24.1.2023.

 lucy40
Rekonstrukcija glave Lusi

Ovo je AL 288-1, naša daleka rođaka, poznatija pod imenom Lusi (Lucy). Živela je pre 3,2 miliona godina u području današnje Etiopije. Njen skelet  je pronašao paleontolog Donald Džonson sa Univerziteta u Arizoni u provinciji Afar u Etiopiji, pokraj sela Hadar, što je inače od ranije bilo poznato i izdašno nalazisšte fosila. Lusi je otkrivena 24. novembra 1974. godine.

lusiblSkelet Lusi spada u red najvećih arheoloških otkrića. To nije najstariji fosil, ali je najkompletniji do sada pronađen, sa 40% skeletne građe te je, prema tome, i najizdašniji podacima.

Lusi je bila visoka oko jedan metar, teška oko 27 kilograma i hodala je uspravno, mada je još uvek zadržala svu veštinu veranja po krošnjama drveća. Zapremina njenog mozga iznosila je između 375 i 500 kubnih centimetara (tipična zapremina mozga današnjeg čoveka  je oko 1130 kubnih centimetara). Tako mala zapremina mozga postala je dokaz da je čovek prvo prohodao uspravno pa se tek potom razvio njegov veliki mozak.

Kada su istraživači shvatili šta su otkrili napravili su malu proslavu na kojoj se ponavljala jedna od njihovih omiljenih pesama: "Lucy in the Sky With Diamonds" - čuvena kompozicija Bitlsa. Po toj pesmi i Lusi je dobila ime.

Kako se zna da je u pitanju skelet odrasle žene? Po veličini. Skelet više odgovara visini i kostima žene. Kasnija poređenja su potvrdila taj zaključak.

Kako se zna da je u pitanju odrasla osoba? Po istrošenim zubima, a i po veličini lobanje u odnosu na ostale kosti.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...