M82 spada u najatraktivnije objekte na nebu i za profesionalne astronome i za astronome amatere, a pre svega za astrofotografe. Prvi ih posmatraju zbog izučavanja burnih procesa koji se u njima dešavaju, a zadnji zbog neobičnog, vrlo lepog izgleda.

Upravo zbog tog izgleda M82 nosi popularan naziv Cigara. Cigara je galaksija koju gledamo iz njene galaktičke ravi, tj. postrani pa zbog tog njenog duguljastog izgleda je i dobila svoje ime. Od nas je udaljena između 11,4 i 12,4 miliona svetlosnih godina. Njena magnituda iznosi 8,41 što je čini lako dostupnom amaterskim teleskopima. Njena oznaka u Novom opštem katalogu (NGC) je 3034.

U manjim teleskopima vidi se u paru sa obližnjom galaksijom M81. Veza između dve pomenute galaksije nije samo prividno vizuelna, već i prstorna i dominantno gravitaciona. M81 dominira grupom obližnjih galaksija i dramatično utiče i na Cigaru. Svojom gravitaciom ona u njoj potpiruje paljenje novih zvezda. Zbog tog ubrzanog rađanja novih zvezda Cigara je klasifikovana kao starbusrt galaksija (mi kažemo „zvezdorodna galaksija“, a to je ona u kojoj se po ubrzanoj stopi stvaraju nove zvezde). Da bi jedna galaksija bila zvezdorodna ona mora da ima dovoljno materijala za stvaranje zvezda, tj. prašine i gasova. Sem toga potrebno je da nešto „promeša“ taj materijal kako bi čestice počele da se komešaju i lepe jedna za drugu pod uricajem sopstene gravitacije. E u slučaju Cigare ulogu „mešača“ ima M81! Ceo proces mešanja počeo je pre oko 100 miliona godina.

Teleskop Habl je 2005. detektovao 197 masivnih jata mladih zvezda u jezgru M82. Svako jato ima masu od oko 200 hiljada masa Sunca. Stopa formiranja zvezda u jezgru M82 je 10 puta veća od stope nastajanja zvezda u našoj galaksiji.

Nove, šljašteće, zvezde dobro se uočavaju na snimcima Cigare. Upravo one su dugo smetale astronomima da otkriju prirodu ove galaksije, jer je blještavi sjaj zvezda maskirao njenu strukturu. Osmatranja u bliskom infracrvenom spektru su, međutim, otkrila njene spiralne krake koji su inače i karakteristika sprilanih galaksija. Nezavisno od ovog otkrića, galaksija Cigara se i dalje u katalozima svrstava u nepravilne galaksije.

m82 karta
M81 i M82 su toliko vlizu da se na ovoj karti dodiruju

Cigaru možete naći u sazvežđu Veliki medved (Ursa Major), gore na granici sa Zmajem (Draco).

Cigara je pet puta luminoznija (luminoznost govori o ukupnom zračenju nekog tela) od naše galaksije i čak 100 puta od jezgra Mlečnog puta.

Šta još da kažemo? Cigara je izvor snažnog radio zračenja. U njenom jezgru se nalazi supermasivna crna rupa, mase kao 30 miliona mase Sunca.

Sve ovo što smo naveli dovoljno je da predstavimo fotografiju ovog zanimljivog nebeskog objekta koju nam je posla njen autor Zlatko Orbanić.

M 82Veća fotografija 

Srdačan pozdrav iz Explorer-a (opservatorij)
od Zlatka Orbanića

Evo još nekih Zlatkovih fotografija:

M97 - Maglina Sova (Owl)
Konjska glava

NGC 7635 ili Bubble maglina

Komentari

 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 5 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Hehe,eto našeg i vašeg... Pre 1 nedelje
 • Dragan Tanaskoski said More
  U početku sam je pratio, posle sam... Pre 1 nedelje