Astronautika: misije

Pratite lansiranje:

30. maja 2020.

u 21 sat počinjemo

 PRENOS LANSIRANJA FALKON 9 

Uvodne napomene i komentar toka lansiranja:

SRĐAN PENJIVRAG, ZRENJANIN

U razgovoru učestvuju i:

Prof. dr Dragan Gajić, Niš, prof. dr Dušan Mrđa, Novi Sad i Aleksandar Zorkić, Novi Sad.

Tokom prenosa gledaoci mogu da postavljaju pitanja i komentare preko Youtube kanala.


Trenutno meteorološki uslovi nad Kejp Kanaveralom, odakle danas treba da poleti raketa Falkon 9 sa kapsulom sa ljudskom posadom, su dobri. Ukoliko se oni ne pogoršaju uveče u 21:22 možemo očekivati lansiranje.

Da podsetimo, raketa Falkon 9 trebala je da poleti 27. ovog meseca, ali je baš zbog loših vremenskih uslova lansiranje je desetak minuta pre starta otkazana.. Rezervni datumi su danas i sutra, kada bi, prvi put od 2011. godine na Međunarodnu svemirsku stanicu trebala da poleti američka letelica sa američkim astronautima. 

Od 2011. nakon ukidanja letova spejs šatlova (pokazali su se preskupim i opsanim) Amerika nema svoju letelicu za ljudsku posadu te do Međunarodne svemirske stanice američki astronauti lete iznajmljujući mesta u ruskim Sojuzima.

Ukoliko ovaj predstojeći let protekne uspešno pred američkom, ali i svetskom astronautikom otvaraju se nove mogućnosti za dalje istraživanje svemira slanjem čoveka na Mesec i dalje do Marsa (jednog dana).

 LP39a
Lansirna rampa 39A (nalazi se levo u pozadini) na Kejp Kanavarelu, Florida, sa koje treba da poleti Falkon. Sa iste rampe poleteo je i Apolo 11 sa posadom koja se sputila na Mesec.


Falkon 9 - Kako nismo videli lansiranje

Vežite se – Polijećemo

SpaceX i Nasa uskoro lansiraju ljudsku posadu u svemir!

SpaceX

Ilon Mask - kratka biografija


 


Dodaj komentar