8 na mjesecu Lunohod2

Nećete pogoditi gdje se ono nalazi

Drage Dame, sretan Vam osmi mart, osmi ožujka, Dan žena! 

Povijest obiluje mnoštvom ne baš lijepih epizoda glede odnosa društva (muškaraca) prema ženama i njihovim položajem u društvu. Istine radi, žene su se kroz povijest pojavljivale kao moćne vladarice, snažne kraljice, fatalne princeze, erotske božice.. Suštinski, svakodnevno, bile su manje vrijedne, potlačene i nerijetko maltretirane. Sramotno, ta i životinje uvažavaju ravnopravno oba spola.

Moderna emancipacija žena u društvu započinje sa Clarom Zetkin (1857-1933). Ona je na konferenciji za prava žena održanoj 1910. u Kopenhagenu izašla s prijedlogom da se osmi mart (ožujak) diljem svijeta obilježava kao međunarodni dan žena. Zamisao je postala stvarnost godinu dana kasnije.

Razlike između spolova postoje i one su realnost, njih treba uvažavati baš kao što treba uvažavati i činjenicu da smo jednako vrijedni te da jedni bez drugih ne možemo. Osmi ožujka postao je važan podsjetnik na vrijeme kada biti žena ili biti muškarac nije bilo isto što i biti punovrijedni Čovjek!

Kako god, s kim god i gdje god da obilježimo Dan žena, jedno intrigantno i zanimljivo obilježje tome u čast načinjeno je u siječnju prije točno pedeset godina (1973.) Ono se ne nalazi na Zemlji već na Mjesecu! Za vrijeme prvih dana rada ruskog robota-rovera na Mjesecu (Lunohod-2) njegovim je zakretanjem kotača načinjena znakovita osmica na Mjesečevoj površini. Taj je trag desetljećima kasnije fotografiran američkom letjelicom iz orbite te postao vanzemaljsko obilježje Dana žena.

osmi mart na mjesecu

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...