Prvi puni ljetni mjesec je započeo

IMG 35ba0b9ff8c8a08722751a711a64582f V

Prema Gregorijanskom kalendaru kojeg danas koristimo jul je sedmi mjesec po redu u godini, traje 31 dan te je, uz avgust, prvi od dva „puna“ ljetna mjeseca. 

Na našem govornom području ovaj mjesec zovemo srpanj a dobio je naziv po karakterističnim radovima u poljoprivredi, odnosno alatu kojime se nekada ručno želo žito, danas već zaboravljenom srpu. Latinski naziv za srpanj je Iulius, prema Rimskom caru Gaju Juliju Cezaru koji je 45. pne uveo Julijanski kalendar koji se koristio sve do XVI stoljeća (Pravoslavna ga crkva koristi i danas). 

Jul je kod nas najtopliji i najsunčaniji mjesec u godini. Prosječne su dnevne temperature zraka oko 25°C, a meteorološka karakteristika uočljiva je u vidu dužih sunčanih razdoblja i naglih, povremenih zahlađenja sa grmljavinom, oborinama i vjetrovima. 

Sunce je gotovo u maksimumu visine iznad horizonta a UVA i UVB zračenja dostižu svoje maksimalne vrijednosti te stoga valja biti posebice oprezan pri izlaganju tijela direktnom zračenju sa Sunca poradi vlastitog zdravlja. Jul je mjesec godišnjih odmora ali i napornog rada svih djelatnika u ugostiteljstvu. Bilo da pripadate jednima, drugima ili trećima nikako ne zaboravite sa sobom imati tekućine u dovoljnim količinama. Naša su tijela izložena velikim izazovima (čitaj; naporima) čak i kad odmaramo te je odgovarajuća hrana i voda neizostavna za konzumiranje usprkos tomu što nam se ljeti ponekad i „ne jede“. Peludne čestice također su u zraku te je osobama sa osjetljivim respiratornim sustavom lijepo ljetno razdoblje ne baš ugodno. 

U julu se odigrava pregršt događanja na otvorenom, a i zvjezdano nebo nam je naklonjeno te je tijekom noći na našem nebu golim okom vidljivo i nekoliko planeta (Venera, Jupiter, Saturn i Mars). 

Kako bilo da bilo, imajte na umu da dani polako, neprimjetno, ipak postaju sve kraći. Ljeto ne traje zauvijek i iskoristite ga bar ponekim odlaskom na more. Uostalom ako turisti za par dana mora i sunca prijeđu tisuće kilometara ne bi li uživali u ljetu zašto si i mi sami to na moru ne bi smo priuštili.

DSC 0744


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...