VY1

Kako piše Astronomy Now, po prvi put u pet meseci, Nasin svemirski brod Voiager 1 vraća upotrebljive podatke o zdravlju i statusu svojih inženjerskih sistema. Sledeći korak je omogućavanje letelici da ponovo počne da vraća naučne podatke. Sonda i njen blizanac, Voiager 2, jedine su svemirske letelice koje su napustile Sunčev sistem i letele u međuzvezdanom prostoru.

Voiager 1 je prestao da šalje čitljive naučne i inženjerske podatke nazad na Zemlju 14. novembra 2023, iako su zemaljski kontrolori mogli da kažu da svemirska letelica još uvek prima njihove komande i inače radi normalno. U martu, inženjerski tim Voiagera u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji potvrdio je da je problem vezan za jedan od tri kompjutera na letelici, nazvan Flight Fata Subsistem (FDS). FDS je odgovoran za pakovanje naučnih i inženjerskih podataka pre nego što se pošalju na Zemlju.

Tim je otkrio da jedan čip odgovoran za skladištenje dela FDS memorije - uključujući deo softverskog koda FDS računara - ne radi. Gubitak tog koda učinio je naučne i inženjerske podatke neupotrebljivim. Pošto nije mogao da popravi čip, tim je odlučio da zahvaćeni kod postavi na drugo mesto u FDS memoriju. Ali nijedna lokacija nije dovoljno velika da zadrži deo koda u celini.

Zato su osmislili plan da podele zahvaćeni kod na sekcije i te sekcije čuvaju na različitim mestima u FDS-u. Da bi ovaj plan funkcionisao, takođe su morali da prilagode te delove koda kako bi osigurali da svi i dalje funkcionišu kao celina. Bilo koje reference na lokaciju tog koda u drugim delovima FDS memorije takođe su morale biti ažurirane.

Nakon što su prvi put za pet meseci dobili podatke o zdravlju i statusu Voiager-a 1, članovi letačkog tima Voiager-a proslavljaju u konferencijskoj sali u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon. Slika: NASA/JPL-Caltech.

Tim je počeo tako što je izdvojio kod odgovoran za pakovanje inženjerskih podataka svemirske letelice. Poslali su ga na novu lokaciju u memoriji FDS 18. aprila. Radio signalu je potrebno oko 22,5 sata da stigne do Voiagera 1, koji je udaljen više od 15 milijardi milja (24 milijarde kilometara) od Zemlje, i još 22,5 sata da se signal vrati na Zemlju. Kada se 20. aprila tim misije javio iz svemirske letelice, videli su da je modifikacija funkcionisala: prvi put za pet meseci, mogli su da provere zdravlje i status letelice.

Voiager 2 nastavlja da radi normalno. Lansirana pre više od 46 godina, svemirska letelica blizanac Voiager je najduža i najudaljenija svemirska letelica od Zemlje u istoriji. Pre početka njihovog međuzvezdanog istraživanja, obe sonde su letele pored Saturna i Jupitera, a Voiager 2 je leteo pored Urana i Neptuna.

Astronomy Now

Vojadžer 1 šalje nebulozne podatke

 

GDE SU DANAS VOJADŽERI

 


Komentari

  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 2 dana ranije
  • Boris Saksida said More
    Hehe,eto našeg i vašeg... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    U početku sam je pratio, posle sam... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Da, svi su "približno toliko" sa... 6 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Broj milijardera ubrzano raste, ali ni... 6 dana ranije

Foto...