Konačno dočekasmo Nasinu konferenciju za medije! Nema ništa od vanzemaljaca kako su mnogi novinari prognozirali i to je razočaralo sve one sa naglašenom astrobiološkom crtom u svom poimanju univerzuma. Međutim, izgleda da su biolozi zadovoljni. Oni kažu da je otkriće revolucionarno. Kažu: „Ej, arsenik umesto fosfora! Ko bi tako nešto pomislio?!”.

Lepo, samo ipak mora se priznati, daleko je to od vanzemaljaca. Ili recimo od vode! Zamislite da su našli organizam koji ne voli vodu, ne treba mu. Ili ugljenik! Da su našli neku ćelijicu koja živi bez ugljenika. E to bi bilo baš onako, svetski značajno. Ali dobro, ovo otkriće će sigurno malo povećati broj pogodnih mesta za život u svemiru. Tako su i astrobiolozi zadovoljni.

Hajde da vidimo šta o svemu ovome kažu naši stari saradnici, redom kako su nihovi odgovori pristizali:

Miroslav-Filipovic-134

Dr Miroslav Filipović

Ja lično nisam nešto specijalno iznenađen svime ovim. Očigledno je da se život može prilagoditi na raznorazne uslove pa i na ovaj “strašni” otrov. Međitim, idalje ostaje pitanje: kako je sve to nastalo (Origin of Life)?

Reponj-134

Danijel Reponj

Ma nemam pojma što bih ti rekao, uopće se ne razumijem u to, to nije moj dio zanimanja, prije bih rekao da je to nešto za biologe, a ne za NASA-u. Meni je od svega toga zanimljivo bilo jedino to što su mediji pisali, mašta im se raspalila toliko da sam samo čekao da vidim kako će biti kad ih polije tuš hladne vode kad NASA objavi tu “senzacionalnu” vijest Laughing
Dragovic

Draško Dragović

Ne samo da mislim, nego sam i ubeđen da je ovo marketimški potez US vlade! Ako se odbace senzacionalističke rečenice, neprestana ponavljanja fakata koje su ionako poznate već decenijama, i slično, vidi se da je vesta zapravo "vest". OK, malo jeste neobično da se život razvija uz pomoć arsena koji je za NAS otrovan, ali isto tako znamo na stotine (hiljade?) organizama za koje je, recimo, kiseonik otrovan ....

Mislim da je ovo klasičan primer da se skrene pažnja sa aktuelnih pitanja koja muče vladu i predsednika, kao što je rastuća recesija, enormna dugovanja i sve veća nezaposlenost, neprijatne istine na WikiLeacku, ratovi bez kraja i pobednika u Iraku i Afganu, kriza sa Korejom, ekonomska borba sa kineskim baukom itd. itd.

Sve me ovo potseća na Nasinu pokvarenu ploču o vodi na Marsu ... ZNAM da se radi o marketingu, o pokušaju Nase da skrene pozornost poreskih obveznika na postojeće i sledeće misije na Crvenu planetu. Sad i kad bi je STVARNO pronašli, ja bih poslednji saznao, jer više ne čitam tekstove s Marsa gde vidim reč 'water'.

Atila

Atila Čipa

1. Praktična potvrda o tome da je moguć život sa drugačijom hemijom od 'uobičajene'
2. Potraga za životom van Zemlje je upravo postala daleko teža stvar, i, kao sto je očekivano u okviru astrobiologije, pojam života je postao još teži za
definisanje
3. 'Alien' se NE prevodi na srpski kao 'vanzemaljski'

 

GFAJ - 1 linkovi:

sakabd Otkriven nov oblik života

sakabd Baljezganje domaćih medija pred Nasinu konferenciju

sakabd NASA objavljuje nova otkrića iz astrobiologije


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...