(Svemirski program i njegove značajke za 2011.)

 Tijekom subote i nedjelje 19. i 20. februara u Kanfanaru, Vidulinima, Žminju i Kašteliru u Istri održana je prva Tehnička konferencija Astronautika tima Astronomske udruge Vidulini.

grupna
Fotografija dijela učesnika Tehničke Konferencije AUV u Kanfanaru

Tridesetak članova i suradnika Astronautika tima učestvovalo je u radu Konferencije. Većina njih bila je fizički prisutna a neki od članova tima koji nisu bilu u mogućnosti osobno doći sudjelovali su u radu putem osiguranog video linka.

Dva dana praktično neprekinutog rada, tematskih izlaganja putem uvodnih riječi moderatora Ogrena Variole, Uroša Tomljenovića-Mikšaja, Miroslava Ambruša Kiša, Marina Tumpića, Vilka Kleina, Petra Gljušćića, Slavka Stojanova, Željka Mogoroša i drugih odrađene su na principu otvorene rasprave okruglog stola.

Definirani su pravci rada i konkretni tehnički ciljevi, izabrani ljudi odgovorni za njihovo provođenje te vremenik događanja.

Astronautika svemirski program do svibnja će dobiti novi web portal te znatno agilnije krenuti u popularizaciju i edukaciju na području svemirskih znanosti i tehnologija. Tijekom svibnja biti će lansirana prva (H-4) od najmanje tri stratosferske sonde čiji su tehnički ciljevi jasno određeni. Tijekom kolovoza u visine će otići H-5 a tijekom rujna i H-6BIO.

Pokazan je izrađen operativni model pikosatelita. Rad na prvom Hrvatskom satelitu nastaviti će se i nadalje. Prvi termin za njegovo lansiranje u svemir je krajem ove godine. Još tijekom veljače kreće se u izradu landera i rovera koji će poslužiti za cijelokupna testiranja Mjesečeva rovera kojeg će Astronautika tim izraditi za Međunarodno natjecanje Google Lunar X Prize. Astronomska udruga Vidulini sudjeluje u ovom novom dobu osvajanja svemira kao članica međunarodnog tima SYNERGY MOON.

Dosad izrađeni modeli pikosatelita te pomenuti lander i rover zajedno s H-4 i H-5 stratosferskim sondama će nakon završetka njihove eksploatacije koncem ljeta ili početkom jeseni biti prebačeni u postav tkz. opitno-pokazne izložbe namijenjene edukaciji i popularizaciji astronautike.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...