Astronautika: misije

Američke astronautkinje na Mjesecu ipak ne prije 2028.

idemo na mjesec 2028 b

Letvica je prizemljena! Kendra Horn šefica Odbora za znanost, svemir i tehnologije u svojem javnom nastupu od 26.01.2020. objavila je značajne promjene u pilotiranom dijelu američkog svemirskog programa. 

Povratak na Mjesec s pogledom na Mars i nadalje ostaju kao zvijezde vodilje u budućnosti. Nacionalni program još će tješnje surađivati sa privatnim sektorom (koji pak upravo u ovom dokumentu vidi potencijalni kamen prijepora) u svemirskim tehnologijama a povratak ljudi na Mjesec  „odgađa se“ sa brzopleto proklamirane 2024. na puno realniju 2028. godinu, uz obvezu da se trasira i let čovjeka do (na?) Marsa i natrag 2033. Međunarodna svemirska postaja ostaje u programu održavanja još najmanje četiri godine dulje (do 2028.) od dosadašnjeg plana a vjerojatnije i do 2030. U međuvremenu mora zaživiti i orbitalna postaja oko Mjeseca kao svojevrsni servisno-sigurnosni otok budućim posadama samoodržive nastambe humanoida na našem prirodnom satelitu. 

Shvatili smo i napornim radom donjeli nove zadatke u relnom vremenskom okviru a cilj je da amerikanci budu prvi kako na Mjesecu (ponovo)  tako i na Marsu. Cijela se ova podeblja knjiga planova i programa još mora potvrditi u Senatu uz osiguranu pravnu, zakonsku i financijsku podršku. 

Ovo su strateški važni dokumenti. Amerikanci su procjenili kako im za sada ne prijeti opasnost od drugih takmaca da ih preteknu u svemiru a s druge strane tu treba ukalkulirati i lobi svih onih koji će na ovim poslovima dobrano zaraditi. Što više godina na raspolaganju to više mogućnosti za dopunske i dodatne radove (čitaj; uzet ćemo još više para) kojima se stvara ekstraprofit na račun poreskih obveznika. 

Potpuna suprotnost  poente  izlaganja Hornove kako će se ovako koncipiranim programom kvalitetnije iskoristiti proračunski i nacionalni resursi. Prava je istina da osim globalne, jednotjedne, promotivne kampanje tipa „eto nas na Mjesecu“ realno i nema nikakove ekonomske logike tamo ispaliti raketu sa ljudima. Mada, iako laicima izgleda nemoguće, nemali broj „frajera“ raznoraznih gospodarskih grana najozbiljnije mjerka i računa na bogatstva (sirovine) koje u svemiru stoje na „izvoltega“ – ko prvi njemu dečko ili djevojka, već kako kome drago. Kada dođe trenutak za križarsko-pljačkaške pohode par stotina milijardi dolara sića je prema trilijunima dolara koji će pada ti s neba. Tehnologije i programi o kojima pričamo samo su pionirska dječja igra u cijeloj toj priči.

Znanost? Znanost će profitirati samo onoliko koliko je kapitalu potrebno da bi mogao dostići svoj cilj.

idemo na mjesec 2028


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 17 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 18 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 19 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...