Pobornici ekstremnih sportova ne biraju ni ljeto ni zimu ni more ni planine za ostvarenje svojih adrenalinskih poriva. Na svakakve se ludo-smione i opasne pothvate može naići bezmalo diljem svijeta. Dovoljno je samo zaviriti u svijet dokumentiranih podviga te vrste na internetu pa da nam zastane dah.

philae lost in space No astronomi u tom području imaju jednu privilegiju nad „ekstremistima“. Ljubiteljima i istraživačima svemirskih prostranstava iz prve su ruke dostupna mjesta i situacije kakve bi ovozemaljski „ekstremisti“ mogli samo sanjati.

Jedno od takvih mjesta je i kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko koju iz neposredne blizine istražuje Europska letjelica Rosetta. Njezin lander Philae spustio se početkom novembra na površinu komete no zbog tehničkih problema te male gravitacije tog nebeskog tijela doslovce je „odskakao“ pa zapravo nitko nezna gdje je na kraju završio. Istina, Philae je odradio dio planiranih istraživanja zahvaljujući energiji koju je crpio iz svojih baterija, no zraci Sunca očigledno ne dospijevaju u neku manju ili veću klisuru u kojoj je Philae zapeo.

rosetta klisura za ekstremni sportU međuvremenu Rosetta nastavlja istraživanje komete ali i potragu za svojim landerom. Na jednom od Rosettinih snimaka koje je obradio Stuart Atkinson a objavio The Telegraph vidi se klisura dubine gotovo 1000m. Zbog male mase a samim tim i male gravitacije komete, neki imaginarni pripadnik svemirskog tima ekstremnih sportaša mogao bi bez „padobrana“ skočiti sa ruba litice u provaliju duboku jedan kilometar. Padao bi sporo i polako te najvjerojatnije „bez ogrebotine“ preživio pad na dno klisure. Naravno, ovdje smo izostavili neke „specifične tehničke probleme“ koji vladaju okružjem komete 67P/Churyumov-Gerasimenko.

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži