atlantis-u-svemiru1
Raketoplan Atlantis "zarobljen" u svemiru
Posada američkog raketoplana Atlantis nalazi se u "slatkom zarobljeništu" nekoliko stotina kilometara iznad Zemlje. Nakon uspješno izvedene servisne misije popravka Hubbleova svemirskog teleskopa sedmorica astronauta dobili su neočekivani poklon. Dan, dva ili tri produženog boravka u svemiru. Uzrok je tome iznimno loše vrijeme iznad Floride koje prelazi sigurnosna ograničenja za povratak letjelice.

Tijekom petka i subote astronauti i letjelica su u nekoliko navrata bili u punoj pripravnosti za početak sekvence slijetanja no kada se i zadnji "sletni prozor" zatvorio dobili su radio poruku: "Atlantis, vrijeme iznad svemirskog centra Kennedy ne surađuje, morat ćete ostati još najmanje jedan dan u svemiru."

atlantis-u-svemiru2
Nepovoljna meteo situacija na plan-ruti slijetanja Atlantisa

Vremenska prognoza za danas također nije obećavajuća i po svemu sudeći astronauti bi mogli dostići rekord od tri dopunska dana u svemiru. Astronauti imaju dovoljno životnih potrepština, energije i goriva do ponedjeljka. Nakon toga prešli bi na status "crveno" tj koristili bi rezerve koje nikada do sada nisu iskorištene u misijama raketoplana.

Još tijekom četvrtka popodne, isključeni su svi sustavi koji nisu neophodni za sigurno funkcioniranje letjelice radi štednje resursa. Riječ je o uobičajnom postupku koji je već primjenjivan u nekoliko ranijih misija.

atlantis-u-svemiru3
Svemirski centar na Floridi, nestrpljenje raste, astronauti
moraju sigurno sletjeti

U slučaju da se vrijeme ne popravi, NASA će se morati odlučiti za alternativnu lokaciju slijetanja - vojnu zrakoplovnu bazu Edwards u Kaliforniji koju raketoplani koriste u ovakvim situacijama. U vrijeme "kresanja" svemirskog proračuna, slijetanje u Edwards te zavisni trošak od preko dva milijuna USD za transport raketoplana s Kalifornije na Floridu izgleda da je prevelik te ga NASA želi izbjeći odgađanjem slijetanja do zadnjeg momenta. Osnovni metereološki parametri pri kojima je slijetanje dozvoljeno glase: naoblaka najviše do 50%, vidljivost najmanje osam kilometara, brzina vjetra najviše do 28 km/h, sve iznad toga prelazi u zonu neprihvatljiva rizika po ljude i opremu.

U svakom slučaju, Edwards je spreman za prihvat letjelice i astronauta. Lansiran 11. maja raketoplan Atlantis i njegova posada odradili su najzahtjevniji servis u svemiru ikada. Obnovljeni Hubbleov svemirski teleskop moći će se zahvaljujući ovoj misiji koristiti još najmanje 5-6 godina.

***

Astronauti krenuli u riskantnu misiju popravka svemirskog teleskopa

STS 125 HD Flight Day 3 Highlights


Dodaj komentar