari 1
Charles Bolden i Jim Bridenstine. Oba su bili direktori Nase. Bolden od 2009. do 2017. god. Na tu poziciju ga je postavio predsednik Obama. Zamenio ga je senator Brajdenštajn dolaskom Trampa za predsednika SAD a povukao se sa te funkcije, zbog političkih promene u SAD, 20. januara 2021. god. Brajdnštajn je uveo veću podršku privatnim kompanijama i pod njegovom administracijom Amerikanci su se vratili u orbitu Zemlje.

Bridenstajn i Bolden su rekli da je bilo dubokih problema sa Rusijom tokom njihovih mandata na čelu Nase. 

„Reći ću vam da je politika naše nacije prema Rusiji, kada uzmete u obzir letove u svemir, šizofrena“, rekao je Bridenstajn tokom događaja u ponedeljak uživo na Univerzitetu Arizona. Vodio je Nasu između aprila 2018. i januara 2021. godine, tokom Trampove administracije.

Bridenstajn je kritikovao Nasu zbog toga što je bila „preterano zavisna“ od Rusije tokom decenije razvoja komercijalnih alternativa za letove sa posadom nakon što je program Spejs šatla okončan 2011. NASA je morala kupovati mesta na ruskom svemirskom brodu Sojuz dok SpaceXov Crew Dragon nije bio razvijen da odnese ljude u orbitu maja 2020.

Bridenstajn je u nedelju rekao da Kongres pravi istu grešku u vezi sa MKS-om, jer Rusija sada kaže da će se povući posle 2024. kako bi se fokusirala na izgradnju ruske svemirske stanice. Izrazio je zabrinutost da komercijalna stanica koje finansira NASA neće biti spremna na vreme da popune praznine u istraživanju niske Zemljine orbite. (Nasa se oslanja na to da MKS partnerstvo produži do 2030. godine, sa 2024. godine, kako bi se dobilo na vremenu za razvoj američke svemirske stanice.)

„Kongres je, iskreno, kriv za svaku prazninu koji imamo na niskoj Zemljinoj orbiti, jer su bili nemarni u zameni Međunarodne svemirske stanice“, rekao je Bridenstajn. „Zauvek smo znali da MKS neće trajati večno, ali nismo uradili ono što je neophodno da sprečimo da se praznina desi. Sada se čini da se taj praznina ubrzava, a niko o tome ne govori."

Bolden, bivši komandant Spejs šatla koji je bio šef Nase od jula 2009. do januara 2017. tokom dva mandata Baraka Obame, rekao je da je, iz njegove perspektive, ruska vlada veći problem od Kongresa.

Bolden je bio administrator kada je Rusija 2014. pripojila Krim. Nakon što se to dogodilo, SAD su uvele ekonomske sankcije političarima poput Dmitrija Rogozina, tadašnjeg zamenika premijera Rusije, koji je ubrzo postao vođa Roskosmosa, ruske državne svemirske agencije. Kao odgovor, Rogozin je razdragano rekao da NASA treba da stavi svoje astronaute na trampoline, a ne da koristi Sojuz za dolazak u svemir, što je bio jedini mogući metod za američke astronaute 2014.

„Svemirska zajednica u Rusiji je sjajna, ali tu je i ruska vlada“, rekao je Bolden o tenzijama kojima je bio sve dok dok je bio na čelu Nase. Bolden je, međutim, dodao da su on i njegove kolege bili fokusirani na poboljšanje svemirskih odnosa sa Rusijom, kao i sa Kinom.

Nasa radi na učvršćivanju više međunarodnih partnerstava za budućnost, ne samo na deljenje troškova i odgovornosti programa Artemis, već i na uspostavljanju normi odgovornog istraživanja svemira. Nasa je na početku programa Artemis uputila poziv za partnerstvo drugim zemljama, imenuju ći ih. Rusiji takođe, ali ne i Kini. Do danas je 21 država potpisala Artemidin sporazum. Rusija nije među njima.

Sada postoje brojna ograničenja u vezi saradnje američke vlade sa Kinom, koja učvršćuje svoj status velike svemirske sile. Ta ograničenja su uvedena iz bezbednosnih razloga.

Bolden je, međutim, rekao da je tokom njegove vremena na čelu Nase, agencija bila "na putu ka neverovatno srdačnom programu sa Kinom" preko kanala nižeg profila kao što je Međunarodni forum za istraživanje vazduhoplovstva. „Pomogli smo im da dobiju potpredsedništvo te organizacije, gde smo radili na upravljanju vazdušnim saobraćajem“, rekao je on.

Bolden je rekao da je NASA preuzela "veliki rizik" u pretvaranju servisnog modula Evropske svemirske agencije (ESA) u kritčan deo svemirske letelice Orion, ključnog dela infrastrukture Artemis, uz SLS raketu i Gateway mesečevu orbitalnu stanicu.

Bridenstajn je uzvratio da je ESA „bila odličan partner“ na MKS-u. Oni su najveći partner pored Rusije i SAD, i očekivao je isto sa Artemisom. Štaviše, Artemis ima za cilj da „održivo“ vrati astronaute na Mesec u dugim misijama, rekao je, dodajući da je podela troškova ključna za postizanje tog cilja.

Sada postoje brojna ograničenja u vezi sa radom američke vlade sa Kinom, koja učvršćuje svoj status velike svemirske sile. Ta ograničenja su uvedena iz bezbednosnih razloga.

Održivost Artemisa, upozorili su stručnjaci na panelu, će se svesti na podršku dve stranke u Kongresu, koji ispisuje čekove za Nasu i ostale vladine agencije.

Kriticari 2
Amerikanci se nadaju da će 2025. vratiti ljude na Mesec. Izvor: Nasa

Mike Gold, bivši zvaničnik Nase koji je doveo do realizacije prvih Artemisovih sporazuma, prisetio se prethodna dva pokušaja nakon Apolo programa, kada su se napori za nove misije na Mesec, predvođenih Nasom, raspali, tokom dve Bušove administracije.

„Verujem da su razlozi za to uglavnom politički“, rekao je Gold, „i zato je tako neverovatno videti da je Artemis nije republikanski program, ni demokratski, već kao američki program. Kao svetski program."

Sve u svemu vidimo da će svako da ima svoju svemirsku stanicu. Kina je već ima. Takođe, svako će da leti samostalno na Mesec. Osim ako Rusija i Kina ne budu radili zajedno na tome. Podela sa površine Zemlje se preslikala od orbite do Meseca. Kako reče Ajnštajn: Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran.

Preuzeto i adaptirano sa: https://www.space.com/us-space-policy-russia-schizophrenic

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...