Astronautika: misije

Mala Zemlja LEU kapsuli Dragon (brod kompanije SpaceX) koja je u okviru završnog testa odletela 3. marta na Svemirsku stanicu nalazio se astronaut robot Ripley (nazvan po glavnom liku filma Alien), a koji je imao zadatak da prati uslove za život na brodu kako bi se oni što bolje sagledali za budući let žive posade. To je već po sebi simpatičan i, naravno vrlo koristan, putnik. Ali, pored Ripleya u kapsuli se nalazio još jedan putnik koji je na prečac osvojio i posadu Svemirske stanice i sve one na Zemlji koji prate svemirske letove.

Za ovog putnika se saznalo samo nekoliko sati pre samog lansiranja rekete Falkon 9 koja je odnela brod Dragon u svemir. Tada je izvršni direktor SpaceX, Ilon Mask, objavio da će Ripley imati i društvo, specijalan indikator nulte gravitacije, a to je plišani putnik po imenu “Little Earth“ (Mala Zemlja).

LE1

Dakle, Mala Zemlja je tokom puta pokazivala kako na brodu nema gravitacije. Pored stroge Reply, koja je mirno sedela u svom sedištu i beležila podatke o letu, Mala Zemlja je veselo lebdela po kabini. A nakon što se iskrcala u Stanicu, krenula je u obilazak i, reklo bi se, brzo se sprijateljila sa posadom.

LE2
Mala Zemlja i astronaut iz Stanice sa maskama za vazduh (dok se u kapuli vazduh ne prečisti)

LE3

LE4

Evo završne faze leta do Svemirske stanice. Astronauti stanice ulaze u Dragon i sreću se sa pridošlicama. 


Dole je 20-tominutni snimak kabine Dragona sa svojim putnicima tokom leta do Međunarodne svemirsk stanice

 


Dragon se spojio sa ISS

Dragon na putu do Svemirske stanice

Prvi let “Dragona” sa astronautima u junu 2019.


 

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži