Astronautika: misije

U sredu, 27. maja raketa nosač Falcon 9, američke kompanije SpaceX, poneće u svemir kapsulu Dragon sa ljudskom posadom. Lansiranje je zakazano za 22:33 po našem vremenu. Ovo lansiranje možete pratiti i peko AM, već od 22 sata.


27. maj 2020.

PRENOS LANSIRANJA FALKON 9
U AM POČINJE U 22 SATA.

Uvodne napomene i komentar toka lansiranja:

SRĐAN PENJIVRAG, ZRENJANIN

U razgovoru učestvuju i:

Prof. dr Dragan Gajić, Niš, prof. dr Dušan Mrđa, Novi Sad i Aleksandar Zorkić, Novi Sad.

Tokom prenosa gledaoci mogu da postavljaju pitanja i komentare preko Youtube kanala.


FalconPredstojeće lansiranje je značajno za samu kompaniju SpaceX, za Nasu, za SAD, ali i za čitav svet jer će se, u slučaju uspeha, otvoriti vrata za ubrzan dalji prodor čoveka u svemir, do Meseca, Marsa, a kasnije i dalje od toga.

Ako nešto pođe po zlu čitava astronautika sa ljudskom posadom će stati tu gde je danas i moraćemo da čekamo sledećih deset godina da ostali učesnici u osvajanju svemira dostignu mogućnosti za dalje prodore u svemir sa ljudskom posadom.  

Kina grabi velikim koracima u svemir, Rusija ima velike ambicije, ali i jednoj i drugoj sili treba još najmanje deset godina da dobiju svoju šansu i mogućnost da pošalju čoveka dalje od orbite oko Zemlje.

Amerika je ukidanjem letova spejs šatlova (pokazali su se napouzdani i preskupi) 2011. godine ostala bez svog vozila za prevoz čoveka u svemir. Od tada do ove godina ona iznajmljuje sedišta u ruskim Sojuzima za letove do Svemirske stanice. Već skoro deset godina SAD, iako neprikosnovena sila u istraživanju svemira, sa misijama po celom Sunčevom sistemu, nije u stanju da pošalje svog astronauta do orbite oko Zemlje. Sada bi, ukoliko ovaj predstojeći let protekne uspešno, trebalo da se oslobodi zavisnosti od ruskih letelica. 

Uključite se u naš prenos da zajedno vidimo hoće li Amerika uspeti.

Vežite se – Polijećemo

SpaceX i Nasa uskoro lansiraju ljudsku posadu u svemir!

SpaceX


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...