Astronautika: misije

Svijetla strana istraživanja „tamne“ strane Mjeseca

change4 panorama full

Kinezi su nas već poodavno naviknuli da su njihova istraživanja svemira letjelicama sa i bez ljudske posade pomno isplanirana, brižljivo izvedena i tehnički, skoro, savršena. Složena misija istraživanja „tamne strane“ našeg prirodnog satelita podrazumijevala je poduhvat kakav dosad nitko nije izveo; postavljanje radio relejnog orbitera oko Mjeseca, lander sa cijelom svitom instrumenata te pokretno istraživačko vozilo –rover. 

Najprije je (20.V 2018.) lansiran orbiter Queqiao, temeljen na Change 2 tehnološkom dizajnu, u tkz halo orbitu na L2 točku sustava Mjesec –Zemlja. Sa njime su u poletjeli i Longjiang 1 i 2 mikrosateliti namjenjeni istraživanju neba u području 1-30MHz a to je područje zbog fizikalnih zakonitosti praktično nemoguće istraživati iz Zemljine orbite. Longjiang 1 nije dospio na planiranu orbitu za razliku od Longjiang 2 koji vrijedno skuplja podatke od kojih se očekuje da naprave svojevrsnu revoluciju u području radioastronomije.

change4 lander

Krešendo odiseje k tamnoj strani Mjeseca u krater Von Karman započeo je 07.XII 2018. lansiranjem landera i rovera. Change 4 stigao je do Mjeseca  pet dana kasnije a besprijekorno slijetanje na njegovo tlo dogodilo se 03.I 2019. Još istog dana rover je sišao sa landera i kotačima zagrebao regolit.

Kineska svemirska agencija prenosila je događanja gotovo u realnom vremenu, cijeli svijet dobio je prve fotografije i filmove uspješno obavljenog prvog dijela povijesnog slijetanja na drugu stranu Mjeseca.  Za visokokvalitetne fotografije i panorame ipak smo morali malo pričekati. CNSA je u petak 11.I 2019., po našem vremenu, u medije pustila ponešto novih fotografija i prekrasnu panoramsku fotografiju na kojoj se vidi lander Change 4, tragovi kotača po regolitu rovera Yutu 2 i njegova sadašnja pozicija. Rover je privremeno statičan kako se ne bi pregrijao i doživio sudbinu prethodnika obzirom su temperature sada tamo dobrano prešle 100°C.

change4 panorama full isjecah yutu2

Osobni je dojam da ovo „privremeno zaustavljanje“ roverovih aktivnosti malo „miriše“ na određene tehničke probleme mada mi je to zaista iznenađujuće obzirom su imali iskustvo sa Yutu 1 i vremena da riješe probleme koje je on iskusio.

U narednim danima, tjednima, mjesecima koliko ovi strojevi budu tamo izdržali zasigurno ćemo imati još pregršt novih podataka, saznanja i vizualnih materijala kojima ćemo se diviti. Kasnije tijekom godine još nekoliko pretendenata cilja na Mjesec. Pogledajte link; https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_missions_to_the_Moon, pomaknite sadržaj stranice na dole do odjeljka „Proposed but full funding still unclear“, moguće da se iznenadite tko se tamo nalazi, možda čak i ljudi koje poznajete! Tko će sve uspjeti pokazati će vrijeme. Do tada, pogledajte panoramu sa mjesta aluniranja Change 4 i uživajte u prizoru kojeg će netko od naše vrste vidjeti – ne tako brzo, prema svemu sudeći ne prije 2030.

change4 rover

 


 

Napredak kuneskog lunarnog broda „Chang'e 5“

Prvo sletanje na drugu stranu Meseca

'Chang'e 4': Zašto na novim slikama Mesečeva druga strana izgleda crvena?

Sletanje Chang'e 4 na dalju stranu Meseca


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...