Astronautika: misije

Večeras u svemir kreće Jedan brod, dva čovjeka, tri razloga

crew dragon novo doba trening u brodu

Jutros je sve naklonjeno da pilotirani Dragon krene uvis sa dva čovjeka unutar kabine i tri upitnika, ili uskličnika, iznad njihovih glava. Prvo, u svemir po prvi put u povijesti astronautike leti privatni svemirski brod. Drugo, nakon Mercury, Gemini, Apollo odnosno Vostok, Vashod, Sojuz te kineskih derivacija potonjih (uz nezaboravne filmske raketoplane) u svemir leti krucijalno nova generacija svemirskih brodova. Treće, Dragon i predstojeći pripadnici njegove vrste (Starliner, Orel..) obilježiti će narednih trideset do pedeset godina čovjekova putovanja u svemirskim prostranstvima. Moment koji će promaknuti „običnim“ medijima a iznimno je važan leži u činjenici kako u svemir lete privatnici. Dogodi li se najgore a letjelica i astronauti nose NASA oznake i ako se radi o „nacionalnim“ astronautima – program se stopira, država je u žalosti. Poginu li privatni astronauti u privatnom brodu to je strašan gubitak ali ne pada na teret države! Podaci o svemirskom brodu Crew Dragon, raketi Falcon 9 koja će ih ponjeti u visine, planu misije i svim podacima tko, što gdje, kako kada..dostupni su danas tijekom cijelog dana na NASAinom javljanju uživo sa mjesta događanja;


https://youtu.be/21X5lGlDOfg

Ukoliko požurite još možete vidjeti i konferenciju s astronautima prije nego krenu ka raketi i svemirskom brodu. Taj dio informacija nije predmet ovog članka, o tome smo na našem portalu pisali ranije. Naveli smo tri osnovne „point info“ misije Crew Dragona. Slobodno možemo reći kako se danas odvija novo doba pilotirane astronautike. Naravno, u slučaju odgode lansiranja ono će se odraditi uz kašnjenje od koji sat, dan.. Prođe li sve po planu čovječanstvo u ovom novom dobu astronautike kreće u novu, ne baš samo znanstvenu, odiseju u svemiru. Na stranu romantika, lijepe slikice astronauta u svemiru, baljezganja kako svemir koristimo u miroljubive svrhe, kako dolazimo u miru i slične deklarativne fraze.. Sad krećemo u svemir da bismo tamo ostali. 

crew dragon novo dobaOgoljenim riječnikom i bez uvijanja; Sad krećemo u svemir, razvijamo sposobnosti da odemo do Mjeseca i dalje, da imamo tehnologiju i tehnikalije sposobne za besramnu „krađu“ resursa diljem dostupnog nam dijela svemira. Do sada smo krali resurse od prirode, bilo u okviru država, kolonija.. Stvarali smo i održavali ratove radi resursa, sada to isto krećemo raditi u svemiru. Mape Mjeseca se već uvelike crtaju, tko stigne prvi i tko osigura resurse svojim znanjem i tehnikom taj će resurse koristiti. Može se primjerice Hrvatska, ili Srbija ili Namibija buniti do besvjesti i mahati protestnim notama u UN kako nije pravno ni ljudski utemeljeno da netko uzima i ne dijeli s drugima resurse „ukradene“ s Mjeseca. Zaboravite na trenutak na svjetlu budućnost i superlative koji prate službena priopćenja i medijska izvješća oko leta dvoje američkih astronauta astronauta u svemir nakon što su gotovo desetljeće morali moliti ruse doslovce na koljenima da im prevoze astronaute na ISS. Bilo je to razdoblje teškog poniženja amerikanaca pred cijelim svijetom. Nacija sa superlativima nije bila sposobna poslati čovjeka u svemir pa su ih rusi vozili poput jadnih autostopera, to su im naravno i naplatili višestruko više od realne cijene. Danas, kasno navečer po našem vremenu opet imamo nešto tipa; „Ovo je mali korak za čovjeka..“ Bojim se kako će nas to u ne tako (pre)dalekoj budućnosti odvesti u svemirske ratove. Besramno ćemo krasti po svemiru, besramno ćemo sabotirati pa i ratovati s onima koji budu htjeli to isto samo pod drugom zastavom. Besramno ćemo pokazati kako smo i nadalje ostali kao vrsta samo primitivna stvorenja koja s krvavim očima na sav glas vrište; „moJE Je MOjEE jEE..“. Geopolitika, vojska, gospodarstvo (ne nužno tim redosljedom) pa znanost (nužno na kraju i to samo zato jer bez znanosti nemožemo pobijediti „one druge“).

crew dragon novo doba na mjesecuZnate koja nam je jedina šansa? Ono kada oficir u astronautskom odijelu (znate li da je od dvanaestorice koji su hodali po mjesecu samo jedan, i to posljednji, bio geolog, svi ostali su bili oficiri s visokim činovima, priučeni da skupljaju kamenje) pogleda kroz prozor svemirskog broda i vidi svjetove u svemiru. TO, kad shvatimo koliko smo mali pod zvijezdama, To nam je jedina šansa da preživimo kao vrsta i budemo Ljudi! Zato danas, dajmo ljudski ljudima u Crew Dragonu šansu i nadu da će svijet postati bolje i više ne samo jedino mjesto za čovjeka u svemiru.


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 5 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 10 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 16 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...