Muškarci najviše vole plavuše! Takvo razmišljanje i ponašanje polovice čovječanstva traje već duže od deset tisuća godina, tvrde znanstvenici. Provedeno antropološko istraživanje otkriva da su se plavuše pojavile krajem ledenog doba u sjevernoj Evropi s iznimno podlom, ali evolucijski opravdanom namjerom – preuzeti brinetama i crnkama njihove muškarce.

Studija objavljena u časopisu "Evolucija i ponašanje ljudi" pokazuje da je prva plavuša rođena prije 10-11 tisuća godina, i to zbog genetske mutacije, koja je dotadašnju tamnu kosu pećinskih žena promijenila u svijetlu.

 Kliknite na ilustraciju  
Plavuše odlaze u povijest..da li?

Bilo je to nužno prilagođavanje na životne uvjete. Posljedice oskudice hrane nakon povlačenja leda, opasnosti lova na bizone, jelene i mamute te međusobni sukobi sjevernu su Evropu doslovno desetkovali u populaciji muškaraca što je žene postavilo u prilično nezavidan položaju. Suženi izbor malog broja potencijalnih partnera.

Za razliku od Evrope, u Africi, gdje se mutacija u plavuše nije dogodila, osnovu prehrane činile su bobice i voće, do kojih se moglo doći bez opasnosti i većih problema, te se nije pojavio ni "nedostatak" muškaraca.

Iznenadna promjena boje kose i depigmentacija kože žena iz sjeverne Evrope pokazala se vrlo korisnom. Našim pradavnim precima plavuše su se veoma dopale. Šanse za pronalazak partnera i produljenje vrste uveliko su narasle, te se i broj plavuša sve više povećavao, navodi antropolog Pieter Frost. Iako su vicevi o plavušama kao "glupavim" stvorenjima rašireni u našoj civilizaciji, pri prepričavanju svake šale na njihov račun moramo dobro porazmisliti kako je riječ o osobama boje kose koja je omogućila napredak ljudske vrste. Biti plavuša značilo je imati višestruko veće šanse za preživjeti i imati potomstvo!

Pojava plave boje kose dogodila se nevjerojatno brzo – unutar 30.000 godina. Usporedbe radi, prosječno vrijeme potrebno da se takva genska mutacija pojavi prirodnim putem i proširi među populacijom iznosi gotovo milijun godina! No problemi zbog kojih su plavuše nastale danas više ne postoje, samim time ne postoji ni evolucijska potreba za razlikovnim obilježjem vanjštine nježnijeg spola. Stoga, znanstvenici predviđaju kako će plavuše veoma brzo nestati, i to u roku znatno kraćem nego u kojemu su nastale!

Prema obrađenim statističkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, one će izumrijeti u narednih 200 godina, jer sve manje ljudi nosi gen koji kontrolira plavu boju kose.

Procjenjuje se da će se posljednja prirodna plavuša roditi u Finskoj negdje krajem 2202. godine. Nakon toga, sve plavuše biti će – umjetne plavuše.

Prema istim istraživanjima, crnke ili brinete – najbolji su izbor za životnu suputnicu.

(03.01.2009.)

UPDATE

13.01.2009.

Članak je pisan na osnovu:
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Disappearing_blonde_gene
greškom u prelomu teksta taj podatak je izostao (prim. AM)


Komentari

 • milena said More
  Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 8 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 4 dana ranije

Foto...