Magline

Istraživanje postanka maglice Rakovice pomoću Webba

M1Crop

Jedan tim znanstvenika je uporabio NASA-in Svemirski teleskop James Webb kako bi njime razudio maglicu Rakovicu, ostatak supernove udaljen od nas 6500 svjetlosnih godina i smješten u zviježđe Bika. Pomoću MIRI-ja i NIRCam-e, Webbovih instrumenata, ti su astronomi prikupili podatke koji nam pomažu razjasniti povijest maglice Rakovice.

 

Opširnije: Istraživanje postanka maglice Rakovice pomoću Webba

Write comment (0 Comments)

Prva detekcija ostvarena zapanjujućom Webbovom slikom

magline 1

Jedna pojava, koju su se astronomi već dugo vremena nadali neposredno fotografirati, konačno je po prvi put zabilježena na slici koju je NASA-in Svemirski teleskop James Webb snimio svojom NIRCam-om. Na toj zapanjujućoj fotografiji maglice Zmije, otkriće se vidi u sjevernom dijelu (gore lijevo) toga nedalekog zvjezdorodnog područja.

 

Opširnije: Prva detekcija ostvarena zapanjujućom Webbovom slikom

Write comment (0 Comments)

Maglina Raka u vizuri ST Džejms Veb

M1JWSTCrop

Maglina Raka je ostatak supernove u sazvežđu Bika koji se nalazi na udaljenosti od 6 500 svetlosnih godina. MIRI (srednje infracrveni instrument) i NIRCam (bliska infracrvena kamera), ST Džejns Veb su prikupili podatke koji pomažu da se razjasni istorija magline, njena struktura, hemijski sastav i način na koji je zvezda eksplodirala.

 

Opširnije: Maglina Raka u vizuri ST Džejms Veb

Write comment (1 Comment)

NGC 604, porodilište zvezda

431183741 7197514226998168 7552076678744867863 n

Slike sa Vebove NIRCam (kamere za bliske infracrvene zrake) i MIRI (instrument za srednje infracrvene zrake) prikazuju NGC 604, region formiranja zvezda u galaksiji Triangl (M33), udaljenoj 2,73 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Sličan je regionima rađanja zvezda u Mlečnom putu, kao što je Orionova maglina, ali je mnogo većeg obima sa mnogo mladih zvezda. Takvi regioni su male verzije udaljenijih galaksija, „zvezdanih eksplozija“, sa izuzetno visokom stopom formiranja zvezda.

 

Opširnije: NGC 604, porodilište zvezda

Write comment (1 Comment)

Komentari

 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 7 sati ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 7 sati ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 7 sati ranije
 • mikac04 said More
  :D Hvala :D 7 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Satelitiski navigacioni sistem za Mesec... 2 dana ranije

Foto...