Januar nije oduvijek bio prvi mjesec u godini

(Januar obično dolazi nakon decembra a prije februara, drugačiji primjeri nisu, zasad, poznati)

sijecanj alpe REX marino tumpic

Ne samo da januar nije oduvijek bio prvi mjesec u godini već nije ni postojao kao takav sve do kraljevanja drugog od sedam Rimskih kraljeva Nume Pompiliusa (753.-673. pne). Godina je do tada imala samo deset mjeseci, počinjala je u martu (Mars - bog rata), završavala u desetom mjesecu (decembar, deset) a najhladnije zimsko razdoblje nije se ni računalo u kalendaru! Neki od nas bi rekli da ovo „neračunanje“ vremena u periodu kada su dani tmurni i hladni kad je vani sivilo a na ulicama „nema ni psa“ zaista ima logike. No iz praktičnih razloga kalendar (računanje vremena) je morao uvažavati zakonitosti nebeske mehanike. Numa Popmilius uveo je u kalendar dva dodatna mjeseca; januar i februar. Kako je januar (lat. Ianuarius) dobio naziv po bogu Janusu (bog stvaranja, početka, bog svega) a po nekim izvorima i prema latinskoj riječi „ianua“ (vrata, ulaz) što sve simbolizira početak, ulaz u novo razdoblje, to je bio red da januar postane prvi mjesec u godini. Prvog dana siječnja započinjala je i Nova godina. Ipak tijekom vremena na Europskom kontinentu početak januara nije uvijek bio istoznačan s početkom godine. Tu su se upotrebljavali datumi poput 25. marta (Navješenje) ili 25. decembra (Božić), napokon početkom XVI stoljeća prvi dan januara u Europi a kasnije i svijetu (ponovo) postaje prvi dan Nove godine. Taj se dan nazivao i „Circumcision Style“ jer je to bio datum blagdana obrezivanja (stupanje u novo životno razdoblje, novi stupanj neovisnosti, Isusovo obrezivanje), sedmi dan nakon Božića.

Na prostorima bivše Jugoslavije za januar se koriste još i nazivi; prosinec, sečen, sečenj, sječanj, januar. Na engleskom je to January, na latinskom Januarius. Rimokatolici, Pravoslavci, Židovi, Kinezi početak godine slave u januaru ali ne i istih datuma, ipak računanje početka godine vezano je za prvi dan januara i kao takvo općeprihvaćeno u cijelom svijetu.

Bijeli cvjetovi visibabe simbol su siječnja u našim krajevima. Visibaba (Galanthus, dolazi od kombinacije grčkih riječi „gála“ (mlijeko) i „ ánthos“ (cvijet) a predstavlja ju dvadesetak vrsta iz familije Amaryllidaceae), široko je rasprostranjena u Europi, bliskom Istoku te zapadnoj Aziji. Simbol januara je i tamno crveni kristal granata.

visine sunca iznad horizonta tijekom godine mt

Za razliku od nekolicine ostalih mjeseci čije je trajanje tijekom povijesti variralo januar oduvijek ima trideset i jedan dan.

Portugalski moreplovci prvog dana 1502. godine uplovili su Guanabara zaljev i lokaciju nazvali Rio de Janiero (Januarska rijeka, River of January), Rio je danas drugi po veličini grad u Brazilu i jedan od najpoznatijih gradova svijeta. Još u jeku osvajanja Mjeseca programom Apollo, predsjednik SAD Richard Nixon 05. januara svojim potpisom osigurava NASAi 5,5 milijardi USD za program „space shuttle“ koji će obilježiti svemirsku eru krajem XX i početkom XXI stoljeća. U januaru su rođeni primjerice Wolfgang Amadeus Mozart (1756) veliki pisac Edgar A. Poe (1809.). Nacistička hitlerovska vojska doživjela je prvi veliki poraz kod Staljingrada (1943.), petnaestog januara 1992. kod nas se obilježava spomendan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. I dok je to bilo vrijeme kada su na Balkanu ratni sukobi eskalirali prema zvjerskim razmjerima u januaru 1993. pametni Česi i Slovaci rasformirali su tadašnju Čehoslovačku i ustrojili dvije moderne, demokratske, civilizirane i prijateljske države. U januaru za vrijeme predsjednikovanja Bila Clintona izgovorena je pod zakletvom jedna od najpoznatijih laži u modernoj medijskoj povijesti; „Nisam imamo nikakve seksualne odnose s gospođicom Monikom Lewinski“. Statistički, januar je od svih mjeseci u godini najnepovoljniji mjesec za parove u braku ili vanbračnim vezama. Dokazano je kako se najviše njih raspada upravo u ovom mjesecu. Nemojte biti među njima, načinite nešto lijepo za vašu partnericu ili partnera! Januarske rasprodaje svega i svačega prvi su puta zabilježene na prostoru Velike Britanije (tada UK) 1865., danas su one postale rasprostranjeni poslovni (mogli bi reći i kulturološki) običaj bezmalo svugdje u svijetu. U prvoj sekundi prvog dana 1999. godine u Europi je uvedena valuta euro, istina tada još samo kao elektronički zapis ali koji će ubrzo i kao opipljiv novac zamijeniti većinu nacionalnih valuta zemalja članica EU. U januaru dani (razdoblje kada je Sunce iznad horizonta) postaju sve duži, iako je na našim prostorima januar, uz februar, najhladniji mjesec u godini. Što nam donosi januar 2018. godine? Živi bili pa vidjeli i čitali na našem portalu!

Januar! Zašto 1. januar?

Dogodilo se u januaru


Komentari

 • Goran Stanković said More
  Uporno se previdja ili prećutkuje... 19 sati ranije
 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 4 dana ranije

Foto...